StoryEditor
Hrvatskazaštita od virusa

Kako se čuvati od gripe? Ako ste mislili da kirurške maske na licu pomažu, prevarili ste se, evo što kažu liječnici

Piše Javorka Luetić
23. siječnja 2019. - 12:19

Vjerojatno se užasavate osoba koje u vašoj blizini kišu ili kašlju a da ne upotrijebe maramicu ili kihnu u rukav.

U eri gripe takvo ponašanje osim što je nepristojno, i neodgovorno je jer se virus širi kapljičnim putem dok osoba kašlje ili kiše, ali i govori. Ključ ponašanja kod pojave gripe sastoji od dva elementa: paziti na sebe i ne inficirati druge, a zaraziti druge moguće je dan prije pojave simptoma gripe, a zaraznost traje pet – sedam dana nakon pojave simptoma.

Neki ljudi, osobito mala djeca i osobe oslabljenog imunološkog sustava, mogu i dulje širiti virus gripe. Najveća je ipak zaraznost u prva tri-četiri dana bolesti, kad su simptomi najizraženiji, pa su osobe u čekaonicama ambulanti koje nisu oboljele od gripe, itekako izložene virusima. Kapljice mogu pasti na sluznice osoba u blizini (unutar jedan-dva metra udaljenosti), odnosno mogu se udahnuti.

Gripa se također može dobiti dodirivanjem površina ili predmeta (rukohvati, slavine, tipkovnice, telefonske slušalice, kvake...) na kojima se nalazi virus gripe, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili eventualno očiju. Stoga pranje ruku u prevenciji gripe ima nezaobilazno mjesto.

Ima li smisla nošenje zaštitnih maski na ustima i nosu - pitali smo epidemiologinju dr.sc. dr. Anamariju Jurčev Savičević:

- Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti nošenje kirurških maski izvan zdravstvenih ustanova u prevenciji gripe ne preporučuje jer nema dovoljno dokaza o njihovoj učinkovitosti. Na Dalekom istoku se maske češće nose, posebice u sezoni gripe, pa svejedno imaju značajan broj oboljelih. Kad se nošenje maski preporučuje kod bolesnika, obično slijedi logiku da se time prekrivaju nos i usta te smanjuje širenje kapljica u okolinu. Drugi spočitavaju da se time zanemaruju druge preventivne mjere, poput pranja ruku ili odlaska na kućno liječenje. Što se tiče preventivnog nošenja maski kod zdravih osoba, može pružiti dodatnu zaštitu ako je u kućanstvu bolesnik od gripe o kojem se skrbite i s kojim ste u bliskom kontaktu.

Stoga je pitanje nošenja maski izvan zdravstvenih ustanova stvar osobnog izbora. Ako je netko već odlučio nositi masku, onda je treba nositi ispravno. Nema nikakvog smisla pokriti usta, a ne pokriti nos. Treba je promijeniti dva puta dnevno ili češće ako postane mokra. Tada je treba staviti u plastičnu vrećicu, baciti u smeće te potom oprati ruke. Napominjem da su kirurške maske za jednokratnu uporabu te se ne koriste ponovno.

Sumarno, učinkovitost kirurških maski u prevenciji gripe je limitirana, a u zdravstvenim ustanovama, zaštitne maske imaju svoje mjesto u kontroli infekcije i ono je precizno definirano - kaže dr. Jurčev Savičević.
 

 

lead
Ako je netko već odlučio nositi masku, nema nikakvog smisla pokriti usta, a ne pokriti nos. Treba je promijeniti barem dva puta dnevno.

 

#GRIPA# KIRURŠKE MASKE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:49