StoryEditorOCM
Hrvatskavrebaju prevare

Kako nas varaju! Pazite kad kupujete lubenice: ‘Kupcima se smiju u lice’; Uzgajivači: ‘A nas optužuju za pohlepu!‘

Piše VIJESTI SD
5. srpnja 2024. - 21:59

Potrošači su često za lubenice spremni izdvojiti i nešto više novca. Svakako je lubenica omiljeno sezonsko voće. 

Međutim, kupci bi ipak trebali biti oprezni, jer baš kao i prošle, i ove godine vrebaju prevare.

Tako je na Facebook stranici “Halo inspektore” objavljeno upozorenje o prevarama koje se događaju na tržnicama i štandovima diljem zemlje.

image
Joško Šupić /Cropix

Naime, prodavači na tržnicama nude neretvanske lubenice po cijeni od 1,5 € po kilogramu, dok se iste te lubenice u trgovačkim lancima mogu naći po cijeni od 0,49 € po kilogramu.

Uzgajivači iz doline Neretve otkrili su klasičnu prevaru – preprodavači kupuju njihove lubenice za 0,25 do 0,35 € po kilogramu i prevoze ih do gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka i drugih, gdje ih prodaju po znatno višoj cijeni od 1,5 €.

Štoviše, mnogi od tih preprodavača nisu u sustavu PDV-a, što dodatno otežava situaciju.

Visoke cijene

Proizvođači iz doline Neretve otkrili su da njihove lubenice, koje su prodali trgovačkim lancima, završavaju na štandovima raznih prodavača koji ih predstavljaju kao lubenice “iz Neretve” i prodaju po basnoslovno visokim cijenama.

Razumljivo, uzgajivači su frustrirani zbog cijele situacije. Dok oni naporno rade i bore se s posljedicama klimatskih promjena, prevaranti koriste naivnost kupaca i deru ih, posebno strance.

Kako objašnjavaju proizvođači lubenica iz Neretve, u ovom trenutku bi cijene lubenica trebale biti nešto ispod jednog eura.

“Kako stoje stvari uskoro dolaze i slavonske lubenice pa bi i cijena na tržištu trebala biti puno niža.

Znamo za brojne seljake iz Srijema koji su doselili u Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i koji već 30 godina ovdje uzgajaju i nastavljaju tradiciju „bostana“.

I oni se bune da im dolaze ‘nakupci’ i kupuju na veliko po 0,20-0,25 €/kg, a onda u gradovima nude po 1,10 – 1,50 €/kg. Što je suludo. Realna cijena po kojoj bi se sada lubenice na tržnicama trebale prodavati (s PDV-om) je ispod jednog eura, a uskoro po 0,65 €/kg, a ne po – 1,50 €/kg”, rekli su uzgajivači iz doline Neretve za Halo Inspektore.

U Zagrebu dva eura

Tako je jedan čovjek u komentarima napisao da se na Trešnjevačkom placu lubenice prodaju po čak 2 eura. Uzgajivači su ogorčeni jer ih potrošači optužuju za pohlepu, dok oni najmanje ili nimalo ne zarađuju na ovim cijenama. “Sve ostalo su mešetari,” tvrde uzgajivači.

Iz Halo inspektora upozoravaju ljude da budu oprezni prilikom kupnje. “Tako da se i to zna kada budete kupovali lubenice negdje u nekom urbaniziranom području Hrvatske: varaju vas gdje god stignu.

image
Joško Šupić /Cropix

Sve samo zato što se glas potrošača ne cijeni niti čuje.

A i potrošači često idu linijom manjeg otpora pa šutke, s knedlama u grlu, vade euriće i plaćaju brutalno i neopravdano skupe sezonske – lubenice. Dok im se preprodavači za to vrijeme smiju u lice”, zaključuju iz Halo inspektore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 16:24