StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki nered

Kako je to moguće? Trošak prijevoza je pao, a cijene i dalje rastu. Uz hranu, u poskupljenjima prednjači jedna skupina proizvoda

Piše Hina
17. rujna 2022. - 11:26
Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom (ilustracija)Neja Markičević/Cropix

Hrana i oprema za kuću uz artikle za održavanje kućanstava predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj, piše u subotu Večernji list.

Hrana i oprema za kuću u mjesec dana poskupjele su 1,7 posto, dok su na trećem mjestu restorani i hoteli s poskupljenjima od jedan posto.

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto, no rast cijena na mjesečnom razini ipak je usporio na ‘samo‘ 0,1 posto.

image

Artikli za održavanje kućanstava, uz hranu i opremu za kuću, predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj

Berislava Picek/Cropix/

U kolovozu su zabilježena i prva jača pojeftinjenja u dvije skupine, i to u troškovima prijevoza koji su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva te odjeće i obuće koja je pojeftinila 3 posto pa je ukupni rezultat na mjesečnoj razini donio plus od 0,1 posto.

Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom. Kumulativno, u prvih osam mjeseci ove godine indeks potrošačkih cijena viši je 9,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

u inflaciji predvodi Mađarska

Gleda li se Europska unija, najveći ljetni cjenovni udar dogodio se u Mađarskoj, gdje je godišnja stopa inflacije gotovo 19 posto, a samo u kolovozu skok cijena bio je velikih 3,7 posto. Inflacija se u kolovozu ubrzala i u europodručju (9,1 posto) i u Europskoj uniji (10,1 posto), s time što je kod dvanaest država članica registriran pad cijena, a kod njih 15 daljnje povećanje cijena na mjesečnoj razini.

image

Troškovi prijevoza su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva, ali to nije zaustavilo rast cijena

Tom Dubravec/Cropix

Hrana je gotovo svugdje predvodnik rasta, s tim što je na razini Europske unije poskupljenje prehrambenih artikala na godišnjoj razini bilo 10 posto, a u Hrvatskoj dva puta jače – 19,2 posto.

Restorani i hoteli kod nas su poskupjeli 17,6 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva 15,3 posto posto, prijevoz 14 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 10,5 posto, rekreacija i kultura 9,4 posto, razna dobra i usluge 8 posto te odjeća i obuća 6,4 posto, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

image

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto, no rast cijena na mjesečnom razini ipak je usporio na ‘samo‘ 0,1 posto (ilustracija)

Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 01:57