StoryEditor
HrvatskaNije bilo uzalud?

Most je izgubio pravnu bitku, ali od srušenog referenduma ipak profitirao, evo i kako: ključan je trenutak u kojem se čitava priča odigrala, poslali su jasnu poruku...

16. svibnja 2022. - 22:31

Nakon što je pandemija jenjala, COVID potvrde otišle u povijest, a Stožer se povukao iz naše svakodnevice, Ustavni sud je konačno donio odluku.

Referendumska pitanja Mosta o COVID potvrdama i "stožerokraciji" su protuustavna. A raspisivanje referenduma - nije dopušteno.

Time je konačno završila trakavica koja traje od prosinca prošle godine, kada je Most počeo prikupljati potpise za dva referenduma. Jedan, kojim se tražila izmjena članka 17. Ustava i koja je propisivala da ograničavanje prava i sloboda građana u pandemijama može izglasati jedino Sabor, i to dvotrećinskom većinom. I drugi, kojim bi se ukinule potvrde o cijepljenju ili preboljenju bez kojih se mjesecima nije moglo ući u državne i lokalne institucije.

Sve uzalud

No, sve je, barem s pravne strane, bilo uzalud.

- Ustavni sud je utvrdio da je organizacijski odbor selektivno pristupio predloženoj izmjeni članka 17. Ustava, tumačeći je zasebno i mehanički neovisno o svim ostalim Ustavom zaštićenim vrijednostima. Stoga je zaključio da predloženo referendumsko pitanje nije u skladu s ustavnim vrednotama, a osobito vladavinom prava kao jednom od najviših vrednota i temeljem za tumačenje Ustava, jer ne udovoljava zahtjevu razumne svrhovitosti i učinkovitosti referenduma - stoji u objavi Ustavnog suda.

image

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda

Goran Mehkek

U dijelu vezanom u COVID potvrde navodi se pak da su inicijatori izmiješali ovlasti zakonodavne i izvršne vlasti, što "zadire u strukturalna obilježja hrvatske ustavne države i narušava Ustavom propisanu podjelu ovlasti i nadležnosti Hrvatskog sabora, kao zakonodavnog tijela vlasti, i Stožera civilne zaštite, kao nedvojbeno tijela izvršne vlasti, te je time suprotna Ustavi i vladavini prava kao jednoj od najviših vrednota".

- S obzirom na nužnost hitnog postupanja, ne može se očekivati da mjere koje zahtijevaju brzu reakciju i koje su u suštini operativne naravi donosi Hrvatski sabor, i to dvotrećinskom većinom svih glasova - zaključio je Ustavni sud.

Iz Mosta su prilično burno reagirali na ovakvu odluku, izravno optuživši ustavne suce da su produžena ruka HDZ-a.

- Potvrdilo se da su institucije potpuno okupirane od vladajuće klike i da je Ustavni sud marioneta HDZ-a koji ga je iskrojio pa se danas moraju sramotiti i donositi ustavnopravnu besmislicu da bi udovoljili političkom nalogu - poručuju iz Mosta. Ustavni sud je prvo, optužuju u toj stranci, probio zakonski rok. A nakon toga srušio ustavotvorno pitanje koje je ustavno neoborivo.

- Time nisu "pogazili" samo Most, već i volju 400 tisuća građana koji su pokazali da žele referendum o Stožeru i upravljanju epidemijom. Ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda, nego i kapitulacija HDZ-a koji je razotkrio da se ne usudi ni usred ljeta čuti mišljenje građana o njihovu upravljanju pandemijom. Neka građani dobro zapamte današnji dan i sramotu i reagiraju na izborima. HDZ je ovime razotkrio koliko je slab i koliko se boji vlastitih građana - zaključuju u Mostu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Opasan trenutak

Iako je referendumsku inicijativu pregazilo vrijeme, a Most izgubio pravnu bitku, ta je stranka na koncu od čitave referendumske priče kratkoročno ipak politički profitirala. U trenutku kada je biračkim bazenom desnice lutao velik broj razočaranih Škorinih glasača, Most ih je oštrim protivljenjem Vladinim COVID mjerama barem dijelom pridobio na svoju stranu.

I poslao jasnu poruku da su desno od centra oni najjači. Ma koliko tih devet ili deset posto rejtinga bilo nedovoljno za bilo kakvu značajniju promjenu.

I dok je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak pozvao sve koji se zalažu za vladavinu prava da poštuju odluke suda, predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdio se kao najtvrđi Mostov saveznik.

- Ovo je atak na Ustav. Građani su to potpisali. To se ima poštovati. Pa da su potpisali da se ukida Ustavni sud, to se ima poštovati. Odakle im pravo da propitkuju mentalno stanje i raspoloženje nešto manje od 400 tisuća građana - poručio je Milanović, optuživši Ustavni sud da "bezobrazno gazi po Ustavu".

- Ovo je strašno što se dogodilo, ovo je gaženje Ustava. Taj Ustav sam, kvragu, ja pisao. Ja i Šeks. Sad nek se on skriva. Kad smo usvojili tu izmjenu, bili smo svjesni da smo otvorili Pandorinu kutiju. Da će svaki referendum bit uspješan, više nije postojao prag. Ova referendumska klauzula je bila naša slabost u jednom trenutku. Stavili smo odredbu svjesni da nema barijera referendumu kao nekad. Ovo je opasan trenutak, taj sud možemo ukinuti, to nam ne treba. Ja nisam očekivao da će se u ovo taknuti, da će se usuditi. Građani su odlučili da žele mijenjati Ustav. Ustav više ne važi, Ustavni sud ga je pogazio, uništava ga - poručio je Milanović.

SDP-ov 'istočni grijeh'

 

Kada je 2013. Inicijativa 'U ime obitelji' Željke Markić krenula u prikupljanje potpisa za referendum o braku, SDP koji je tada bio na vlasti imao je priliku na vrijeme i u skladu s Ustavom blokirati tu proceduru. No, na izričito inzistiranje tadašnjeg premijera Zorana Milanovića lijevo-liberalna većina u Saboru odbila je referendumsko pitanje poslati na ocjenu Ustavnom sudu. Iako su s Ustavnog suda dolazile informacije da većina sudaca smatra referendumsko pitanje neustavnim.

Ovih dana u vrhu SDP-a su se prisjetili te epizode i priznali da su se prije devet godina - zeznuli. Da su dali vjetar u leđa Željki Markić i 'grijehom nečinjenja' pretvorili je u mainstream. Sada su, tvrde, tu pogrešku spremni ispraviti. Pa zdušno podržavaju ideju da se u Ustav - putem referendumske inicijative, kad već ne može kroz Sabor - izrijekom uvrsti pravo na pobačaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 02:49