StoryEditor
Hrvatskalovrećka načelnica

Kako je Anita Nosić ostala bez svega: izgubila je fotelju, "visi" joj 150 tisuća kuna, nema političke karijere, a tek se čeka potez općine Lovreć

8. veljače 2020. - 10:35

Ne stišava se skandal oko načelnice Lovreća Anite Nosić koja je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu i mijenjala prebivalište.

O njezinu slučaju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je otvorilo predmet, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja slučaj prijavilo DORH-u.
– Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu – potvrdili su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Bačić: Neprihvatljivo

Nepromišljena kupnja i promjena prebivališta mogla bi skupo stajati mladu HDZ-ovku od koje su već ruke digli i najviši stranački dužnosnici.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako je u slučaju načelnice napravljen niz propusta te da i stranka ima što o tome reći, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također je poručio kako je neprimjereno da se pokušava izvrnuti jedan sjajan model u kojem mladi ljudi mogu kupiti stanove.

– Da to na kraju završi u ovakvoj aferi, za mene je to neprihvatljivo.

Vjerujem da će o tome odlučivati nadležna stranačka tijela – komentirao je slučaj Bačić.

Budući da je prijavljivala i odjavljivala prebivališta, više ni u HDZ-u ne znaju koja bi joj organizacija mogla izreći sankcije – splitsko-dalmatinska ili zagrebačka. Prema registru birača, od prosinca 2018. do lipnja 2019. godine bila je upisana u registar birača na adresi u Zagrebu, a od 10. lipnja opet u Lovreću.

Predsjednik županijskog HDZ-a iz Splita Ante Sanader kazao nam je jučer kako će pričekati da završi postupak oko utvrđivanja prebivališta, koji je pokrenulo Ministarstvo uprave, te da će nakon toga odlučiti što dalje.

– Daljnji postupci ovise o tome što će utvrditi inspekcijski nalaz – veli Sanader.

Zakon o lokalnim izborima vrlo je jasan što se tiče dana prestanka načelničke funkcije i Nosić je prema objašnjenu ministra uprave Ivana Malenice već ostala bez mandata.

No, različita su tumačenja oko toga treba li sad već bivša načelnica vratiti plaću koju je dobivala zadnjih 14 mjeseci otkad je promijenila prebivalište. 

Čini se da će tu naposljetku biti po onoj narodnoj "ujeo vuk magare" odnosno da načelnica neće morati vratiti ni kune.

Prof. Ivan Koprić: "Morala bi vratiti primljene plaće!"

U mandatu SDP-ova ministra uprave Arsena Bauka također je otkriven jedan slučaj načelnika koji je promijenio prebivalište, a nastavio je obnašati dužnost. Radilo se o načelniku Kistanja Slobodanu Rončeviću koji nije vratio primljene plaće.

– Mi smo tada također razmišljali što činiti, no kako se radilo o samo dva mjeseca, odlučili smo da nećemo poništavati odluke koje je on donio. Utvrdili smo prestanak mandata i raspisali izbore. Što se tiče prestanka mandata, Zakon je striktan, a za ostalo se može primijeniti Europska konvencija o lokalnoj samoupravi – kaže Bauk.

Profesor Ivan Koprić, stručnjak za upravu i lokalnu samoupravu tvrdi kako Anita Nosić treba vratiti i primljeni novac.

– Ako ona to ne želi napraviti sama, onda Općina Lovreć iz čijih je sredstava isplaćena njezina plaća to može tražiti sudskim putem – objašnjava Koprić, komentirajući kako Europska konvenciju o lokalnoj samoupravi nema veze s time.

  Ministar uprave Ivan Malenica pozvao se na praksu upravnih sudova i kazao da Ministarstvo nema ovlasti kojim bi moglo od Nosić uzeti isplaćene plaće.

- No, na Općini Lovreć je da pokrene pravne radnje ako smatra da treba vratiti novac. Ministarstvo uprave nema takve ovlasti - ustvrdio je Malenica.

U cijeloj zavrzlami oko plaće zanimljiv je i detalj o tome je li načelnica utajila porez, odnosno prirez gradu Zagrebu. 

Budući je bila prijavljena u Zagrebu, ona je morala plaćati 18 posto prireza na svoja primanja, što joj kao načelnici Općine Lovreć sigurno nije obračunato na plaći.    

Što se tiče kupljenog stana u Zagrebu, Ministarstvo graditeljstva i dalje inzistira na dospjeću ostatka kredita na naplatu, međutim i tu je pitanje hoće li se uspjeti naplatiti jer u APN-u nemaju dokumenet o tome kad je Nosić stupila u posjed stana. Prije ili za vrijeme kad je promijenila prebivalište.  

Već dvije godine ona je plaćala polovicu rate svakog mjeseca, dok je druga polovica subvencionirana iz državnog proračuna, za što je dosad otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. 

– Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata – izjavio je ministar Predrag Štromar.

Anita Nosić prvi je put javnosti postala poznata zbog afere u koju je bio upleten Milijan Brkić. Ona je jedna od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i njegovog brata Joze. Kako su tada pisali mediji, Brkić je od Franje Varge pokušavao saznati detalje dopisivanja gospođe Nosić s nekim muškarcem. Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 14:29