StoryEditor
HrvatskaIŽBENIKA

Kad se spominju doktori, brzo će izbori!

22. svibnja 2022. - 18:00

U ratnom – ili barem izvanrednom – stanju koje permanentno vlada na političkoj pozornici Šibensko-kninske županije, u kojoj, kad župan i predsjednik Skupštine ne izmjenjuju vatru, onda dođe predsjednik države Milanović pa se dohvati sa saborskim zastupnikom Zekanovićem, kao u crtiću "Zec, gadiš mi se" – "Kaj te muči, njofra?" – potpuno je "ispod radara" prošla jedna civilna vijest. Lokalni su je portali tek notirali, javnost primila na znanje, pa odmah zaboravila u poplavi drugih, stvarnih ili izmišljenih novosti. A ne bi trebali. Jer je značajnija i znakovitija nego što bi se to na prvi pogled reklo.

Naime, bila je to vijest o tome kako je dr. Sanja Jakelić, bivša ravnateljica Opće bolnice Šibenik, aktivirala svoj vijećnički mandat u Skupštini Šibensko-kninske županije. Dogodilo bi se to i prije, još u studenom prošle godine, odmah nakon što je podnijela ostavku na mjesto ravnateljice – njezin je HDZ izgubio, a nova je vlast (Jelić i Petrina još su koliko-toliko funkcionirali) na to mjesto instalirala dr. Kristijana Stipaničeva, mlađahnog kirurga, kojeg su netom prije imenovanja za novog ravnatelja postavili za predsjednika Upravnog vijeća bolnice. Doktorica Jakelić vratila se na Odjel dermatologije i venerologije, kojem je voditeljica i što joj je specijalizacija. A s aktiviranjem mandata morala je pričekati šest mjeseci, zbog čisto proceduralnih razloga, jer je zahtjev podnijela nakon isteka zakonskog roka od razrješenja. I sad kad ga je aktivirala, jasno je da ga nije aktivirala zato da popuni broj, nego zato što je – rekao bi Enes – stranka prati i ima s njom vrlo ozbiljne i velike planove.

Ukratko, ovaj potez već sada može značiti dvije stvari. Prva je da u HDZ-u procjenjuju da je situacija u županiji takva da bi novi izbori – izvanredni, i za Županijsku skupštinu i za župana – mogli biti svaki dan, odnosno mjesec, pa za njih valja biti spreman. A u tom bi slučaju dr. Sanja Jakelić mogla biti najprije kandidatkinja za novog župana, odnosno županicu, u ime HDZ-a. I protukandidatkinja na izborima drugom doktoru, sadašnjem županu dr. Marku Jeliću. I HDZ, zajedno s trećim doktorom, dr. Željkom Burićem, zato želi da ona u političkom i javnom životu županije bude vidljivija nego što bi to mogla samo da je ostala u ordinaciji. Jer Marko Jelić je respektabilan takmac, koji hvata vrlo široko izborno tijelo.

Summa summarum, liječnici su se u politici odavno pokazali kao dobitna kombinacija. Dr. Burić – oftalmolog – gradonačelnik je već u trećem mandatu, prije toga je u tri ili četiri mandata vodio Opću bolnicu Šibenik, baš kao i Sanja Jakelić, i kao njegov prethodnik dr. Ante Županović iz SDP-a uostalom – i on je bio na čelu grada i na čelu bolnice. Prema tome, čemu izmišljati toplu vodu? I tražiti nove antibiotike i peniciline za biračko tijelo, kad su već i ovi postojeći pokazali visoku djelotvornost. Toliku da su ih čak i u Splitu počeli koristiti, pa su, u nemogućnosti da se na drugi način bore protiv doktora fizike, i tamošnji HDZ-ovci posegnuli za liječnikom, dr. Zoranom Đogašem. On je stručnjak za medicinu spavanja, pa se nadaju da bi ih mogao trgnuti iz zimskog sna, ili obamrlosti u kojoj već godinama djeluju kao da ih je ubola ce-ce muha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 14:42