stdClass Object ( [id] => 1152855 [title] => Kako je Milanović dospio na crnu listu dobrog dijela ovdašnje ljevice: dok je vrijeđao i huškao na one koji ni njima nisu po volji, nije im smetao?! E, to je dosljednost. U vježbanju licemjerja [alias] => kad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stand-up političar Zoran Milanović posljednjih je dana šokirao dobar dio ljevice, od političara preko intelektualaca pa do nekih kolega novinara. Istina, neki još šute (evo, recimo, ekipa iz Možemo!), vjerojatno iz posve pragmatičnih razloga, ali masovno ograđivanje ljevice od Milanovićevih istupa je uzelo maha. Postalo nešto kao stvar (m)oralne higijene.  

Povode koji su prelili čašu dobro znate - problematiziranje definicije genocida u Srebrenici (zbog čega je naposljetku morao odustati i od planiranog odlaska u BiH) te ignorantska konstatacija o slučaju preživjelih članova obitelji Zec, a glasi: "Dobili su odštetu. Što još treba?"...

Međutim, zanimljivo je da mnogi od ovih koji se danas javno zgražaju ili ispričavaju što su glasali baš za njega na predsjedničkim izborima nisu nalazili povoda za makar čuđenje, a kamoli nešto više od toga, dok se još žešćim verbalnim naletima obrušavao na, primjerice, Milorada Pupovca. Ako ste zaboravili, bilo je to u rano proljeće ove godine.

Tada su očito, zajedno s desničarima koji Pupovca ne mogu "vidjeti nacrtanog" već i zbog njegove nacionalnosti, uživali u neposrednosti uvreda i stilskih figura veneris koje je predsjednik koristio u svojim živopisnim obračunima sa svima koji su mu se zbog nečeg zamjerili.

Pupovca je predsjednik Republike nazivao "lopinom", "prljavim", "crnim Miloradom" kojim "plaše djecu", ali ga je pokušao difamirati i nacrtati mu svojevrsnu metu na čelu imputirajući mu - da prokazuje Hrvatsku. Nije propustio primijetiti i da "ne zna" na kojoj su strani bili Pupovčevi preci u Drugom svjetskom ratu...

Istine čuvane zakonima

Da je netko nakon toga na ulici nasrnuo na Pupovca, kao što je onomad indoktrinirani, tada aktivni časnik HV-a, udario Vladu Gotovca na predizbornom skupu u Puli pred predsjedničke izbore 1997. godine, Milanović bi vjerojatno kazao da on nema baš ništa s tim. Kao i svaki borac za slobodu govora mržnje i posljedično, slobodu izgovora.

Nazivao je Milanović i sveučilišnog profesora dr. Dejana Jovića "Pupovčevim komunističkim podrepom", "sitnim doušnikom". Birano nebiranim riječima se obrušavao i na Žarka Puhovskog, Vladimira Šeksa, Sanju Sarnavku, Vedranu Rudan, Gordana Jandrokovića, u posljednje vrijeme redovito i na ministra Marija Banožića... Dakle, na ekipu s kojom se ovih dana zaprepašteni dio ljevice nije našao razloga solidarizirati! Pa neće valjda principijelno i po svaku cijenu, onako kako to svaki deklarirani borac za ljudska prava zna i umije, braniti nekoga tko je... dio saborske većine s HDZ-om?! 

No, pustimo sad Milanovićevu taštinu i neprincipijelnost dobrog dijela lijevih političara, novinara i intelektualaca, ovdje se čini važnijim to što je, otvarajući teme iz devedesetih, zapravo potpuno nesvjesno aktualizirao pitanje – jesmo li spremni suočiti se s vlastitom novijom prošlošću? Ujedno i vlastitim licemjerjem...

Sudeći po reakcijama i kad je u pitanju spominjanje likvidacije obitelji Zec i strašni ratni zločin u Srebrenici - čini se da još nismo.

Zbog toga se nameće pitanje – mogu li se istine čuvati zakonima? Je li moguće spriječiti relativiziranje zločina i neargumentirani revizionizam novije povijesti samo donošenjem zakona koji bi lako mogli izazvati kontraučinak u sredini gdje svaka nacija ima potisnuta nacionalna sjećanja, kolektivne traume i frustracije za koje obično krivi – prve do sebe.

Hoće li Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH dati očekivani rezultat, odnosno spriječiti nipodaštavanje i fabriciranje povijesnih činjenica politikantskim motivima?! Ili će samo "zacementirati" postojeće stanje i podjele? Je li to i brana povjesničarima u budućem radu i istraživanju?

Što ako i ostali narodi na ovim prostorima krenu tim tragom, pa zakonom krenu u zaštitu istine Jasenovca, Bleiburga i drugih masovnih ratnih i poratnih stratišta oko kojih odavno postoje različite povijesne interpretacije?!

Naravno, sve se to događa po uzoru na njemačko zakonodavstvo, koje je negiranje holokausta 1994. uvrstilo među kaznena djela, što će reći da prekršitelji riskiraju petogodišnju robiju.

Međutim, ne manjka niti nakaradnih primjera institucionalne "zaštite" povijesnih istina. Tako Poljaci imaju Institut za nacionalno sjećanje, osnovan 2018. sa zadaćom da" čuva i brani istinu o pravednom poljskom stradanju", odnosno da štiti "ugled Republike Poljske i poljske nacije". A to je dovelo i do sukoba s Yad Vashemom, izraelskim službenim memorijalnim centrom posvećenim žrtvama holokausta, koji je svojedobno iskazao zabrinutost zbog takvog Instituta, jer je "neprihvatljivo ograničavati znanstvena istraživanja sudskim ili političkim pritiskom".

Poljaci su, iritirani zbog čestog spominjanja "poljskih logora smrti" pripremali pa odgađali donošenje Zakona o holokaustu koji je predviđao i zatvorske kazne za sve koji ustvrde da su poljska država ili njezin narod "odgovorni ili su bili suučesnici u nacističkim zločinima koje je počinio Treći Reich".

Redizajniranje povijesti

E sad samo zamislite šumu sličnih zakona u ovom dijelu Europe, i shvatit ćete da bismo na taj način, umjesto razvijanja kulture sjećanja, u kojoj bi pijetet i za tuđe žrtve trebao biti na visokom mjestu vrijednosti, zapravo prvenstveno dobili materijal za novih 50 godina trvljenja i svađa, nova politiziranja...

Sjetimo se samo bure koju je 2004. izazvalo talijansko proglašavanje 10. veljače za Dan sjećanja posvećenog svima "palim za talijanstvo", odnosno Talijanima koji su, među ostalim, završili i u zloglasnim "fojbama". Tako su Talijani, koji 27. siječnja otprije obilježavaju Dan sjećanja na holokaust, zakonski izjednačili holokaust i "fojbe" te egzodus Talijana.

Redizajniranje povijesti u tranzicijskoj Estoniji, primjerice, donijelo je rehabilitaciju snaga koje su se borile na strani Sila osovine, zbog njihove dimenzije protivnika komunizmu. Otud i slavljenje Šumske braće, baltičkih partizanskih antikomunističkih odreda koji su se opirali ulasku Crvene armije u Estoniju nakon povlačenja nacističkih postrojbi. A to pak, izaziva ogorčene reakcije ruske manjine u Estoniji. Eventualni zakon koji bi čuvao samo jednu istinu, sigurno bi ogorčio drugu stranu...

Zakon poput spomenutoga u BiH mogao bi se donijeti i u slučaju primjera forsiranja revizionističkog narativa vezanog uz Jasenovac. On se, kako je to konstatirala dr. Mirjana Kasapović ("Politička misao", god. 55, broj 1), bavio "dekonstrukcijom 'jasenovačkog mita', a pravi cilj mu je "dekonstrukcija 'mita o genocidu' u NDH nad Srbima, Židovima i Romima".

Kao druga krajnost tradicije preuveličavanja broja žrtava "što su ga s jasnim političkim intencijama desetljećima proizvodili historiografi i pseudohistoriografi komunističke Jugoslavije", ovodobni su revizionisti "dokazivali" da je "NDH bila normalna protupobunjenička država koja nije koristila masovan državni teror kako bi uništila unaprijed ideološki definirane neprijatelje te da se masovni zločin - nije niti dogodio.

Jasenovac uopće nije bio logor smrti, nego za to doba uobičajeni radni i sabirni logor u kojemu se - živjelo dobro... Imali su orkestar koji je svirao Beethovena, a logoraši su u šetnji mogli uživo slušati ariju "Daleko m'e biser mora" iz Tijardovićeve "Mala Floramye". Bilo je i kazališnih predstava, pa i cirkuskih, s Romima, medvjedima i majmunima. Igralo se nogomet i odbojku.

I zato dr. Kasapović s pravom upozorava: "Što je počinjeni zločin veći, opasniji je mit koji ga želi izbrisati".

Tko je ono spomenuo Milanovića?!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suočavanje s prošlošću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => suočavanje s prošlošću 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-10 10:13:55 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-20 15:33:58 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2021-12-20 14:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4960 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/10\/20205014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20205014_1920.jpg":"1920x1080","k_20205014_1280.jpg":"1280x1280","k_20205014_1024.jpg":"1024x1024","k_20205014_640.jpg":"640x640","k_20205014_480.jpg":"480x480","k_20205014_340.jpg":"340x340","k_20205014_220.jpg":"220x220","o_20205014_1280.jpg":"1280x853","o_20205014_1024.jpg":"1024x682","o_20205014_640.jpg":"640x426","o_20205014_480.jpg":"480x320","o_20205014_340.jpg":"340x226","o_20205014_220.jpg":"220x146","h_20205014_1280.jpg":"1280x854","h_20205014_1024.jpg":"1024x683","h_20205014_640.jpg":"640x427","h_20205014_480.jpg":"480x320","h_20205014_340.jpg":"340x227","h_20205014_220.jpg":"220x147","pp_20205014_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205014_1024.jpg":"805x1024","pp_20205014_640.jpg":"503x640","pp_20205014_480.jpg":"377x480","pp_20205014_340.jpg":"267x340","pp_20205014_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38032733 Threads: 4 Questions: 7076545922 Slow queries: 3295932 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607805856 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno-1152855 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno-1152855?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417919 [name] => zoran milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314064 [name] => Milorad Pupovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-pupovac [link] => /tag/milorad-pupovac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328670 [name] => srebrenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srebrenica [link] => /tag/srebrenica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 308874 [name] => mirjana kasapović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirjana-kasapovic [link] => /tag/mirjana-kasapovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suočavanje s prošlošću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Milanović dospio na crnu listu dobrog dijela ovdašnje ljevice: dok je vrijeđao i huškao na one koji ni njima nisu po volji, nije im smetao?! E, to je dosljednost. U vježbanju licemjerja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/20205014.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/10/20205014.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stand-up političar Zoran Milanović posljednjih je dana šokirao dobar dio ljevice, od političara preko intelektualaca pa do nekih kolega novinara. Istina, neki još šute (evo, recimo, ekipa iz Možemo!), vjerojatno iz posve pragmatičnih razloga, ali masovno ograđivanje ljevice od Milanovićevih istupa je uzelo maha. Postalo nešto kao stvar (m)oralne higijene.  

Povode koji su prelili čašu dobro znate - problematiziranje definicije genocida u Srebrenici (zbog čega je naposljetku morao odustati i od planiranog odlaska u BiH) te ignorantska konstatacija o slučaju preživjelih članova obitelji Zec, a glasi: "Dobili su odštetu. Što još treba?"...

Međutim, zanimljivo je da mnogi od ovih koji se danas javno zgražaju ili ispričavaju što su glasali baš za njega na predsjedničkim izborima nisu nalazili povoda za makar čuđenje, a kamoli nešto više od toga, dok se još žešćim verbalnim naletima obrušavao na, primjerice, Milorada Pupovca. Ako ste zaboravili, bilo je to u rano proljeće ove godine.

Tada su očito, zajedno s desničarima koji Pupovca ne mogu "vidjeti nacrtanog" već i zbog njegove nacionalnosti, uživali u neposrednosti uvreda i stilskih figura veneris koje je predsjednik koristio u svojim živopisnim obračunima sa svima koji su mu se zbog nečeg zamjerili.

Pupovca je predsjednik Republike nazivao "lopinom", "prljavim", "crnim Miloradom" kojim "plaše djecu", ali ga je pokušao difamirati i nacrtati mu svojevrsnu metu na čelu imputirajući mu - da prokazuje Hrvatsku. Nije propustio primijetiti i da "ne zna" na kojoj su strani bili Pupovčevi preci u Drugom svjetskom ratu...

Istine čuvane zakonima

Da je netko nakon toga na ulici nasrnuo na Pupovca, kao što je onomad indoktrinirani, tada aktivni časnik HV-a, udario Vladu Gotovca na predizbornom skupu u Puli pred predsjedničke izbore 1997. godine, Milanović bi vjerojatno kazao da on nema baš ništa s tim. Kao i svaki borac za slobodu govora mržnje i posljedično, slobodu izgovora.

Nazivao je Milanović i sveučilišnog profesora dr. Dejana Jovića "Pupovčevim komunističkim podrepom", "sitnim doušnikom". Birano nebiranim riječima se obrušavao i na Žarka Puhovskog, Vladimira Šeksa, Sanju Sarnavku, Vedranu Rudan, Gordana Jandrokovića, u posljednje vrijeme redovito i na ministra Marija Banožića... Dakle, na ekipu s kojom se ovih dana zaprepašteni dio ljevice nije našao razloga solidarizirati! Pa neće valjda principijelno i po svaku cijenu, onako kako to svaki deklarirani borac za ljudska prava zna i umije, braniti nekoga tko je... dio saborske većine s HDZ-om?! 

No, pustimo sad Milanovićevu taštinu i neprincipijelnost dobrog dijela lijevih političara, novinara i intelektualaca, ovdje se čini važnijim to što je, otvarajući teme iz devedesetih, zapravo potpuno nesvjesno aktualizirao pitanje – jesmo li spremni suočiti se s vlastitom novijom prošlošću? Ujedno i vlastitim licemjerjem...

Sudeći po reakcijama i kad je u pitanju spominjanje likvidacije obitelji Zec i strašni ratni zločin u Srebrenici - čini se da još nismo.

Zbog toga se nameće pitanje – mogu li se istine čuvati zakonima? Je li moguće spriječiti relativiziranje zločina i neargumentirani revizionizam novije povijesti samo donošenjem zakona koji bi lako mogli izazvati kontraučinak u sredini gdje svaka nacija ima potisnuta nacionalna sjećanja, kolektivne traume i frustracije za koje obično krivi – prve do sebe.

Hoće li Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH dati očekivani rezultat, odnosno spriječiti nipodaštavanje i fabriciranje povijesnih činjenica politikantskim motivima?! Ili će samo "zacementirati" postojeće stanje i podjele? Je li to i brana povjesničarima u budućem radu i istraživanju?

Što ako i ostali narodi na ovim prostorima krenu tim tragom, pa zakonom krenu u zaštitu istine Jasenovca, Bleiburga i drugih masovnih ratnih i poratnih stratišta oko kojih odavno postoje različite povijesne interpretacije?!

Naravno, sve se to događa po uzoru na njemačko zakonodavstvo, koje je negiranje holokausta 1994. uvrstilo među kaznena djela, što će reći da prekršitelji riskiraju petogodišnju robiju.

Međutim, ne manjka niti nakaradnih primjera institucionalne "zaštite" povijesnih istina. Tako Poljaci imaju Institut za nacionalno sjećanje, osnovan 2018. sa zadaćom da" čuva i brani istinu o pravednom poljskom stradanju", odnosno da štiti "ugled Republike Poljske i poljske nacije". A to je dovelo i do sukoba s Yad Vashemom, izraelskim službenim memorijalnim centrom posvećenim žrtvama holokausta, koji je svojedobno iskazao zabrinutost zbog takvog Instituta, jer je "neprihvatljivo ograničavati znanstvena istraživanja sudskim ili političkim pritiskom".

Poljaci su, iritirani zbog čestog spominjanja "poljskih logora smrti" pripremali pa odgađali donošenje Zakona o holokaustu koji je predviđao i zatvorske kazne za sve koji ustvrde da su poljska država ili njezin narod "odgovorni ili su bili suučesnici u nacističkim zločinima koje je počinio Treći Reich".

Redizajniranje povijesti

E sad samo zamislite šumu sličnih zakona u ovom dijelu Europe, i shvatit ćete da bismo na taj način, umjesto razvijanja kulture sjećanja, u kojoj bi pijetet i za tuđe žrtve trebao biti na visokom mjestu vrijednosti, zapravo prvenstveno dobili materijal za novih 50 godina trvljenja i svađa, nova politiziranja...

Sjetimo se samo bure koju je 2004. izazvalo talijansko proglašavanje 10. veljače za Dan sjećanja posvećenog svima "palim za talijanstvo", odnosno Talijanima koji su, među ostalim, završili i u zloglasnim "fojbama". Tako su Talijani, koji 27. siječnja otprije obilježavaju Dan sjećanja na holokaust, zakonski izjednačili holokaust i "fojbe" te egzodus Talijana.

Redizajniranje povijesti u tranzicijskoj Estoniji, primjerice, donijelo je rehabilitaciju snaga koje su se borile na strani Sila osovine, zbog njihove dimenzije protivnika komunizmu. Otud i slavljenje Šumske braće, baltičkih partizanskih antikomunističkih odreda koji su se opirali ulasku Crvene armije u Estoniju nakon povlačenja nacističkih postrojbi. A to pak, izaziva ogorčene reakcije ruske manjine u Estoniji. Eventualni zakon koji bi čuvao samo jednu istinu, sigurno bi ogorčio drugu stranu...

Zakon poput spomenutoga u BiH mogao bi se donijeti i u slučaju primjera forsiranja revizionističkog narativa vezanog uz Jasenovac. On se, kako je to konstatirala dr. Mirjana Kasapović ("Politička misao", god. 55, broj 1), bavio "dekonstrukcijom 'jasenovačkog mita', a pravi cilj mu je "dekonstrukcija 'mita o genocidu' u NDH nad Srbima, Židovima i Romima".

Kao druga krajnost tradicije preuveličavanja broja žrtava "što su ga s jasnim političkim intencijama desetljećima proizvodili historiografi i pseudohistoriografi komunističke Jugoslavije", ovodobni su revizionisti "dokazivali" da je "NDH bila normalna protupobunjenička država koja nije koristila masovan državni teror kako bi uništila unaprijed ideološki definirane neprijatelje te da se masovni zločin - nije niti dogodio.

Jasenovac uopće nije bio logor smrti, nego za to doba uobičajeni radni i sabirni logor u kojemu se - živjelo dobro... Imali su orkestar koji je svirao Beethovena, a logoraši su u šetnji mogli uživo slušati ariju "Daleko m'e biser mora" iz Tijardovićeve "Mala Floramye". Bilo je i kazališnih predstava, pa i cirkuskih, s Romima, medvjedima i majmunima. Igralo se nogomet i odbojku.

I zato dr. Kasapović s pravom upozorava: "Što je počinjeni zločin veći, opasniji je mit koji ga želi izbrisati".

Tko je ono spomenuo Milanovića?!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno-1152855 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84212ef96931881b6f66bdd1691761376f359e09 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Milanovi%C4%87+dospio+na+crnu+listu+dobrog+dijela+ovda%C5%A1nje+ljevice%3A+dok+je+vrije%C4%91ao+i+hu%C5%A1kao+na+one+koji+ni+njima+nisu+po+volji%2C+nije+im+smetao%3F%21+E%2C+to+je+dosljednost.+U+vje%C5%BEbanju+licemjerja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno-1152855 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkad-je-tocno-milanovic-dospio-na-crnu-listu-dobrog-dijela-ovdasnje-ljevice-dok-je-vrijedao-i-huskao-na-one-koji-ni-njima-nisu-po-volji-nije-im-smetao-e-to-je-dosljednost-u-obrani-istomisljenika-naravno-1152855 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suočavanje s prošlošću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasuočavanje s prošlošću

Kako je Milanović dospio na crnu listu dobrog dijela ovdašnje ljevice: dok je vrijeđao i huškao na one koji ni njima nisu po volji, nije im smetao?! E, to je dosljednost. U vježbanju licemjerja

Piše Hrvoje Prnjak
20. prosinca 2021. - 15:46

Stand-up političar Zoran Milanović posljednjih je dana šokirao dobar dio ljevice, od političara preko intelektualaca pa do nekih kolega novinara. Istina, neki još šute (evo, recimo, ekipa iz Možemo!), vjerojatno iz posve pragmatičnih razloga, ali masovno ograđivanje ljevice od Milanovićevih istupa je uzelo maha. Postalo nešto kao stvar (m)oralne higijene.  

Povode koji su prelili čašu dobro znate - problematiziranje definicije genocida u Srebrenici (zbog čega je naposljetku morao odustati i od planiranog odlaska u BiH) te ignorantska konstatacija o slučaju preživjelih članova obitelji Zec, a glasi: "Dobili su odštetu. Što još treba?"...

Međutim, zanimljivo je da mnogi od ovih koji se danas javno zgražaju ili ispričavaju što su glasali baš za njega na predsjednič...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:10