StoryEditorOCM
HrvatskaOSTAVKA ČELNIKA HDZ-a DAJE KRILA NAJJAČOJ STRANAČKOJ STRUJI

Kad gazda Ivo ode, desničari kolo vode

Piše PSD.
7. srpnja 2009. - 11:28

Sanader i Hebrang / Arhiv CROPIX

Hoće li HDZ bez Ive Sanadera potonuti u politički mrak devedesetih, te se iznova zaplesti u revizionizam i koketiranje s ustaštvom?

Je li snaženje desne stranačke struje nakon njegova odlaska već počelo rađati prvim crnim plodovima?

Sudeći prema zadnjem intervjuu potencijalnog predsjedničkoga kandidata HDZ-a Andrije Hebranga beogradskom listu “Nin”, dao bi se steći takav dojam.

Tezom da se ustaški prvak Maks Luburić borio za hrvatske interese Hebrang je poslao nedvosmislen thompsonovski signal budućega smjera političkih tokova.

Je li Tito bio Hrvat?

Porukom srbijanskoj javnosti da Tito nije bio Hrvat, nego je, kako proizlazi, Luburić oličenje pravoga hrvatstva, Hebrang je naglas zapjevao godinama zabranjenu pjesmu društva s Trga žrtava fašizma.

− Nikad nisam povjerovao u to da je HDZ iskreno iskorijenio svoja nagnuća te vrste, oni su naprosto proteklih godina bili naučili što ne smiju naglas reći – kazuje nam povjesničar Tvrtko Jakovina.

Povremeni proustaški ekscesi na nižim stranačkim razinama ipak su se događali – sjetimo se samo nedavnog karlovačkog slučaja – no kočničar takvih nagnuća u vrhu stranke nesumnjivo je bio Ivo Sanader. Kočnice su sada popustile i mnogi misle da se vraća njihovo vrijeme, drži Jakovina.

On napominje da je na opasnost od povratka zemlje u revizionističke obrasce jedino jasno upozoravao predsjednik Mesić. Nakon njegova govora u Brezovici i Hebrangova intervjua, tvrdi Jakovina, potvrđuje se da je Mesić naš političar s najboljim instinktom za ovu vrstu tema.

Dojam da je ovdje riječ o smišljenoj radikalizaciji političke retorike koja je dio dublje stranačke taktike, ima prof. Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja. Tvrdnju kako je u slučaju HDZ-ova skretanja udesno prije svega riječ o pojavnim manevrima ove stranke on potkrepljuje uvjerenjem kako Sanader nije trajno napustio politiku niti izgubio stvarnu moć.

− U taktičkom smislu, HDZ cilja na nekoliko efekata. Prvi je efekt spina, tj. davno uhodana praksa da se u vremenu krize i egzistencijalnih problema otvara stare ideološke ratove kako bi se narod zabavio nebitnim. Drugi je efekt amortiziranje svih ostalih predsjedničkih kandidata desnice jer se HDZ opet postavlja kao stranka najširega mogućeg spektra. A treći je efekt da se u zemlji stvori atmosfera u kojoj bi Sanaderov povratak na scenu sutra djelovao što potrebnije i što spasonosnije – procjenjuje Raos.

DAVOR KRILE

Josipović: Protiv Europe

Jasno svrstavanje Hrvatske na stranu antifašizma nije samo povijesno, nego i vrlo važno vanjskopolitičko i unutarnje pitanje. Europa neće u svoje društvo državu koja nije jasno opredijeljena za antifašizam. Hebrang je u Saboru porekao interpretaciju prema kojoj je pokazivao razumijevanje za Luburića.

Možda, ali svaki odgovorni političar mora se o toj temi izjašnjavati na način koji ne otvara dvojbu da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu – tvrdi Ivo Josipović, mogući predsjednički kandidat SDP-a.

− Antifašistički pokret Hrvatsku je svrstao u zemlje pobjednice − podsjeća on − u zemlje koje svoju budućnost grade na neupitnim europskim zasadama. Svako relativiziranje događaja iz Drugog svjetskog rata čini Hrvatskoj nemjerljivu štetu na putu u Europu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 23:31