StoryEditorOCM
Hrvatskadopis povjerenstvu

Juričan prijavio Bandića: ‘Ima slike Džamonje i Clementa Crnčića vrijedne desetke tisuća eura koje nije upisao u imovinsku karticu"

Piše PSD
14. svibnja 2020. - 08:54

Nesuđeni Milan Bandić, redatelj i aktivist Dario Juričan prijavio je danas zagrebačkog gradonačelnika Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog vrijednih slika. Naime, zahvaljujući objavama fotografija na Instagramu Bandićeve kćerke Anamarije, Juričan je uočio na zidu vrijedna dijela Dušana Džamonje i Mencia Clementa Crnčića.

U sudskom rješenju gdje se spominje imovina također je vidio da Milan Bandić, posjeduje vrijedne umjetnine koje nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnik mora prijaviti sve što je vrijednije od 30.000 kuna. Slike koje posjeduje Bandić puno su vrijednije od tog iznosa.

Juričan je svoju prijavu objavio danas i na Facebooku. Evo što je napisao:

„MILANE, REZAČU ETIKETA, ZAŠTO NE ŽELIŠ BITI BOLJA OSOBA I NE PRIJAVIŠ SVE SLIKE KOJE NEUSPJEŠNO SKRIVAŠ?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - Prijava

Ovim putem prijavljujem dužnosnika g. Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, radi kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. U prijavi se nalazi detaljno obrazloženje odnosno dokazi osnovanosti prijave.

Dužnosnik g. Milan Bandić posjeduje vrijedna umjetnička djela nekih od najpoznatijih hrvatskih slikara, pojedinačne vrijednosti veće od 30.000 kuna. Umjetnine dužnosnik nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Dokaz:

- Pravomoćno rješenje Županijskog suda u Zagrebu br. Kov-Us- iz-3/18 (Kov-Us-55/15; Kir-Us-393/14; Kir-Us-162/15) od 12.2.2018.

- Fotografija Milana Bandića i slika autora Dušana Džamonje vidljiva je na Instagramu.

Iz navedenog rješenja Županijskog suda u Zagrebu vidljivo je kako dužnosnik Milan Bandić u svom posjedu ima umjetnička djela:

- Slika autora Dušana Džamonje ,,Kompozicija", tehnika crtež tuš

- Slika autora Mencia Clementa Crnčića ,,Marina", tehnika ulje na platnu

Prema javno dostupnim izvorima pojedinačna vrijednost navedenih umjetnina prelazi i nekoliko desetaka tisuća eura.

Radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti iz navoda u ovoj prijavi predlažem da Povjerenstvo utvrdi način stjecanja umjetničkih djela u posjedu dužnosnika Bandića kao i njihovu pravu vrijednost.

Na posljetku predlažem da se utvrdi kršenje propisa o sprječavanju sukoba interesa od strane dužnosnika Milana Bandića, da ga se kao serijskog kršitelja Zakona o sprečavanju sukoba interesa propisno pomazi te pozove da u što kraćem roku ispuni svoju imovinsku karticu i napokon postane bolja osoba čemu on zapravo stremi - napisao je Juričan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 20:33