StoryEditor

Josipović: U Haagu ne sjede pravi ljudi; Pupovac: Zar on zna prave krivce?

Piše PSD.
20. rujna 2011. - 21:28

/ Hrvatska je vodila pravedan i obrambeni rat, a smatram da u Haagu nisu pravi ljudi, oni koji bi trebali biti. Zločina je bilo i na hrvatskoj strani, ali nisu ih počinili ovi koji su u Haagu – kazao je, kako prenosi Večernji list, predsjednik Ivo Josipović u New Yorku na susretu s hrvatskim iseljenicima

- Mi nemamo instrument da se suprotstavimo Tribunalu, moramo poštovati potpisanu suradnju jer u protivnom ne bismo bili država, pogotovo ne europska država, ali nisam zadovoljan rezultatima rada suda u Haagu koji se nije pokazao dovoljno stručnim, nije onakav kakav je trebao biti. Pitanje naših generala u Haagu kompleksno je i emotivno te ima svoju pravnu stranu. Griješe i naši hrvatski sudovi pa se slažem da griješe i međunarodni sudovi, a organiziranje prosvjeda u Haagu i širom svijeta demokratska je sloboda izražavanja, ali mislim da neće koristiti optuženicima – kazao je Josipović.

Pupovac: Zar on zna prave krivce?

Ova izjava, ako je točno prenesena, vrlo je ozbiljna, smatra Milorad Pupovac.

– Ovo je mnogo ozbiljnije od premijerkina pozdrava u Kninu jer opovrgava radnje Haaškog suda i nepravomoćnu presudu i nadam se da nije izrečena u kontekstu predizborne atmosfere jer predsjednik nije u izborima – tvrdi Pupovac, koji se čudi da predsjednik svojom izjavom sugerira tko je odgovaran za zločine ili da zna tko je odgovoran.

– Time sebi stvara obvezu pred domaćim i međunarodnim sudovima i otvara pitanje stvarno odgovornih za počinjene ratne zločine – zaključuje Pupovac.

/ Josipović je i predsjednik i pravnik, pa njegovu izjavu treba posebno ozbiljno shvatiti - izjavio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, prenosi HRT.

Prof. dr. Žarko Puhovski je rekao da iako bi se s Josipovićem složila većina građana, treba biti oprezan jer se otvara pitanje zašto onda hrvatsko pravosuđe nije reagiralo kako treba.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 08:56