StoryEditor
HrvatskaPOVEĆATI BUŠTE

Josipović: Imamo mi i manju plaću od minimalne, onu od 0 kuna

Piše PSD.
11. siječnja 2011. - 20:32
Vladin program gospodarskog oporavka dosad nije dao rezultate koje smo očekivali, tako da ga treba odlučnije provoditi i nadograditi, ocijenio je u utorak predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući nove podatke o porastu nezaposlenosti i poskupljenju goriva.

Treba brže i odlučnije provoditi program koji je dobio potporu struke, ali ga očito treba i nadograditi, ponajprije kroz poreznu reformu i strukturalne promjene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ustvrdio je Josipović nakon sjednice njegova Gospodarskog savjeta.

Sustav minimalne plaće u Hrvatskoj dosad je dobro funkcionirao, ali vrijeme je za razmišljanje o nekim promjenama kako bi se sustav prilagodio gospodarskoj situaciji, zaključeno je na sjednici Gospodarskog savjeta Predsjednika Republike.

Hrvatski sustav minimalne plaće reguliran je zakonom, a u vrijeme kada naše gospodarstvo nije stabilno, treba na vrijeme pristupiti mogućim promjenama kako se ne bi dogodilo da minimalne plaće postanu premale ili da guše određeni sektor i vode do zatvaranja radnih mjesta, istaknuo je nakon sjednice predsjednik Republike Ivo Josipović.

Naglasio je kako o tom pitanju treba voditi socijalni dijalog pa će istu temu otvoriti na sjednici svojega Vijeća za socijalnu pravednost, kako bi se o tome izjasnili i sindikati. Institut za financije preporučio je veće sudjelovanje socijalnih partnera u odlučivanju o minimalnoj plaći a na sjednici je predloženo osnivanje povjerenstva, po uzoru na Veliku Britaniju, u okviru kojega bi sindikati i poslodavci pregovarali i davali preporuke Vladi.

Josipović je upozorio da, nažalost, kod nas postoji manja plaća i od minimalne, a iznosi nula kuna. Nedopustivo je da ljudi rade, a ne primaju plaće, naglasio je Predsjednik, rekavši kako država predugo dopušta kršenje zakona, neplaćanje poreza i doprinosa, nelegalno isplaćivanje plaća i rad na crno.

Z.D.

item - id = 121749
related id = 0 -> 320532
related id = 1 -> 300845
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 22:32