StoryEditorOCM
HrvatskaODJECI "ODBIJENICE" HNS-A, IDS-a I HSU-a

Josipović: Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji; Jakovčić: Kriza komuniciranja u koaliciji

Piše PSD.
23. studenog 2012. - 20:59
Prijedlog uvođenja poreza na nekretnine danas u Rijeci novinarima nije želio komentirati hrvatski predsjednik Ivo Josipović jer on još nije formuliran kao zakonska norma.

Istaknuo je da Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji, u kojem oni koji više imaju više i sudjeluju u javnim potrebama. To znači, rekao je, da obični ljudi, odnosno oni siromašniji, pa i srednji sloj, ne bi bili više porezno opterećeni nego što su to danas.

Predsjednik smatra da bi porezni sustav morao imati i drugu ulogu osim "određenog premještanja tereta prema onima koji su bogatiji", a to je preraspodjelu između centralne kase, odnosno državnog proračuna i lokalne samouprave. To je povezano s reformom lokalne samouprave, te jačanje lokalne samouprave u financijskom smislu treba biti dio te reforme, kazao je.

Na pitanje novinara o zakonu o ratnom profiterstvu, predsjednik RH Ivo Josipović kazao je kako je to samo konkretizacija ustavne norme i da je riječ o provedbenom zakonu. Upitan je li apsurdna situacija da postoji samo jedna presuda za ratno profiterstvo, predsjednik je ustvrdio da je to pitanje preuranjeno jer su zakonske promjene bile nedavno, a postupci traže vrijeme.

"Ne znam koliko će takvih postupaka biti, ali sigurno neće biti samo jedan", istaknuo je.

Na pitanje je li nakon presude hrvatskim generalima oslabila politička volja Srbije da se tužbe za genocid riješe sporazumno, predsjednik Josipović je rekao da se tim tužbama daje prevelik značaj. Kao pravnik više - manje znam kako će ti postupci završiti, a kao predsjednik to ne mogu reći, dodao je.

Jakovčić: Kriza komuniciranja u koaliciji

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić večeras je izjavio kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na nekretnine ne predstavlja krizu vlasti već je to, kako je rekao "kriza u komuniciranju i koordiniranju ključnih poteza Vlade".

"Ne mogu komentirati reakciju HNS-a. Očito je da ta stranka, kao uostalom i IDS, nije bila uključena u sve to pa me taj potez ne čudi" , izjavio je Jakovčić Hini. Kako je dodao, IDS je u posljednje vrijeme u nemilosti.

Žalosno je i definitino nije dobro za koaliciju, koja uistinu nema alternativu u Hrvatskoj, da nemamo nikakve dogovore o tako bitnim pitanjima kao što je porezna reforma, koja je tema par excellence" - rekao je predsjednik IDS-a Jakovčić.

"Sva ta događanja u vezi s porezom definitivno nisu dobra za koaliciju. Jasno je da je porezna reforma Hrvatskoj potrebna, međutim ona mora počivati na prvom osnovnom postulatu da se građanima ne smiju povećati davanja", rekao je. Ponovio je kako IDS nije ni za kakav zakon koji dodatno opterećuje građane.

Po njegovim riječima građani nisu u mogućnosti plaćati poreze, pa smatra da treba oporezivati neuspješne općine, gradove i županije pa i državu jer, kako je rekao "država ima najviše nekretnina koje nisu u uporabi zbog nesposobnosti državnih vlasti, a koje bi se mogle iskoristiti".

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:51