StoryEditor

Josipović: Dijelim prigovore kritičara rebalansa da nije razvojan

Piše PSD.
28. kolovoza 2010. - 16:01

Dijelim prigovore kritičara rebalansa proračuna kada govore da on nije razvojan, no već sam rekao da je on posljedica lošeg gospodarskog stanja i nemogućnost drastičnog rezanja javnih potreba – kazao je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira kritike koje je na rebalans hrvatskog proračuna uputila Svjetska banka.

Dodao je kako se već sada mora voditi računa o novom proračuna koji mora biti prije svega razvojni, proizvodni i investicijski. Predsjednik je o tim i drugim pitanjima odgovarao u Kanfanaru gdje je posjetio Adris grupu, odnosno Tvornicu duhana i Istragrafiku.

Kazao je kako mu je drago da danas u vrijeme ekonomske krize može posjetiti propulzivnu tvrtku koja dokazuje da naše znanje i rad mogu biti konikurentni i u svijetu.

– Vjerujem da će Adris grupa, odnosno TDR naći odgovore i na povećanje trošarina na cigarete. Snaći će se oni pa će i dalje biti profitabilni i dobri kao i dosad. Preživjet će oni i nove trošarine, jer pokazuju da se s investicijama ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu može dobro poslovati – kazao je predsjednik nakon razgovora sa čelnicima Adris grupe i obilaska pogona Tvornice duhana u kojima je bio izuzetno dobro dočekan, posebno od ženskog dijela koje je predsjedniku udijelilo i rođendanske poljupce.

Josipović je odgovarajući na pitanje je li nekim glumcima koji su ljetovali na Brijunima dozvolio korištenje vojnog broda koji ih je prevozio s Brijuna na Vangu, kazao da je vojni brod za posjet Vangi odobrio Kazlištu Ulysses, „a tko je bio na tom brodu ne znam“. Rekao je i da nije siguran da će Hrvatska iduće godine izaći iz krize.

– Puno napora zato moramo učiniti i čini mi se da ćemo iz krize izlaziti i dulje od jedne godine. Zato će biti potrebno afirmirati kulturu rada i odgovornosti prema poslu i to ponajprije u državnoj administraciji i javnim službama – ustvrdio je predsjednik.

Odgovarajući na pitanje kada će Branimiru Glavašu i ostalim osuđenim generalima oduzeti čin kazao je da se najprije treba utvrditi tko sve od njih ima činove.

– Nije pitanje hoću li ili neću oduzeti čin, ili kome, već hoću li ili ne provoditi zakone ove zemlje, koje kažu da se čin mora oduzeti svakom onom tko je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dužu od tri godine. A ja želim i hoću provoditi zakon – zaključio je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović.

Nakon obilaska pogona u Kanfanaru predsjednik je obišao i gradilište novog hotela Lone u Rovinju, još jednog Adrisovog hotela s pet zvjezdica, koji će biti otvoren krajem iduće godine, a u čiju će se gradnju uložiti 300 milijuna kuna.

Rođendan u Rovinju

Rođendan će predsjednik, kako je rekao, provesti radno u Rovinju. – Nikakavih planova nemam – kazao je Josipović, kojem su i novinari čestitali rođendan. Adris grupa spremila mu je poseban, mali poklon, bocu istarskog maslivnog ulja. – Poklon je vrijedan manje od 500 kuna, pa ću ga sa zadovoljstvom primiti – kazao je Josipović, kojem je rođendanski ručak Adris grupa pripremila u hotelu Monte Mulini u Rovinju.

s. fable

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 11:35