StoryEditorOCM
Hrvatskaobrana i nato

Josip Lucić: ‘General Kundid je morao doći na saborski odbor, odlazak u Njemačku nije slanje vojnika u rat‘

Piše vijesti sd
17. listopada 2024. - 13:06
General Josip Lucić: Kada bi to učinilo desetak država, to znači da više NATO ne bi funkcionirao. I na jedan specifičan način ovo je odstupanje od naše uloge u NATO-uVanesa Pandžić/Cropix

Na saborskom Odboru za obranu nije bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid - ministar obrane pozvao ga je da objasni detalje slanja nekoliko časnika Hrvatske vojske u Wiesbaden, predsjednik države to je onemogućio.

Josip Lucić, umirovljeni general zbora Hrvatske vojske i ravnatelj Veteranskog centra, pojasnio je jutros u "Studiju 4" kako načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga pri stupanju na dužnost prolazi proceduru koja podrazumijeva odgovaranje na pitanja i provjeru svih elemenata njegove spremnosti na razini Vlade, Sabora i predsjednika Republike, stoga im je on i odgovoran.

- On je dužan surađivati s ministrom obrane koji predstavlja Vladu. Dužan je doći u Hrvatski sabor zbog toga što Sabor ima funkciju građanskog nadzora. Sabor nadzire sustav Hrvatske vojske. Hrvatska vojska je oružana sila i zadužena je za sigurnost zemlje, te sudjeluje u partnerstvima. Predsjednik Republike ima svoju ulogu, kazao je Lucić, piše HRT.

Na pitanje je li uloga načelnika da objasni situaciju slanja vojnika u misiju, odgovorio je potvrdno.

image

Načelnik Glavnog stožera je morao doći i objasniti svoju ulogu s obzirom na njegovo sudjelovanje u različitim misijama i partnerstvima, bilo pod okriljem NATO-a, Ujedinjenih naroda ili Europske unije, podrazumijeva pravovremenu pripremu, rekao je Lucić o generalu Tihomiru Kundidu

Miroslav Slafhauzer/Cropix

- Apsolutno. Načelnik Glavnog stožera je morao doći i objasniti svoju ulogu s obzirom na njegovo sudjelovanje u različitim misijama i partnerstvima, bilo pod okriljem NATO-a, Ujedinjenih naroda ili Europske unije, podrazumijeva pravovremenu pripremu. Ova misija nije pripremana mjesec dana. Odlasci hrvatskih časnika pripremaju se od 6 do 12 mjeseci unaprijed i naši časnici dobivaju svoja mjesta u NATO zapovjedništvima. Stoga, u ovom slučaju, načelnik Glavnog stožera u spornoj situaciji morao je biti na saborskom Odboru kako bi hrvatskoj javnosti podastro originalne informacije kako je taj poziv pripremljen i na temelju čega je potrebno uputiti hrvatske časnike u Njemačku, kazao je Lucić.

‘u osam godina ni jedan predsjednik nije mi uskratio javno nastupanje‘

Kazao je i kako ministar obrane ima pravo pozvati načelnika Glavnog stožera jer je načelnik Glavnog stožera prvi u hijerarhiji u Hrvatskoj vojsci.

- Načelnik Glavnog stožera, na temelju svoga izbora, mora biti dovoljno čvrst, snažan i stati pred javnost. Ja sam osobno bio isto tako pozivan više puta u Sabor i odgovarao sam na vrlo teška pitanja, rekao je Lucić.

Kazao je i kako mu u osam godina karijere niti jedan predsjednik nikada nije uskratio javno nastupanje, niti prisutnost na hrvatskoj televiziji ili u Hrvatskom saboru.

Na pitanje sto bi on učinio u ovoj situaciji, odgovorio je kako je ono vrlo složeno.

image

General Josip Lucić s predsjednikom Zoranom Milanovićem u svibnju u Dugoj Resi

Robert Fajt/Cropix

- Ja razumijem neugodnu situaciju u kojoj se našao general Kundid. Međutim, moramo znati da načelnici Glavnog stožera u prosjeku jednom tjedno odlaze u ured predsjednika i referiraju stanje u Hrvatskoj vojsci. Obično se to radilo ponedjeljkom. Ako je predsjednik Republike upravo u vrijeme održavanja saborskog Odbora, kada je general Kundid morao doći u saborski Odbor, pozvao generala, predsjednik Republike umiješao se u saborsku nadležnost, nadležnost saborskog Odbora za obranu, te je osobno uskratio generalu Kundidu da odgovori vrlo jasno na pitanja koja zanimaju javnost, a to je na koji način je pripremana misija u Njemačkoj u Wiesbadenu i što će se tamo sve događati, pojašnjava.

‘stekli smo prava, ali i obaveze u nato-u‘

Ističe kako Hrvatska vojska već 20 godina sudjeluje u mirovnim misijama.

- Znamo da smo od 2009. godine članica NATO-a i naši časnici sudjeluju u stotinama različitih aktivnosti u sastavu NATO zapovjedništava. Isto tako, desetinama mirovnih misija Ujedinjenih naroda i EU-a. Za mene je ovo čudno da je predsjednik Republike uskratio pravo načelniku Glavnog stožera da objasni ono što interesira javnost, a upravo je Saborski odbor taj koji je nadležan za građanski nadzor nad vojskom, pa i nad načelnikom Glavnog stožera i djelovanjem Hrvatske vojske u zemlji i izvan zemlje, rekao je.

Dodaje i kako smo "potrošili cijeli niz godina da bismo postali članica NATO-a kako bismo osigurali viši stupanj sigurnosti naše domovine i naših građana".

image

General-pukovnik Tihomir Kundid nije došao na sjednicu saborskog Odbora za obranu

Tom Dubravec/Cropix

- Kada smo postali članice, mi nismo samo stekli prava, nego smo stekli i obaveze. Mi smo obvezni sudjelovati u aktivnostima koje se provode u NATO-u. Mi smo preuzeli tu obavezu i tu ulogu ima Hrvatska vojska, naglasio je.

Što bi značilo da naše vojnike ne pošaljemo u misiju u Njemačku? 

- Kada bi to učinilo desetak država, to znači da više NATO ne bi funkcionirao. I na jedan specifičan način ovo je odstupanje od naše uloge u NATO-u, smatra Lucić.

‘ovo nije politizacija Hrvatske vojske‘

- To nije slanje vojnika u rat, to je slanje u određenu aktivnost NATO sustava. Koliko znamo, NATO u ovom trenutku nije u ratu, kazao je.

Kazao je i kako slučaj ne smatra politizacijom Hrvatske vojske.

- Načelnik Glavnog stožera nije politička osoba. On se neće miješati u političke procese. On je samo dužan reći proceduru i na koji način se došlo do same aktivnosti u kojoj moraju sudjelovati, kaže.

Dodao je i kako je ovo "događaj bez presedana".

- Načelnik Glavnog stožera, da bi došao na tu funkciju, mora biti predložen od Vlade Republike Hrvatske, mora dobiti pozitivno mišljenje saborskog Odbora zbog građanskog nadzora i tada ga imenuje predsjednik Republike. Predsjednik Republike je samo jedna od osoba, u ovom slučaju dvije organizacije, i Sabor i Hrvatska vlada su nadređene u određenim elementima načelniku Glavnog stožera i načelnik Glavnog stožera odgovara Hrvatskom Saboru, predsjedniku i Vladi, ne isključivo predsjedniku, rekao je Lucić.

- Ovo je slučaj bez presedana, ali nije prvi slučaj predsjednika Republike koji uskraćuje pravo javnosti. Znamo da je predsjednik Republike zabranio novinarima ulazak u vojarnu u vrijeme kada se upućivao naš kontingent u mirovnu misiju. To se u vrijeme kada sam ja vršio dužnost načelnika Glavnog stožera tijekom osam godina nikada nije dogodilo, da se uskrati pravo javnosti na događaje ili pravo javnosti na informaciju, zaključio je Lucić, piše HRT.

 

image

 Josip Lucić: Ovo je slučaj bez presedana, ali nije prvi slučaj predsjednika Republike koji uskraćuje pravo javnosti

Damjan Tadić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 13:08