StoryEditor
HrvatskaODBILI PREMIJEROV POZIV

Josić: Stožer odbio sastanak u Zagrebu, poziva Milanovića u Vukovar; "Čelnici Stožera bili su na konzultacijama u HDZ-u"

Piše PSD.
10. listopada 2013. - 18:51
NOVIJE Ministar Matić: Stožeru nije ni do sastanka ni do dogovora

Otkrivši da je posljednjih dana igrao ulogu posrednika između premijera Milanovića i Stožera za obranu Vukovara kako bi se dogovorio sastanak o smirivanju tenzija u Vukovaru, ministar branitelja Predrag Matić Fred izrazio je uvjerenje kako Stožeru nije ni do sastanka ni do dogovora. Neposredan povod za Matićev istup, kako je pojasnio, bilo je najnovije priopćenje Stožera u kojem se odbija sastanak s premijerom jer, kako tvrde u Stožeru, nitko ih oko toga nije kontaktirao već su za sve saznali iz medija.

- Ako su moji telefonski razgovori sa dečkima iz Stožera za koje sam dosada mislio da su mi ne samo suborci i poznanici nego i prijatelji, medijske informacije, onda stvarno ne znam što reći. Najnovije priopćenje Stožera puno je neistina, pa se tako tvrdi da je Vlada uvjetovala sastav Stožera s kojim će se razgovarati, što nema veze s stvarnim događajima – kazao je ministar Matić, odbacivši i mogućnost da se u petak u Vukovaru sastane sa čelnicima Stožera za obranu Vukovaru jer, kako je naveo, ima već dogovorene sastanke. 

Iznijevši informaciju da su čelnici Stožera prije nekoliko dana boravili u Zagrebu, kako je kazao, 'na konzultacijama zna se kod koga', ministar branitelja dao je naslutiti da se Stožer dogovara sa najjačom oporbenom strankom. Na izravnu novinarsku sugestiju da li su čelnici Stožera pijuni predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Matić je odgovorio 'To ste vi kazali, drago mi je da ne moram ja'.

Matić je ustvrdio i kako stvarni cilj Stožera nije zabrana ćirilice već rušenje, kako je kazao, političke linije koja ide od vukovarskog gradonačelnika Željka Saba preko ministra branitelja do premijera i predsjednika Republike.

VEDRAN MARJANOVIĆJosić: Stožer odbio sastanak u Zagrebu, poziva Milanovića u Vukovar

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je danas da predstavnici Stožera neće ići na razgovor u Zagreb, na koji ih je pozvao premijer Zoran Milanović, te pozvao predsjednika Vlade i sve ministre na razgovor u Vukovar.

U izjavi novinarima nakon sastanka Stožera, održanom u Zagrebu, Josić je rekao kako je "sramotno" da premijer Milanović u svom današnjem pozivu na razgovor upućenom predstavnicima Stožera uvjetuje s kim će razgovarati.

"Izgleda da ni premijer, ni ministar policije, ni ostali ministri nisu shvatili da ovo što se događa u Vukovaru nije problem Stožera. To je problem na nacionalnoj razini, znači svih hrvatskih branitelja, domoljuba i stradalnika", poručio je Josić.

"Branitelji su izabrali svoje predstavnike, i ako premijer želi razgovarati s nama onda će razgovarati s predstavnicima branitelja koje mi delegiramo, a ne on", naglašava.

Stanje u Vukovaru, naglasio je, takvo je "da je premijer već davnih dana trebao doći u Vukovar i provjeriti situaciju na terenu".

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara sutra u 12 sati u Vukovaru ima radni sastanak, a Josić je pozvao premijera i sve ministre da dođu. "Neka pričaju koliko god žele, mi im stojimo na raspolaganju", rekao je dodavši da pritom Stožer ne uvjetuje koga će premijer sa sobom povesti. Neka povede sve ministre, nas to ne zanima, ali delegaciju branitelja ćemo mi odrediti, poručuje Josić.

"Vukovar nisu branili Vukovarci, već branitelji iz cijele Hrvatske. Prema tome, ako želi razgovarati s braniteljima, moraju biti uključeni branitelji iz cijele Hrvatske", naglašava.

Na sastanak u Zagreb, na koji ih je sa sjednice Vlade pozvao premijer Milanović, rekao je Josić, Stožer neće ići. Dodao je da Stožer službeni premijerov poziv na sastanak nije dobio već "ga je vidio preko televizije".

Upitan kako komentira stav premijera da se o svemu može razgovarati, ali da se ustavni zakon o pravima manjina mora primjenivati, Josić je odgovorio kako Stožer pristaje na razgovor, "ali nitko nije rekao da se mi moramo nešto i dogovoriti".

"Možemo sjesti i razgovarati, ali se ne moramo ništa dogovoriti. Sastanak ne znači dogovor, a mi smo za dijalog", zaključio je.


RANIJE


Prema riječima premijera Zorana Milanovića, u petak bi se u Banskim dvorima trebali dogoditi razgovori predstavnika Vlade i udruga vukovarskih ratnih veterana koje se protive dvojezičnim napisima u Vukovaru.

Premijer je upozorio da želi razgovarati samo sa Vukovarcima, jer je, naznačio je, riječ o prije svega problemu toga grada.

- Nisam sretan sa nazivima kao što je stožer, to je vojni pojam i nije primjeren vremenu 20 godina nakon rata i sa Hrvatskom u Europskoj uniji. Ali, spreman sam razgovarati, o svemu, osim o provođenju zakona, na što smo obvezani i čemu smo odani – poručio je premijer na sjednici Vlade.

Postavio je pitanje dokle ide linija zapovijedanja u vukovarskim prosvjedima, ali i izrazio razumijevanje prema onima 'koje zbog raznih razloga vrijeđaju napisi na drugom pismu i jeziku'.

Vlada odbacila Sabor

Vlada je odbacila prijedlog saborskog zaključka prema kojem bi se odgodila primjena ustavnog zakona o nacionalnim manjinama u dijelu koji se odnosi na primjenu dvojezičnih napisa. Predlažući odbacivanje, ministar uprave Arsen Bauk naveo je kako bi prihvaćanje zaključka o odgodi primjene ustavnog zakona bili protuustavno i predstavljalo kršenje međunarodnih sporazuma koje Hrvatska ima sa Srbijom i Crnom Gorom o međusobnoj zaštiti manjina. Odbačeni prijedlog sastavila je trećina saborskih zastupnika iz opozicije (HDZ, HDSSB, HGS) pozivajući se na tekuću situaciju u gradu na Dunavu.

Prodaja CO i HPB

Kad je u pitanju prodaja Hrvatske poštanske banke i Croatije Osiguranje, potvrđene su kuloarske informacije da su za HPB zainteresirani Erste Banka i OTP banka, dok je Croatia Osiguranje na meti Adris Grupe, poljskog osiguravatelja PZU i Triglav Osiguranja. Vlada je, naime, prihvatila neobvezujuće ponude Erste banke i OTP banke za HPB i pozvala ih da u idućih mjesec dana izrade i obvezujuće ponudu.

Erste banka, prema riječima pomoćnika ministra financija Borisa Lalovca, nudi 130 milijuna eura za 99 posto HPB-a, dok OTP banka zasad ima raspon ponude koji seže od 99,2 milijuna do 118 milijuna eura. Iz dokumentacije o prodaji HPB-a može se vidjeti da je i Societe General Splitska banka iskazala početni interes za HPB, ali nije dala obvezujuću ponudu.

Iz izlaganja pomoćnika ministra Lalovca članovima Vlade o ponudama za Croatia Osiguranje, može se nazrijeti da je u dobitnoj poziciji rovinjska Adris Grupa. Naime, Adris nudi najveći iznos dokapitalizacije, 130 milijuna eura, dok za same dionice daje 104 milijuna eura. Govoreći o ponudi Triglav Osiguranja (138 milijuna eura za dionice plus uvjetovana dokapitalizacija od 68 milijuna eura) Lalovac je izrazio sumnju u mogućnost slovenskog osiguravatelja da prikupi potreban kapital za kupnju Croatije. Poljski osiguravatelj PZU nudi 142 milijuna eura za dionice i dokapitalizaciju od 50 milijuna eura.

V. MARJANOVIĆ
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 14:56