StoryEditorOCM
Hrvatskakomora ozbiljno zakazala?

Još se čeka nalaz nakon stravičnog događaja na Pagu, a jedini zaduženi za stručni nadzor socijalnih radnika to su odradili samo dva puta od svog osnivanja, i to oba puta prekasno

Piše J. L.
26. ožujka 2019. - 19:43
chiara_rojnic11-250517 (1)

Krajem prošlog tjedna završen je konačni nalaz stručnog nadzora provedenog u Centru za socijalnu skrb Zadar, provedenog povodom brutalnog nasilja oca nad djecom na otoku Pagu.

Naše neslužbene informacije govore da nadzornici nisu utvrdili teže propuste u radu nadležnih socijalnih radnika, a službenih informacija, unatoč rezolutnim najavama promptnog inforamiranja javnosti, koje su stizale iz resornog Ministarstva i Hrvatske komore socijalnih radnika, još nema.

- Ne mogu još ništa reći o rezultatima nadzora, moram se konzultirati s predsjednikom i drugima. Moram vidjeti jesu li kolege nad čijim je radom obavljan nadzor obaviješteni o rezultatima, ne možemo dozvoliti da za rezultate saznaju iz medija. Izdat ćemo priopćenje kad bude vrijeme - rekla nam je Nekla Pamuković, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika, dok su nas iz resornog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike uputili da odgovor potražimo - u Komori.

Komora je, inače, jedina ovlaštena provoditi nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika i to, sukladno zakonu, temeljem prijedloga fizičkih ili pravnih osoba ili vlastitom odlukom.

Komora bi, dakle, trebala provesti stručni nadzor svaki put kad postoji ozbiljna sumnja u stručnost ili etičnost socijalnog radnika, no, od svojeg osnutka 2011. godine do danas provela je samo dva stručna nadzora: prvi 2017., u Centru za socijalnu skrb Pula nakon ubojstva trogodišnjeg dječaka od strane majke i 14-godišnje djevojčice, štićenice odgojnog doma, a drugi sad, u Centru za socijalnu skrb Zadar.

Iako su od prvog nadzora prošle gotovo dvije godine, a u međuvremenu su počiniteljice i nepravomoćno osuđene, rezultati nadzora još uvijek nisu službeno objavljeni.

U slučaju Zadra Komora je objavila kako će "u svrhu točnog informiranja javnosti odmah nakon prikupljanja svih činjenica od strane vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru izdati svoje priopćenje", no za sada - ništa od toga.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 00:36