StoryEditor
Hrvatskaizravna poruka

Jesu li hrvatski biskupi u Istanbulskoj konvenciji pronašli nešto što je promaklo svom drugom kleru na svijetu, uključujući i papu?

12. travnja 2018. - 15:11

Biskupi okupljeni na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije su definitivno prelomili; u jednom od najizravnijih obraćanja hrvatskoj javnosti i saborskim zastupnicima, bez diplomatskog uvijanja su poručili – odbijte Istanbulsku konvenciju!

Poruka je sastavljena vrlo izravno, biskupi podsjećaju kako su 'predstojnici zajednice vjernika' i s te pozicije upozoravaju kako je riječ o 'očuvanju temeljnih odrednica judeokršćanske antropologije, utemeljene na ljudskoj naravi'.

- Protivimo se ratifikaciji Konvencije i smatramo da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama – i učinkovitije od mjera i načina predviđenih Konvencijom – urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – ukazuju i dodaju kako Konvencija svojim sadržajem 'otvara puno nedoumica i nejasnoća.'

U prvom redu navode kako u njoj 'postoje ideološki elementi sukladni 'rodnoj teoriji' odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana 'gender kultura', strana kršćanskim i općeljudskim vrednotama te protivna nauku Crkve.

- Dati svoj glas ZA ratifikaciju Konvencije značilo bi, između ostaloga, otvoriti vrata nečemu što je u suprotnosti s ljudskom stvorenošću, s naravnim zakonom i s temeljnim vrijednostima kršćanske vjere i kulture, a što smatramo pogubnim za obitelji, za demografsku obnovu naroda i za odgoj novih naraštaja. Stoga, pozivamo da se narodni zastupnici u Hrvatskom saboru izjasne protiv ratifikacije Konvencije – stav je biskupa koji upozoravaju kako bi onemogućavanje zastupnicima da glasaju po svjesti bilo pokazatelj skliznuća u totalitarni mentalitet, te se protive pokušajima političke manipulacije Crkvom.

Ovim su se očitovanjem biskupi u ime Katoličke crkve u potpunosti odredili prema ratifikaciji dokumenta za koji već neko vrijeme tvrde kako pod krinkom sprječavanja obiteljskog nasilja unosi kršćanima neprihvatljivu 'gender ideologiju' u hrvatsko zakonodavstvo i obrazovanje.

Ova 'causa finita – rasprava završena' epilog je višemjesečnog natezanja, s jedne strane premijera Plenkovića, koalicijskih partnera i dijela nevladinih organizacija, te Katoličke crkve, udruga koje podržavaju njezino djelovanje, konzervativnog krila HDZ-a, te strančica sličnog opredijeljenja s druge strane, a što je dovelo do poprilične političke krize u Saboru koji bi trebao ratificirati dokument.

Biskupi su odbili i Konvenciju, ali i 'interpretativnu izjevu' kojom je Plenković diplomatski pokušao postići konsenzus, prihvativši dio Konvencije koji se bavi sprječavanje oiteljskog nasilja, te odričući se natruha rodne ideologije u njoj. Međutim, Konvencija predviđa njezino provođenje 'u kompletu' pa je su premijerove nakane vrlo brzo pale u vodu.

U cijeloj stvari najzanimljivije je kako je nemoguće pronaći slične burne reakcije Katoličke crkve u tradicionalno katoličkim zemljma poput Italije, Portugala, Španjolske koje su ranije ratificirale Istanulsku konvenciju, u Poljskoj se stvar brzo primirila, a čak se ni službeni Vatikan nije tako eksplicitno obrušio na ovaj dokument, za razliku reakcija prema rodnoj teoriji koju je Crkva kritizirala i osudila promptno, a i papa Frane u niz navrata.

Znači li to da su hrvatski biskupi u Istanbulskoj konvenciji pronašli nešto što je svim drugima promaklo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:48