StoryEditorOCM
HrvatskaTURISTIČKO TRŽIŠTE

Jeste li primijetili da je ovo ljeto manje Nijemaca i u Hrvatskoj? Der Speigel napravio analizu i otkrio glavne razloge

Piše Barbara Ban/JL
2. srpnja 2023. - 17:36

Analizu stanja na njemačkom turističkom tržištu prije desetak dana objavio je ugledni portal Der Spiegel, javlja Jutarnji.hr. U analizi se navodi da već ove godine četvrtina svih Nijemaca nema dovoljno novca za odmor. To je pokazalo reprezentativno istraživanje Instituta za istraživanje javnog mnijenja Civey za ovaj list.

To ne pogađa samo najniže dohodovne razrede, već i solidnu srednju klasu: oko petinu svih kućanstava s neto mjesečnim prihodom između 2500 i 3500 eura, a upravo su to oni ljudi koji u najvećem broju dolaze na ljetovanje u Hrvatsku.

Prema istraživanjima i anketama koje je proveo ovaj list, budžet za putovanja srednjeg sloja kreće se većinom od 1000 do 3000 eura. S druge strane raste broj onih čiji budžet iznosi više od 7000 eura.

Udio izdataka za godišnji odmor u prihodima kućanstava u 2022. porastao je za 0,6 postotnih bodova, a troškovi po danu godišnjeg odmora vrtoglavo su porasli na u prosjeku 103 eura: 18 posto više nego 2019. godine.

Skupo i bogatima

Čak se i mnogi bogataši teško mire s time da let Condorom na Maldive košta 20.302 eura u poslovnoj klasi. Drugi su još uvijek neodlučni kamo ići: gotovo četvrtina Nijemaca koji žele ići na ljetni odmor nije rezervirala do sredine lipnja, piše Der Spiegel.

image
Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Navode da najbogatijih deset posto Nijemaca posjeduje gotovo 60 posto ukupnog bogatstva.

- Iz financijske krize i korone izašli su još bogatiji. S druge strane, srednja klasa bori se s realnim gubicima plaća u tri uzastopne godine i sa strahovima od društvenog pada - pišu dalje i ističu da bi to moglo dovesti do društvenih napetosti. No, ono što će se sigurno dogoditi jest to da će se promijeniti navike putovanja jer je očito doba jeftinijih i masovnih putovanja iza nas.

Dolaze Kinezi

Der Spiegel navodi koje su destinacije ove godine najskuplje, a to je na Mediteranu Španjolska, javlja Jutarnji.hr. Hrvatska je negdje u rangu Italije i Grčke, a nešto jeftinija je Turska. Njemačka je negdje do 2012. godine sa SAD-om držala primat u broju putovanja globalno, ali i to se promijenilo. Na scenu je stupila Kina, ali i Rusi, Indijci...

Der Spiegel navodi da industrija putovanja sve manje ovisi o Nijemcima te da će ili morati početi trošiti više ili će ih istisnuti putnici iz drugih zemalja.

- Bogati Kinezi, Indijci i Rusi istiskuju njemačku srednju klasu - zaključuju u ovom njemačkom listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:54