StoryEditor
HrvatskaAd hoc

Jelenić otplovio, tko su utjecajni masoni u ostalim visokim institucijama?

22. veljače 2020. - 18:00
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Vlada je ovaj put munjevito reagirala prisilivši glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića na ostavku zbog članstva u masonskoj loži. Vjerojatno je na tu brzinu utjecalo vrijeme izbora jer nije baš popularno pred ovim katoličkim pukom imati na tako visokoj dužnosti jednog masona.

Priča se zakotrljala kada je veliki meštar Velikog Orijenta Nikica Gabrić prijavio Marka Cigoja, glavnog urednika tjednika “7 dnevno” i portala Dnevno te bivšeg zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić zbog navodne ucjene. Oni su za neobjavljivanje tajnih informacija o loži, kako tvrdi Gabrić, tražili novac, ali je njihova verzija suprotna. Oni tvrde kako im je za tu uslugu on sam ponudio novac zaprijetivši pri tome kako njegova masonska braća sjede u Državnom odvjetništvu, policiji, Uredu predsjednika, među utjecajnim sucima i u SOA-i.

Tek nakon toga Nacional objavljuje senzaciju da je glavom i bradom sam glavni državni odvjetnik mason. Tko mu je to podastro? Najvjerojatnije sam Gabrić budući da nije bio zadovoljan Jelenićevim odbijanjem zabrane distribucije novina i pritvaranja urednika. O tome jasno govori i Jelenić, tvrdeći kako je Gabrić pokušao utjecati na tijek istrage preko njega osobno i preko njegova zamjenika Mladena Bajića, a što svojim SMS porukama potvrđuje i sam Gabrić.

Jelenić može biti i pošten čovjek i raditi sve po zakonu, ali je ovdje definitivno stvar principa. Masonstvo je internacionalni pokret koji okuplja bogate i utjecajne pojedince u pojedinim sredinama nastojeći utjecati na politike pojedinih država u pravcu “novoga svjetskog poretka” i “svjetske vlade”. Unutarnja pravila kao i međusobna lojalnost su iznad svake druge lojalnosti.

Cijeli se događaj naveliko komentira u novinama i na televizijama, ali je potpuno izmakla pozornosti navodna Gabrićeva prijetnja novinarima. Naime, tko su tu utjecajni masoni u ostalim visokim institucijama?

Znamo, primjerice, to da su članovi Svjetske akademije znanosti i umjetnosti koju je osnovao Rimski klub, jedna od najmoćnijih masonskih loža, Stjepan Mesić, Nadan Vidošević, Ivo Josipović, Budimir Lončar i, u novije vrijeme, Davor Bernardić. Bivša predsjednica je članica Trilateralne komisije. Novopečeni predsjednik potvrđuje kako je i do njega stigao masonski zov.

Još 1994. pod vodstvom Nenada Porgesa, tada savjetnika u Vladi, osnovana je loža zvana “Ilirija” koja je kao najpogodnijega budućeg predsjednika nominirala Mesića, koji će to i postati šest godina poslije. 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 14:10