StoryEditorOCM
Hrvatskasvjetski trend

Jedriličari i skiperi najtraženiji smjerovi ovoga ljeta na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu

Piše Hina
13. kolovoza 2020. - 19:07

Najtraženiji smjerovi ovoga ljeta na Kineziološkom fakultetu (KIF) u Zagrebu su jedriličari i skiperi, što je i svjetski trend s kojim u korak idu i hrvatski studenti, a KIF želi postati vodeća institucija u ovome dijelu Europe u edukaciji sportova na vodi.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu želi poticati i razvoj tih sportova u Hrvatskoj i posljednjih godina izdvojio je znatna novčana sredstva za kupnju potrebne opreme studentima. Tako su kupljene najsuvremenije daske za osposobljavanje početnika, iz Londona je stiglo i šest lasera potrebnih za osposobljavanje kadrova u jedrenju, a tu je i mobilna prikolica koja omogućuje prijevoz sve potrebne opreme po Hrvatskoj, priopćila je u četvrtak PR agencija B.E.T..

Nautički turizam u Hrvatskoj ovoga je ljeta ostvario izvrsne rezultate i ostvaren je promet na razini 70 posto od prošlogodišnjega pa, kako je istaknuto, i ne čudi zanimanje studenata za ljetne sportove.

"Posljednjih godina, a posebno u posljednje dvije godine, općenito je sve veće zanimanje za te sportove iz kojih se na KIF-u provodi nastava na svim razinama obrazovanja", rekao je izvanredni profesor Nikola Prlenda. Dodao je da u redovitoj nastavi, izobrazbi trenera i Hrvatskom institutu za kineziologiju, studenti slušaju sportove na vodi na trećoj godini studija gdje se prvi put susreću sa sportovima poput jedrenja, jedrenja na dasci, kajakaštva i veslanja na dasci koji se provode u sklopu terenske nastave na otoku Korčuli te veslanja na Jarunu.

Jedrenje je jedan od prvih izbora studenata pa je samo u ovoj akademskoj godini u sportove jedrenja upisano oko 110 studenata, a taj broj bio bi i daleko veći te su morali biti postavljeni limiti, objasnio je Prlenda.

U sklopu Hrvatskog instituta za kineziologiju otvorena je i prva generacija za učitelje jedrenja gdje su KIF-u povjerenje ukazali najbolji svjetski jedriličari poput Igora Marinića, Tončija Stipanovića, Tine Mihelić, Mihovila Fantele i Marina Mišure.

Student Filip Husnjak bio je na Korčuli demonstrator u provedbi KIF-ove nastave jedrenja koju je pohvalio istaknuvši da su studenti ovoga ljeta dobili kompletnu novu opremu koju je kupio  fakultet, a bili su smješteni u odličnom hotelu.

Husnjak je posvjedočio da je odmah nakon što je upisao smjer jedrenja osobno dobio ponude za posao, kao i njegovi kolege.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 01:40