StoryEditor
HrvatskaAKTUALNO PITANJE

Puno je teorija zavjere, ali koje su stvarne prednosti i nedostaci 5G mreže? ‘Koristim žičanu konekciju doma i nemam wireless tehnologiju u kući...‘

Piše PSD
30. travnja 2022. - 18:29

5G - peta je generacija mobilne mreže. Donosi veću brzinu prijenosa podataka, no, kao svaka nova tehnologija, i strah od utjecaja na ljudsko zdravlje. Dio istraživača sklon je teoriji da mobilne mreže povećavaju mogućnost obolijevanja od raka. Drugi pak ne vide problem sa zračenjem mobilnih mreža.

Sve te priče o opasnosti 5G-a potpiruje i odgoda njezina uvođenja u nekoliko velikih svjetskih gradova poput Bruxellesa i San Francisca. Zbog toga je dijelu javnosti neshvatljiva žurba da ih se implementira prije nego što se provede veći broj istraživanja, piše hrt.hr.

Zbog straha od utjecaja elektromagnetskih zračenja na zdravlje, Dorotea Radoš Čulina, koordinatorica za europsku građansku inicijativu Zaustavimo 5G, novim se tehnologijama koristi oprezno.

- Osobno koristim žičanu konekciju doma i nemam wireless tehnologiju u kući, nisam u toj mjeri izložena zračenju toliko – smatra.

Jedna je od 700 potpisnika peticije protiv 5G mreže u Hrvatskoj, koja se potpisuje u cijeloj Europi. Potrebno je, kaže, sakupiti 1 milijun potpisa od građana EU-a. Traži se zapravo moratorij na 5G i 5G satelite dok se ne istraže štetni učinci po zdravlje i okoliš.

image
Ranko Suvar/Cropix

Za članove udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja 5G je nepoželjna tehnologija.

- Meni se ne sviđa što se nameće neka tehnologija koja nije ispitana i smatram da građani trebaju imati informirani pristanak prije nego što ih se izloži elektromagnetskom zračenju – kaže Dorotea.

- Radi se o tome da se uvodi nova mreža bez istraživanja, koja bi pokazala zdravstvene učinke te mreže, nemamo nikakve podatke o tome kolika je štetnost te mreže, a imamo podatke s prethodnih mreža, rezultate koji pokazuju štetne zdravstvene učinke – dodaje Robert Markušić, inž. medicinske radiologije i član Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskih zračenja.

No mnogi danas bez interneta, i to onog mobilnog i dostupnog na svakom koraku, ne žele živjeti. Putem interneta se kupuje, voli, živi. Signal se traži i na pustom otoku te prijenos podataka jednako brz kao u urbanoj sredini. Nadaju se da će im 5G to napokon i donijeti.

- Naravno da za krajnjeg korisnika to znači, brži, bolji i stabilniji internet, mogućnost za korištenje više različitih usluga, ja bih rekao da je još važnije za gospodarstvo nego za našeg krajnjeg korisnika, baš za firme je jako važno da im je internet stabilan i brz i da mogu testirati svoje proizvode – ističe Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Plan je do 2025. Hrvatsku pokriti 5G mrežom.

- Danas imamo značajno pokrivanje 5G-om u Hrvatskoj, ono se već približilo možda i 70%.S pokrivanjem smo ispred drugih zemalja i testove brzine downloada pokazuju da su pokretne mreže jako kvalitetne kod nas i da se stvarno dobro razvijaju – dodaje Obuljen.

image
Ranko Suvar/Cropix

No pokrivenost neće biti ista u urbanim i ruralnim dijelovima.

- Do kraja 2025. je prvi rok u kojem treba ostvariti nekakve uvjete pokrivenosti, odnosno pokriti sva urbana područja, pokriti 25% teritorija u ruralnom području, a onda i 50% do 2027. godine – naglašava Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

HAKOM je agencija koja stvara okruženje za razvoj tehnologije. Putem dražbe dodjeljuju spektar. Jedna druga institucija - Svjetska zdravstvena organizacija - brine o zdravlju ljudi. Oni pojašnjavaju da se 5G koristi frekvencijama kakve se primjerice primjenjuju pri skeniranju tijela kod sigurnosnih provjera na aerodromima.

Prate najnovija istraživanja i ove godine objavit će svoj zaključak. No članovi Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja smatraju da za prosječnog korisnika 5G mreža donosi više štete nego koristi.

Nove tehnologije uvijek prati bojazan o utjecaju na zdravlje. Studije koje su dosad provedene ili nisu mogle utvrditi nikakve štetne učinke na zdravlje ili su uočile neke, ali zasad nije jasno mogu li se povezati s 5G tehnologijom ili imaju druge uzroke. Prosječnog korisnika više od elektromagnetnog zračenja zabrinjavaju poskupljenja, piše hrt.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 06:15