StoryEditorOCM
Hrvatska‘pevaljkama‘ ulaz zabranjen

Jedan je hrvatski grad za trodnevnu feštu ugostiteljima omogućio rad od nula do 24, ali je zabranio puštanje cajki. Je li to pravedno i zakonski provedivo?

Piše PSD
21. lipnja 2022. - 16:33

Novokomponirana narodna glazba, popularne cajke, mnogima su trn u uhu i pokušavaju smanjiti njihovu dostupnost ili čak onemogućiti njihovo izvođenje.

Pri tome se navode različiti razlozi, od toga da one nisu dio hrvatskoga glazbenog naslijeđa, da nisu kvalitetne, da stihovima vrijeđaju ukus slušatelja, da glazbeno kvare omladinu....

Sličnim se argumentom dijelom poslužio i grad Đurđevac koji se intenzivno sprema za svoju tradicionalnu Picokijadu, koja će se održati od petka do nedjelje, 24. do 26. lipnja. Grad je bio široke ruke prema ugostiteljima koji praktično mogu raditi cijeli dan, ali je restriktivan u izboru glazbe.

image

S jedne od ranijih Picokijada u Đurđevcu, na kojoj se drži do tradicije

Boris Kovačev/Cropix

"Od 24. lipnja do 26. lipnja ugostitelji mogu raditi od 0,00 do 24,00 sata. Radno vrijeme odnosi se i na terase postavljene uz ugostiteljske objekte, kao i na šatore postavljene na javnim površinama. U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu sv. Jurja i Starogradskoj ulici u Đurđevcu može se izvoditi samo primjerena tradicijska i zabavna glazba", stoji u odluci đurđevačkih gradskih vlasti, prenosi Zagreb Info.

Glazbeni ukus đurđevačkih vlasti potvrđuju i najavljeni izvođači, u glazbenoj tradiciji ukorijenjeni Cinkuši i Ogenj, ugledni tradicijski pjevač Zvonko Bogdan, kao i Toni Cetinski i Opća opasnost.

image

Organizatorima nesporna Opća opasnost svirat će na fešti

Srđan Vrančić/Cropix

Zasad nisu poznate reakcije na političku odluku u Đurđevcu izvođačica i izvođača cajki, glazbene struke kao ni samih birača. Pametna vlast takve poteze vukla bi u dosluhu s njima i u skladu sa zakonom. Ako sve prođe glatko, Picokijada će biti jedna od rijetkih fešti na kojima "cajke ne paraju uši".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 04:13