StoryEditor
HrvatskaVeć problemi

Jedan ‘detalj‘ mogao bi negativno utjecati na pripremu turističke sezone, upozorava državni tajnik. Ova je bila rekordna, evo što predviđa za iduću

4. studenog 2021. - 11:53

Ove godine ostvaren je izvanredan rezultat u hrvatskom turizmu, međutim zabrinjava što je Hrvatska na karti ECDC-a crvena što bi moglo utjecati na pripreme za sljedeću sezonu, upozorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru državi tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

„Ove godine ostvaren je zapažen turistički rezultat, sada smo na oko 75 posto prometa iz rekordne 2019. , u tijeku su i pripreme za sljedeću turističku sezonu međutim zabrinjava što smo na mapi EDCD-a crveni”, kazao je Glavina tijekom saborske raspravi o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi.

Što se tiče samih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti  Glavina je kazao da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024. godine.

Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme  s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) te kapacitete nadležnih tijela - potrebno ih je produljiti.

Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, kazao je Glavina.

Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 10:20