StoryEditor
Hrvatskazlokobne scene

Jedan dan na Intenzivnom odjelu za oboljele od Covida-19: ovdje se liječe pacijenti s najtežim simptomima, na granici između života i smrti

Piše Višnja Gotal/Jutarnji list
26. listopada 2020. - 14:42
Goran Mehkek/Cropix

Umiranje od Covida-19 je bolno. Prije nego bude spojen na respirator, a što se događa kad pacijent više ne može samostalno disati, borba za svaki udah je strašna. Osim što ne mogu disati, pacijenti trpe veliku bol u prsima. Toliku da sami mole osoblje da ih priključe na respirator. A to je u ovom slučaju ravno molbi za eutanazijom.

Svakodnevni su ovo prizori na Intenzivnom odjelu za oboljele od Covida-19 u zagrebačkoj klinici Dr. Fran Mihaljević.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Jutarnji je na Odjelu bio jedan dan, medicinske sestre i tehničari na ovoj su prvoj liniji svakodnevno. Tu se liječe pacijenti s najtežim simptomima, na granici između života i smrti. Nema patetike ni samozavaravanja. Na rubu su snaga. Smjenu provode u teškim skafanderima, vremena za odmoriti nema. Donje rublje mogu cijediti od znoja.

Scene su kao da smo 'ušli' u science fiction film. Sobe su male, dva pacijenta leže u jednoj, svaki aparat svijetli drukčijim ritmom, prigušenog, zlokobnog tona. Na stotine žica, prekidača. Osoblje ih više ne primjećuje. Naučili su bez spoticanja reanimirati umiruće.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. prosinac 2020 15:30