StoryEditorOCM
Hrvatskaoprečne izjave

Je li preporučljivo cijepiti se istovremeno protiv gripe i koronavirusa? Trobonjača i Capak imaju različita mišljenja, imunolog pojašnjava: ‘To sama logika govori...‘

18. listopada 2022. - 12:50

Prije nekoliko dana, povodom početka cijepljenja protiv gripe, koje je najavljeno za 17. listopada, upitali smo prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci, može li se osoba istovremeno cijepiti protiv gripe i protiv koronavirusa.

Tada nam je dr. Trobonjača rekao da bi bilo najidealnije da se osoba protiv ova dva oboljenja cijepi u razmaku od 14 do 21 dan, kako bi organizam postigao što bolji imunosni odgovor.

Dan nakon dr. Trobonjače, isto pitanje je postavljeno i izv. prof. dr. sc. Krunoslavu Capaku, ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). On je rekao da se može cijepiti istovremeno i da će biti postignut isti imunosni efekt koji bi se postigao i u odvojenom cijepljenju.

Kako izmjeriti?

Te dvije oprečne izjave unijele su dodatnu pomutnju među one koji se namjeravaju cijepiti protiv gripe, a razmišljaju još o tome bi li se cijepili i protiv COVID-a.

- I mi smo prije mislili da se nije dobro cijepiti istovremeno protiv gripe i COVID-a, smatrali smo da je bolji razmak od 14 dana. Međutim, nakon najnovijih istraživanja znamo da je imunosni odgovor jednak i zato sada kažemo da se osoba može cijepiti istovremeno i jednim i drugim cjepivom, jer se dobije isti efekt kao da se osoba cijepila u razmaku od 14 dana - rekao nam je dr. Capak.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Za komentar ove izjave dr. Capaka, upitali smo ponovno o istoj temi dr. Trobonjaču.

- Prvenstveno, moram reći da je vrlo teško izmjeriti imunosni odgovor. To nitko ne može, pa i ne možemo znati je li imunosni odgovor nakon jednokratnog dvostrukog cijepljenja jednako dobar kao kod odvojenog cijepljenja, odnosno ima li isti efekt.

Pretpostavljam da je organizacijski puno lakše kada se jedna osoba odmah cijepi dvama cjepivima nego da dva puta mora dolaziti po cjepiva. Međutim, osobno nikada ne bih prihvatio da me se istovremeno cijepi dvama cjepivima. Može se to napraviti i osoba će steći neku imunost, međutim sama logika govori da će imunost biti puno bolja ako se osoba cijepi u dva termina, odnosno svakim cjepivom ponaosob.

Mnogo će bolji biti imunosni odgovor na jedno pa na drugo cjepivo ako osoba primi dva cjepiva u razmaku od 14 do 21 dan. Dakle, mišljenja sam da bi puno bolje bilo razdvojiti ta dva cijepljenja, zaključuje prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 16:54