StoryEditorOCM
HrvatskaOBRANA I ZAŠTITA

Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo?

Piše Damir Dukić
12. veljače 2024. - 11:05
Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za služenje  Ante čizmiĆ/Cropix

Najave po kojima Hrvatska sigurno vraća vojni rok ostavljaju brojna otvorena pitanja. Najvažnije je kakav ćemo model izabrati.

O tome sve zna dr. sc. Goran Žanko, iskusni vojni analitičar s bogatim iskustvom iz NATO-a koji je analizirao modele novačenja i njihove učinkovitosti u zapadnim zemljama. O svemu Žanko kaže:

– Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država iz uljuljanosti u koju su pali tijekom bipolarne ravnoteže na globalnoj razini. Višedesetljetna nedostatna ulaganja u sustave obrane i popularizaciju vojnog poziva sada ih smješta pred nimalo smirujuću sliku sirove stvarnosti.

Preko noći su se počeli propitivati modeli učinkovite transformacije vojnog sustava pri čemu polaze od pripadnosti NATO-u i E...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:01