StoryEditor
Hrvatskaprozivaju ga godinama

Je li Milanović doista rekao da je Hrvatska slučajna država? Kolinda mu je i sinoć to nabila na nos, prisjetili smo se kako je točno glasila njegova izjava

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. prosinca 2019. - 09:46

Kolinda Grabar Kitarović ni ovoga puta nije željela zaobići „slučajnu državu“.

- Hrvatska nije slučajna država. Hrvatska je namjerna država, krvlju plaćena i stvarana – ustvrdila je u svojem govoru u izbornoj noći predsjednička kandidatkinja HDZ-a. U nastojanju da svojem protukandidatu Zoranu Milanoviću pomrsi planove uoči drugog izbornog kruga, aktualna predsjednica podsjetila je birače na Milanovićevu premijersku ostavštinu. Parolu „mi ili oni“, kojom je bildao svoju bazu uoči obračuna s Tomislavom Karamarkom. Egzodus iz Hrvatske, koji je otpočeo upravo u njegovom mandatu. Stav da predsjednika Republike treba birati u Saboru, a ne na izravnim izborima.

Na nos mu je, naravno, nabila i „slučajnu državu“.

Jer doista je porazno da čovjek koji se bori da bude predsjednik jedne zemlje tu istu zemlju naziva „slučajnom“. To doista zvuči loše. Pogrešno. I samodiskvalificirajuće za bilo koju funkciju višu od one predsjednika kućnog savjeta.

Uz jednu ogradu. Milanović zapravo nikada nije rekao da je Hrvatska „slučajna država“.

Nalupetao se on u svojoj političkoj karijeri podosta gluposti. HDZ-ovcu Davoru Ivi Stieru, rođenom u Argentini, tako je jednom prilikom rekao da „ne može voljeti Hrvatsku ako je ne razumije“. A da bi je razumio mora živjeti u njoj. Što je doista prvoklasna budalaština. Ženi kojoj je poplavljena kuća u Gunji pričao je kako je i njemu pukla cijev u stanu. Plenkoviću je nabio na nos mamu „vojnu lekarku“. Profesoru povijesti koji je dokazao da se u Finskoj, suprotno Milanovićevim tvrdnjama, ipak vodio građanski rat spočitnuo je što dolazi iz Špičkovine. Državnoj statistici prigovorio da netočno tvrdi da je u mandatu njegove Vlade svaka druga mlada osoba bila nezaposlena. Uvjeravao da u Hrvatskoj nema gladnih, kao i da iz zemlje ljudi ne odlaze trbuhom za kruhom.

„Slučajna država“, međutim, ne spada u taj koš. Evo i zašto.

Ta sintagma potječe iz ljeta 2012. godine kada je Milanović, u prvoj godini svojeg premijerskog mandata, obilazio sušom opustošena područja u Babinoj Gredi. I konstatirao da su nastradali usjevi kukuruza – ne i pšenice – te da njegova Vlada nema love za sanaciju.

A onda su mu loptu na volej nabacili poljoprivrednici iz toga kraja. Ustvrdivši da ih je zadnje tri godine poharala prava nesreća. Prve godine došla je poplava. Iduće je uslijedila suša. Koja se ponovila i naredne godine, kada im je u posjet došao Milanović.

- Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država – prokomentirao je Milanović pošast koja je zadesila Babinu Gredu Milanović. Dodao je i kako reda mora biti. I priznao da se, zbog svoje složenosti, problemi u poljoprivredi neće moći riješiti u toj godini. I to je bilo sve. „Slučajna država“ možda je nespretno odabrana kovanica, ali kada se gleda citat u originalu, prilično je jasno da se on poslužio njome kako bi zapravo kazao da poljoprivredne usjeve treba štititi sustav, kako ne bi bili izloženi slučaju.

Zbog te ga izjave danas proziva Kolinda Grabar Kitarović. Iako doista nije riječ bila ni o kakvoj nacionalnoj izdaji.

Nego tek o – propalom kukuruzu.

 

Izdvojeno

21. srpanj 2020 08:31