StoryEditorOCM
Hrvatskazanimljiv projekt

Je li isplativije biti podstanar ili kupiti stan na kredit? Isplati li se kupovati na sniženjima?: đaci će uskoro sami znati to izračunati, o financijama će učiti na matematici

Piše Marijana Cvrtila
30. studenog 2022. - 14:06

Matematika ne mora biti bauk. Naprotiv, ona može, i treba, biti saveznik u svakodnevnom životu. Osobito u onom dijelu gdje se i odrasli teško snalaze – kreditima, kamatama, ‘rentanjima‘ i kupnjama stanova ili kuća, sniženjima, inflaciji, oblicima štednje..

Kako bi se o ovim korisnim temama što ranije ‘opismenili‘, na Matematičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta osmislili su i pokrenuli zanimljiv projekt "Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju", u sklopu kojega studenti, budući nastavnici matematike, zajedno s profesorima upravo kreiraju nastavničke materijale na ovu temu koji bi se ubuduće mogli implementirati u nastavu matematike u našim osnovnim i srednjim školama.

Voditelji projekta su doc. dr. sc. Matija Bašić i prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš, a taj koristan i zanimljiv materijal svjetlo dana trebao bi ugledati u proljeće 2023. godine. Materijal je namijenjen poučavanju učenika uzrasta od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, a riječ je o kompletu od najmanje šest scenarija za poučavanja na temu financijske pismenosti. Osim što će se s ovim temama budući nastavnici matematike educirati već tijekom studija, uz objavu materijala planiraju se i radionice za postojeće nastavnike matematike koji će temu financijske pismenosti nakon toga moći uvrstiti u nastavu svog predmeta. Ovi sadržaji u skladu su i s međupredmetnom temom Poduzetništvo, a bude li sve išlo prema planu, nema razloga da učenici o financijskoj pismenosti ne uče već od drugog polugodišta tekuće školske godine. Uz to, materijal će svima biti besplatno dostupan na web stranici projekta.

Važno je reći da se na taj način neće dodatno opterećivati učenike novim matematičkim konceptima, nego je intencija postojećem programu pristupiti na nov način. Ideja je, naime, da se u sklopu nastave i realizacije tema iz područja financijske pismenosti razmatraju realne situacije i konteksti u kojima će učenici primjenjivati matematiku kako bi razvili strategije za donošenje svojih financijskih odluka. Neki od ponuđenih konteksta unutar kojih će razvijati kompetencije su izračun plaće, računanje s postotcima, planiranje osobnih financija, predviđanja u ekonomiji, štednja i rizik, kredit, kamatni račun, sigurnost u Internet bankarstvu, kriptografija te mnogi drugi. Ukratko, sve ono što je dio praktičnog života.

Ali, nije poanta samo na upoznavanju sa sadržajima i definicijama iz domene financijske pismenosti, nego i na kreiranju inovativnih satova te novom načinu učenja i poučavanja u kojemu se u središte postavlja učenik i njegovi istraživački potencijali.

- Projekt primjenjuje metode istraživački usmjerene nastave matematike koje učenike usmjeravaju da dio sata rade bez izravne pomoći nastavnika te na taj način preuzimaju odgovornost za svoje djelovanje, učeći tako u interakciji sa zadanim izazovom. Naše matematičko obrazovanje u školama je naslijeđeno, a do pravih pomaka nije dovela ni kurikularna reforma. Neke temeljne stvari, naravno, trebaju ostati, ali potrebno je matematiku povezati sa stvarnim životom – kaže docent Matija Bašić.

I odmah pojašnjava: u nas se obično poučava na klasičan način, nastavnik iznese teoriju i formule, a onda se ide prema primjeni te teorije kroz uvrštavanje u dane formule.

- Zamislili smo da sada idemo obrnutim procesom, to jest na način da nastavnik najprije iznese nekakav problemski zadatak tipa: "Je li isplativije ‘rentati‘ stan ili kupiti svoj na kredit?". Ili tema: "Isplati li se kupovati na sniženjima?". Učenik potom sam može izraditi tablice u koje će ukalkulirati mjesečnu ili godišnju potrošnju u svojoj obitelji, promišlja koliko impulzivna kupnja - a na sniženjima najčešće i kupujemo ono što treba i ne treba – pridonosi ‘probijanju‘ toga budžeta i slično – ilustrira neke od primjera takve nastave docent Bašić.

- Nastavnik na kraju procesa povezuje učeničke strategije i rješenja s ciljanim matematičkim znanjem, pri čemu ih stavlja u realističan i relevantan kontekst osobnih financija ili poduzetničkih inicijativa – objašnjava docent Bašić.

- Ono što je u ovome najvažnije, a to je bitno i za matematiku, jest logika zaključivanja. Svaki učenik treba naučiti biti kritički mislilac, znati se kritički ponašati, osvijestiti proces odlučivanja, a to je ono što želimo postići kroz ovakvu nastavu. Važno je da naši studenti imaju ta znanja i prije nego što dođu raditi u školu, a tomu treba pridonijeti ovaj projekt. Isto tako je važno da se naši učenici od najranije dobi educiraju o ovim temama, kako bi se lakše nosili s njima kroz život. Financije ne bi trebale biti bauk – naglašava naš sugovornik.

Upravo manjkava ili nikakva znanja o ovim temama, kao i rezultati međunarodnih istraživanja, signal su da se po ovom pitanju nešto mora učiniti. Međunarodno istraživanje petnaestogodišnjaka PISA pokazalo je kako u Hrvatskoj svaki treći učenik te dobi nije funkcionalno matematički pismen. Istraživanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s kraja prošle godine, provedeno među 700 učenika srednjih škola, otkrilo je njihovo relativno dobro financijsko ponašanje ali slabije financijsko znanje, odnosno pismenost. Tako njih svega 28 posto zna izračunati realnu kamatnu stopu, a svaki četvrti (25 posto) zna da je u Hrvatskoj štednja u trećem mirovinskom stupu dobrovoljna.

- Matematika mora biti učenicima bliska, a financije su važan aspekt života. Međutim, u financijskom području ljudi se često susreću s terminima koji su im nerazumljivi, a tako je i s matematikom. Ne postoji čarobni štapić koji će riješiti sve naše probleme, ali kroz materijal na kojemu radimo želimo postići da naši mladi već od najranije dobi nauče kako biti odgovoran, kako pristupiti rješavanju problema, a matematika im u tome svakako može puno pomoći – poručuje docent Matija Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 11:17