StoryEditor

Jadranka Kosor: Krizni porez zahvatit će sve!

Piše PSD.
27. kolovoza 2009. - 15:57

Vlada će za prvu iduću saborsku sjednicu, koja će se održati 15. rujna, pripremiti novi zakon koji bi takozvani krizni porez trebao proširiti i na primanja nositelja samostalnih djelatnosti, odnosno odvjetnike, privatnih liječnike, pjevače i druge.

To je u uvodnom dijelu sjednice Vlade održane u četvrtak ustvrdila premijerka Jadranka Kosor nakon medijskih napisa o nepravednosti prvog zakona o kriznom porezu.

- Donoseći prvi zakon o kriznom porezu mi smo, između ostalog, vodili računa o tome da budu zaštićeni građani sa primanjima ispod tri tisuće kuna, te da porez bude što ravnomjernije raspoređen. Kako bi ta ravnomjernost bila što veća donijeti ćemo novi zakon kojim ćemo proširiti bazu obveznika poreza, a stari zakon ostaje na snazi - naglasila je predsjednica Vlade.

Podsjetimo, sadašnjim zakonom, koji će dakle ostati na snazi, krizni porez plaća se na plaće i mirovine, te na sve dodatne prihode uz plaću i mirovine.

Doduše, plaća se i porez na honorare ako ta osoba nije prijavljena kao nositelj samostalne djelatnosti, ali ni tada se ne bi plaćao porez ako bi od različitih pravnih osoba netko dobivao honorar ispod tri tisuće kuna, makar takvih honorara bilo desetak mjesečno.

No, novim zakonom će se oporezivati i nositelji samostalni djelatnosti, a računa se da takvih u Hrvatskoj ima oko 100 tisuća. Iako se još ne znaju detalji, pretpostavlja se da će i oni plaćati porez od dva i četiri posto iznad tri i šest tisuća kuna na mjesečna primanja koja predstave kao svoju zaradu.

Naime, osobe koje su nositelji samostalne djelatnosti vode poslovne knjige i imaju prihode i rashode, a porezi će im biti razrezan na ono što prijave kao preostalu zaradu. Na ovim mjestu treba reći kako postoje dva pravna „entiteta“ samostalni djelatnosti, od kojih su jedni obveznici poreza na dohodak, a drugi poreza na dobit (za sada ne postoje informacije koliko ima jednih, a koliko drugih).

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li se Vlada odlučiti oporezivati samo „dohodaše“, ili će porez morati plaćati i „dobitaši. Ako porez budu plaćali i obrtnici „dobitaši“, možda će se postaviti pitanje zbog čega krizni porez ne bi plaćala ni poduzeća koja su također obveznici poreza na dobit.

Ipak, kako postoje velike pravne razlike između obrtnika i poduzeća, vjerojatno će se obračunavanje kriznog poreza zaustaviti na obrtnicima-dobitašima, kao što postoji mogućnosti da će ga plaćati samo nositelji samostalnih djelatnosti koji su obveznici poreza na dohodak.

U tom slučaju bi se mogao dogoditi masovni prelazak, makar samo na godinu i pol dana, „dohodaša“ u „dobitaše“ kako bi se izbjeglo plaćanje kriznog poreza. Sama tehnika obračuna kriznog poreza za samostalne djelatnosti mogla bi se izvesti na način da se ili oporezuju mjesečne akontacije koje uplaćuju „samostalci“ ili da se oporezuju njihove godišnje porezne prijave, ili neka kombinacija tih modela.

U slučaju obračuna godišnjih prijava krizni porez će se „samostalcima“ za 2009. naplatiti u 2010. prilikom obrade poreznih prijava, dok će se za 2009. naplatiti u 2011.

Frenki Laušić

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 10:22