StoryEditor
Hrvatskaodbačena kaznena prijava

Izvor iz HDZ-a: Gabrijela Žalac odlazi iz Vlade!; Najviše šansi da zauzme njezino mjesto ima HDZ-ova zastupnica iz Dalmacije

Piše Rozita Vuković, Goran Penić/JL, PSD
16. srpnja 2019. - 20:48

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, kako tvrde izvori iz HDZ-a, sigurno odlazi iz Vlade, a najviše šansi da zauzme njezino mjesto, navodno, ima saborska zastupnica Dragica Roščić Vranješ, piše Jutarnji.

HDZ-ova saborska zastupnica Dragica Roščić Vranješ je supruga HDZ-ova dogradonačelnika makarske Joze Vranješa, a kćer Joska Roščića, HDZ-ova načelnika Baške Vode (na slici niže).

A ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar zdravstva Milan Kujundžić i u utorak su se među HDZ-ovcima spominjali kao najizgledniji ministri koji bi u sklopu rekonstrukcije također mogli napustiti dužnosti.

No, premijer Andrej Plenković, napominju izvori iz HDZ-a, još vodi razgovore s potencijalnim odlazećim ministrima i najbližim suradnicima.

On bi te konzultacije, govore izvori, trebao dovršiti u srijedu jer plan je da Sabor u petak glasuje o novim ministrima.

Urednik Makarske kronike: Dragice, ne sramoti se, ne umišljaj si da si važna i posebna. U nijednom odboru ne bi sjedila da te Partija tamo nije smjestila

DORH odbacio kaznenu prijavu 

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima donijelo je rješenje o odbacivanju kaznene prijave podnesene protiv zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, javlja N1.

Na internetskim stranicama Državnog odvjetništva objavljeno je priopćenje vezano za prometnu nesreću koju je izazvala ministrica Žalac u ožujku.

U njemu stoji kako je općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima 10. srpnja 2019., na temelju čl. 206. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv hrvatske državljanke zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Podsjetili su kako je Žalac 9. ožujka 2019. oko 10 sati u Vinkovcima, upravljajući osobnim vozilom i kršeći odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, skrivila prometnu nesreću u kojoj je dijete koje je rođeno 2009. godine zadobilo teške tjelesne ozljede.

"Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je po primitku obavijesti Postaje prometne policije Vinkovci o prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka 2019. oko 10,00 u Ulici Ćirila i Metoda kod kbr. 42A (Vinkovci), a u kojoj je ozlijeđeno dijete, provelo izvide, da bi potom 18. ožujka 2019. zaprimilo i kaznenu prijavu jedne političke stranke.

Na temelju tako prikupljenih podataka, državno odvjetništvo je provelo i istraživanje, tijekom kojeg je pribavljena relevantna medicinska dokumentacija, karton vozača službene evidencije Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a provedene su i dokazne radnje ispitivanja svjedoka i osumnjičenice, kao i dokazna radnja kombiniranog sudsko-medicinskog i prometnog vještačenja.

Iz rezultata svih, tijekom izvida i provedenog istraživanja prikupljenih dokaza i podataka, proizlazi da ne postoji osnovana sumnja da je navedena 40-godišnja hrvatska državljanka svojom vožnjom prekršila odredbe čl. 51. st. 1. ni čl. 38. st. 1. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao niti da je kršenje odredbe čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u uzročno-posljedičnoj vezi s nastupjelom posljedicom.

Stoga ne postoji osnovana sumnja da je kršenjem navedenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama počinila kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona ili eventualno neko drugo kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti", stoji u priopćenju.  

Kujundžić: Ostavku neću dati

Ministar Kujundžić je u utorak u Dnevniku televizije N1 dao intervju u kojem je izjavio da s premijerom često razgovara, a da dosad nisu razgovarali o njegovom položaju u Vladi te da on nema namjeru podnositi ostavku. Komentirao je i informacije o mogućem odlasku Gabrijele Žalac iz kabineta.

- Ne znam odlazi li ona doista, ali ministri dolaze i odlaze, to su normalni procesi, rekao je i dodao da ne zna ni tko bi koga mogao u Vladi zamijeniti.

Na pitanje hoće li, u slučaju da se ipak odluči za ostavku, to učiniti kao Goran Marić, usred neke dnevne aktivnosti, odgovorio je da u osobne razloge bilo kojeg ministra ne može ulaziti, a zatim je počeo nabrajati što je sve dosad učinio u mandatu ministra.

Nije htio odgovoriti ni bi li i dalje podržavao Plenkovića ukoliko bi u konačnici ipak iz Vlade otišao natrag u saborske klupe. Tek je citirao čuvenu Tuđmanovu uzrečicu 'ki bi da bi' čime je dao komentar na sve neslužbene informacije o rekonstrukciji Vlade. (JL)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 11:03