stdClass Object ( [id] => 1308777 [title] => Izvanredna sjednica Sabora neće dati odgovore o HEP-u i štrajku, ali Milanovićev potez je ipak koristan. Evo i zašto [alias] => izvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najpoznatiji kviz bivše države, “Kviskoteka”, imala je “Igru detekcije”. Tri osobe bi sjele pred natjecatelje i predstavile im se čitajući istovjetan tekst s papira. Nakon toga bi ih sudionici kviza ispitivali i na kraju pogađali tko je od njih troje osoba kojom su se predstavljale. Sudjelovanje je, podrazumijeva se, bilo dobrovoljno.

“Kviskoteka” je prošlost, također i “Igra detekcije” genijalnog Laze Goluže i njegovih suradnika iz nenadmašnog kviza, ali građani Republike Hrvatske danas, bez svoje volje, sudjeluju u neformalnom kvizu koji bi se mogao zvati “Igra protekcije”. Naime, kad se javiš na neki natječaj za posao, zatrebaš usluge suda ili recimo kreneš u bolnicu na neki pregled, nikad ne znaš tko je upravo ušao – preko veze. Ili na račun svoje funkcije. Dakle, nikad ne znaš čija je protekcija bila prodornija od vaše naivne strpljivosti i vjere u neko generalno poštenje i funkcioniranje sustava. Shvaćate, bit te “igre” je da pogodite koji vas je moćnik “pretekao”, a da pojma nemate!

Prekoredni Fuchs

Onako kako je to ovih dana u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici učinio HDZ-ov ministar Radovan Fuchs koji se, prema svjedočenju nekih pacijenata, provukao na pregled preko reda, dok mu je čuvar osigurao i parkirno mjesto u dvorištu bolnice. Stvarno lijep primjer nekoga ispred čijeg imena stoji težina prefiksa funkcije ministra obrazovanja. U onodobnoj “Igri detekcije” izbor je bio sužen na tri osobe, u “Igri protekcije” je puno širi. Od političara na lokalnoj i regionalnoj razini, pa do onih iz “najvažnije” (čitaj: najutjecajnije), nacionalne sfere. Iz tzv. ljige prvaka.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

To što su nakon Fuchsa u roku od dan-dva isplivali još neki slični primjeri, ili barem oni koji “smrde” na protekciju (ministar Banožić riješio je hipoteku na opjevani APN-ov kredit u jednom danu unatoč štrajku) zapravo nije nikakvo iznenađenje. Poimanje politike kao bankomata za osobnu ili korist članova obitelji i prijatelja političara barem kod nas nije nikakva rijetkost, ma tko bio na vlasti i koliko se busali o članstvo u obitelji Europske unije i prepisivali njezine norme.

Gotovo da nema istraživanja u kojem upravo koruptivne prakse ne predstavljaju jedan od najčešće spominjanih problema građana, odmah nakon vječno bolne teme životnog standarda. Nema dugo, objavljeni su podaci Eurobarometra, po kojima čak 96 posto Hrvata vjeruje da u našoj državi ima korupcije na svim razinama. Veća deprimiranost, kad je riječ o članicama EU-a, stanuje jedino u Grčkoj, gdje o sveprisutnosti korupcije svjedoči čak 97 posto ispitanika...

Upravo zato, dobro je da je predsjednik Zoran Milanović, nakon početnog kolebanja i fingiranja da tobože ne želi “zauzeti stranu” posezanjem za ovlasti koju nitko nije koristio prije njega, ipak prihvatio zahtjev oporbe za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora. Pri čemu dnevni red sjednice, po Milanoviću, treba imati dvije točke: pitanje funkcioniranja sudbene vlasti i utvrđivanje koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

---

image

Zastupnik Zlatko Hasanbegović

Damjan Tadic/Cropix
------
image

Sandra Benčić i Dalija Orešković

Damjan Tadic/Cropix
---

Paralizirani sustav

Prva točka je posljedica štrajka koji je, evo, već u sedmom tjednu i gotovo je u potpunosti paralizirao pravosudni sustav, indirektno i gospodarstvo i druge životne tokove u državi, a druga vapi za odgovorima koje traže svi kojima je u najmanju ruku nelogično i zbunjujuće to što je HEP prodao viškove plina daleko ispod cijene po kojoj ga je bio otkupio od Ine.

Premijer Andrej Plenković je poručio da “ne vidi potrebu za izvanrednom sjednicom Sabora”, podsjetivši kako se o tome već raspravljalo na saborskom Odboru za gospodarstvo. “Ne vidim da bi se tu nešto posebno novoga ili drugoga uspjelo saznati na nekoj plenarnoj raspravi. Slaže se mozaik, ovo je vrlo kompleksna tema koja je mnoge zatekla i zato uzimamo određeno vrijeme da zaista ispitamo sve do kraja, to je ono što je ključno”, kazao je premijer.

Drugim riječima, to znači da bi, po HDZ-ovoj logici, javnost možda i do konca godišnjih odmora mogla ostati bez odgovora na pitanja o pozadini ili pravoj prirodi i matematičkoj “logici” plinske afere, zbog čega možemo konstatirati kako izvanredna sjednica ne može škoditi niti u jednom od dva slučaja zbog kojih je sazvana.

---

image

Idila u sabornici

Damjan Tadic/Cropix
---

Pritom ne treba očekivati da ćemo baš u sabornici vidjeti rasplet priče o plinskoj aferi. A kamoli da će se oba problema baš zbog toga razriješiti, pa nemojmo se lagati! Prije svega zato što će oni koji nešto znaju izvanrednu sjednicu uredno - izignorirati. Bit će tu do kraja sjednice “gađanja” teškim riječima (to smo vidjeli već prvog dana, u petak!), olakih zaključaka samozvanih stručnjaka za energetiku, populističkih pokušaja da se poraste u očima biračima, poziva na ostavke i smjene, iako nije nebitno i to što se sve odvija u špici sezone, kad fokus dobrog dijela javnosti, sasvim razumljivo, tradicionalno nije na politici.

Tako da ne treba otpisati mogućnost da ono što je trebalo biti pokušaj da se osujeti HDZ u očitoj kupovini vremena i računici po kojoj bi do jeseni plinska afera trebala postati “tek još jedna”, na kraju postane adut HDZ-a. Pogotovo ako najglasniji među oporbenjacima u pravedničkom gnjevu prijeđu granice parlamentarizma pa se “zaigraju” i sabornicu pretvore u poligon za jeftine performanse. Uostalom, i HDZ-u bi, dugoročno gledano, trebalo više odgovarati da se neke okolnosti plinske afere raščiste u Saboru nego da se nastavi trakavica međusobnog javnog optuživanja između šefova HEP-a i ministra gospodarstva Davora Filipovića ili da najsočniji detalji prebacivanja krivnje cure kroz medije.

Najporaznije bi bilo da se sve svede na likovanje javnosti kako dobro plaćeni zastupnici ipak nisu krenuli na odmor kako su planirali...

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Politička razina analize Milanovićeve intervencije u rad Sabora ukazuje nešto što smo otprije znali – Milanović pred superizbornu 2024. ipak želi biti na čelu oporbe (na ruku mu ide i što nema lidersku konkurenciju među nekarizmatičnim vođama najvećih oporbenih stranaka) i osigurati njihovu podršku u utrci za novi mandat. Ali, Milanovićeva odluka, neovisno o dnevnopolitičkom kontekstu, ipak ima i elemente društvene korisnosti. I dobra je za higijenu demokratske prakse u RH, čak i ako je tek posljedica reakcije izazvanog ega (npr. Mostov Nikola Grmoja je parafrazirao samog Milanovića kad mu je poručio da će ga “progoniti kao vrag grešnu dušu” ako ne sazove izvanrednu sjednicu).

Logika glasačkog stroja

Netko će možda kazati, sigurno mu nije bilo teško posegnuti za ovlasti koju nijedan njegov prethodnik na Pantovčaku nikad nije koristio nakon što se nedavno bio odlučio za izvanredno televizijsko obraćanje naciji u kojem je upozoravao na nešto što vladajući, po njemu, tek kane učiniti. No, njegova odluka je značajna i po tome što vraća reflektore javnosti na – parlament. A ne zaboravimo, Hrvatska je parlamentarna demokracija. Parlamentarna i predstavnička. Pri čemu će ovo drugo reći kako građani ostvaruju vlast svake četiri godine izborom svojih predstavnika u parlament te svakih pet godina izborom predsjednika države.
O tome koliko je Sabor postao "nevidljiv", da ne kažem i nevažan, govori i činjenica da malo tko zna, recimo, ime najaktivnijeg zastupnika u proljetnom zasjedanju. Naime, u pitanju je član Socijaldemokrata  Željko Pavić, koji se od sredine siječnja do sredine srpnja javio za riječ 476 puta, ali je svejedno široj javnosti - gotovo nepoznat.

---

image

Nema plaže ovoga vikenda!

Damjan Tadic/Cropix
---

Uostalom, odavno smo navikli da Sabor sam sebe dezavuira tako što funkcionira logikom glasačkog stroja, pri čemu se amandmane uglavnom redom i s neskrivenom indignacijom većine – odbija. Utoliko su ovakve situacije, iz perspektive demokracije i javnog interesa, itekako poučne. Pa smo tako naučili pod kojim okolnostima može doći do izvanredne sjednice Sabora...

Još ako naučimo nešto iz slučaja HEP, svi ćemo biti na dobitku. Ili gotovo svi, ovisno o tome je li na prvi i svaki drugi pogled čudna trgovina plinom posljedica pljačke i iskorištavanja pozicije podložnog kaznenom zakonu ili nečije očajne poslovne procjene i neznanja, što bi također tražilo neku vrstu sankcioniranja. Ili će nam netko upućen i stručan možda pojasniti da je u pitanju ipak neka “viša poslovna logika”, nama laicima nedokučiva...

Bit će to “igra detekcije” ili “igra protekcije”. Treće opcije ne bi smjelo biti.

---

Štrajk sudskih službenica: Bi li pobunjeni muškarci bolje prošli?

Vlada se često hvali makroekonomskim brojkama. Kako i ne bi kad joj mnoge statistike idu u prilog. Evo recimo, u prva dva mjeseca ove godine prosječna je neto plaća porasla za 60 eura ili šest posto. No, sudskim službenicima to ne znači previše jer su uistinu mizerno plaćeni. Plaće pravosudnih službenika sa srednjom stručnom spremom kreću se između 600 i 700 eura. Zato i traže povišicu od 400 eura. Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je kako trenutno povećanje isključivo njihovih plaća Vladi nije prihvatljivo, jer bi to otežalo provedbu reforme mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koja bi svim službenicima trebala donijeti veće plaće, a utvrdio bi se i sustav napredovanja za najrevnije. Zato iz Banskih dvora nude sporazum. “Spremni smo u taj sporazum staviti i dodatne garancije da će se povećati koeficijenti u sadašnjoj uredbi, ali sindikati to a priori odbijaju, žele trenutačno povećanje plaća”, kazao je Malenica.

Drugim riječima, u Vladi strahuju od sljedećeg scenarija: da sad i podignu službenicima u pravosuđu plaću koliko štrajkaši traže, već sutra bi na cestu izišao netko drugi sa sličnim maksimalnim zahtjevom... Da, moglo bi se malo i o rezultatima pravosuđa, koje po svim anketama i pokazateljima ne stoji najbolje, ali to ne mijenja činjenicu da su aktualni štrajkaši, a uglavnom se radi o ženama, danas na rubu statusa socijalnih slučajeva. I zato su i neki sindikalisti i komentatori s gorčinom primijetili kako u ovom slučaju možemo govoriti i o odnosu prema ženama, jer one čine većinu štrajkaša.

Kolegica Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista zato s gorčinom komentira Vladinu odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku: “Baš junački! Muški, reklo bi se. Zašto takav stav nisu imali proljetos kad su štrajkali liječnici? S njima su se vrlo brzo dogovorili i podigli im plaće. Je li stvar u tome što su Plenkoviću s druge strane stola bili liječnici, dakle visokoobrazovani ljudi i u većem postotku muškarci?”...

Taj dojam, treba dodati, ne može isprati niti jedno obećanje kojemu je jedini cilj samo da se nekako okonča trenutni štrajk.

---

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivamo parlament! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => otkrivamo parlament! 2 0 8539 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-20 10:29:11 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-22 11:12:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-22 11:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Izvanredna sjednica Sabora neće dati odgovore o HEP-u i štrajku, ali Milanovićev potez je ipak koristan. Evo i zašto [metakey] => izvanredna sjednica sabora, zoran milanović, afera hep, štrajk u pravosuđu, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305942.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25090833.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25174656.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305944.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305941.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305943.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305935.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/20\/25305933.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Zastupnik Zlatko Hasanbegovi\u0107<\/p>","

Sandra Ben\u010di\u0107 i Dalija Ore\u0161kovi\u0107<\/p>","","

Nema pla\u017ee ovoga vikenda!<\/p>","

Idila u sabornici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25305942_1920.jpg":"1920x1080","k_25305942_1280.jpg":"1280x1280","k_25305942_1024.jpg":"1024x1024","k_25305942_640.jpg":"640x640","k_25305942_480.jpg":"480x480","k_25305942_340.jpg":"340x340","k_25305942_220.jpg":"220x220","o_25305942_1280.jpg":"1280x853","o_25305942_1024.jpg":"1024x682","o_25305942_640.jpg":"640x426","o_25305942_480.jpg":"480x320","o_25305942_340.jpg":"340x226","o_25305942_220.jpg":"220x146","h_25305942_1280.jpg":"1280x854","h_25305942_1024.jpg":"1024x683","h_25305942_640.jpg":"640x427","h_25305942_480.jpg":"480x320","h_25305942_340.jpg":"340x227","h_25305942_220.jpg":"220x147","pp_25305942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305942_640.jpg":"640x814","pp_25305942_480.jpg":"480x611","pp_25305942_340.jpg":"340x432","pp_25305942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2280","hd_25090833_1920.jpg":"1920x1080","k_25090833_1280.jpg":"1280x1280","k_25090833_1024.jpg":"1024x1024","k_25090833_640.jpg":"640x640","k_25090833_480.jpg":"480x480","k_25090833_340.jpg":"340x340","k_25090833_220.jpg":"220x220","o_25090833_1280.jpg":"1280x1520","o_25090833_1024.jpg":"1024x1216","o_25090833_640.jpg":"640x760","o_25090833_480.jpg":"480x570","o_25090833_340.jpg":"340x403","o_25090833_220.jpg":"220x261","h_25090833_1280.jpg":"1280x854","h_25090833_1024.jpg":"1024x683","h_25090833_640.jpg":"640x427","h_25090833_480.jpg":"480x320","h_25090833_340.jpg":"340x227","h_25090833_220.jpg":"220x147","pp_25090833_1280.jpg":"1280x1628","pp_25090833_1024.jpg":"1024x1303","pp_25090833_640.jpg":"640x814","pp_25090833_480.jpg":"480x611","pp_25090833_340.jpg":"340x432","pp_25090833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25174656_1920.jpg":"1920x1080","k_25174656_1280.jpg":"1280x1280","k_25174656_1024.jpg":"1024x1024","k_25174656_640.jpg":"640x640","k_25174656_480.jpg":"480x480","k_25174656_340.jpg":"340x340","k_25174656_220.jpg":"220x220","o_25174656_1280.jpg":"1280x853","o_25174656_1024.jpg":"1024x682","o_25174656_640.jpg":"640x426","o_25174656_480.jpg":"480x320","o_25174656_340.jpg":"340x226","o_25174656_220.jpg":"220x146","h_25174656_1280.jpg":"1280x854","h_25174656_1024.jpg":"1024x683","h_25174656_640.jpg":"640x427","h_25174656_480.jpg":"480x320","h_25174656_340.jpg":"340x227","h_25174656_220.jpg":"220x147","pp_25174656_1280.jpg":"1280x1628","pp_25174656_1024.jpg":"1024x1303","pp_25174656_640.jpg":"640x814","pp_25174656_480.jpg":"480x611","pp_25174656_340.jpg":"340x432","pp_25174656_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25305944_1920.jpg":"1920x1080","k_25305944_1280.jpg":"1280x1280","k_25305944_1024.jpg":"1024x1024","k_25305944_640.jpg":"640x640","k_25305944_480.jpg":"480x480","k_25305944_340.jpg":"340x340","k_25305944_220.jpg":"220x220","o_25305944_1280.jpg":"1280x853","o_25305944_1024.jpg":"1024x682","o_25305944_640.jpg":"640x426","o_25305944_480.jpg":"480x320","o_25305944_340.jpg":"340x226","o_25305944_220.jpg":"220x146","h_25305944_1280.jpg":"1280x854","h_25305944_1024.jpg":"1024x683","h_25305944_640.jpg":"640x427","h_25305944_480.jpg":"480x320","h_25305944_340.jpg":"340x227","h_25305944_220.jpg":"220x147","pp_25305944_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305944_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305944_640.jpg":"640x814","pp_25305944_480.jpg":"480x611","pp_25305944_340.jpg":"340x432","pp_25305944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25305941_1920.jpg":"1920x1080","k_25305941_1280.jpg":"1280x1280","k_25305941_1024.jpg":"1024x1024","k_25305941_640.jpg":"640x640","k_25305941_480.jpg":"480x480","k_25305941_340.jpg":"340x340","k_25305941_220.jpg":"220x220","o_25305941_1280.jpg":"1280x853","o_25305941_1024.jpg":"1024x682","o_25305941_640.jpg":"640x426","o_25305941_480.jpg":"480x320","o_25305941_340.jpg":"340x226","o_25305941_220.jpg":"220x146","h_25305941_1280.jpg":"1280x854","h_25305941_1024.jpg":"1024x683","h_25305941_640.jpg":"640x427","h_25305941_480.jpg":"480x320","h_25305941_340.jpg":"340x227","h_25305941_220.jpg":"220x147","pp_25305941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305941_640.jpg":"640x814","pp_25305941_480.jpg":"480x611","pp_25305941_340.jpg":"340x432","pp_25305941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25305943_1920.jpg":"1920x1080","k_25305943_1280.jpg":"1280x1280","k_25305943_1024.jpg":"1024x1024","k_25305943_640.jpg":"640x640","k_25305943_480.jpg":"480x480","k_25305943_340.jpg":"340x340","k_25305943_220.jpg":"220x220","o_25305943_1280.jpg":"1280x853","o_25305943_1024.jpg":"1024x682","o_25305943_640.jpg":"640x426","o_25305943_480.jpg":"480x320","o_25305943_340.jpg":"340x226","o_25305943_220.jpg":"220x146","h_25305943_1280.jpg":"1280x854","h_25305943_1024.jpg":"1024x683","h_25305943_640.jpg":"640x427","h_25305943_480.jpg":"480x320","h_25305943_340.jpg":"340x227","h_25305943_220.jpg":"220x147","pp_25305943_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305943_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305943_640.jpg":"640x814","pp_25305943_480.jpg":"480x611","pp_25305943_340.jpg":"340x432","pp_25305943_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25305935_1920.jpg":"1920x1080","k_25305935_1280.jpg":"1280x1280","k_25305935_1024.jpg":"1024x1024","k_25305935_640.jpg":"640x640","k_25305935_480.jpg":"480x480","k_25305935_340.jpg":"340x340","k_25305935_220.jpg":"220x220","o_25305935_1280.jpg":"1280x853","o_25305935_1024.jpg":"1024x682","o_25305935_640.jpg":"640x426","o_25305935_480.jpg":"480x320","o_25305935_340.jpg":"340x226","o_25305935_220.jpg":"220x146","h_25305935_1280.jpg":"1280x854","h_25305935_1024.jpg":"1024x683","h_25305935_640.jpg":"640x427","h_25305935_480.jpg":"480x320","h_25305935_340.jpg":"340x227","h_25305935_220.jpg":"220x147","pp_25305935_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305935_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305935_640.jpg":"640x814","pp_25305935_480.jpg":"480x611","pp_25305935_340.jpg":"340x432","pp_25305935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25305933_1920.jpg":"1920x1080","k_25305933_1280.jpg":"1280x1280","k_25305933_1024.jpg":"1024x1024","k_25305933_640.jpg":"640x640","k_25305933_480.jpg":"480x480","k_25305933_340.jpg":"340x340","k_25305933_220.jpg":"220x220","o_25305933_1280.jpg":"1280x853","o_25305933_1024.jpg":"1024x682","o_25305933_640.jpg":"640x426","o_25305933_480.jpg":"480x320","o_25305933_340.jpg":"340x226","o_25305933_220.jpg":"220x146","h_25305933_1280.jpg":"1280x854","h_25305933_1024.jpg":"1024x683","h_25305933_640.jpg":"640x427","h_25305933_480.jpg":"480x320","h_25305933_340.jpg":"340x227","h_25305933_220.jpg":"220x147","pp_25305933_1280.jpg":"1280x1628","pp_25305933_1024.jpg":"1024x1303","pp_25305933_640.jpg":"640x814","pp_25305933_480.jpg":"480x611","pp_25305933_340.jpg":"340x432","pp_25305933_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8170033 Threads: 6 Questions: 1688120054 Slow queries: 5032805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112627886 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/izvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto-1308777 [printLink] => /vijesti/hrvatska/izvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto-1308777?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723882 [name] => izvanredna sjednica sabora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:00:01 [main_article_id] => 0 [alias] => izvanredna-sjednica-sabora [link] => /tag/izvanredna-sjednica-sabora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722495 [name] => afera hep [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 13:15:45 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-hep [link] => /tag/afera-hep ) [3] => stdClass Object ( [id] => 722850 [name] => štrajk u pravosuđu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 14:13:33 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-u-pravosudu [link] => /tag/strajk-u-pravosudu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivamo parlament! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izvanredna sjednica Sabora neće dati odgovore o HEP-u i štrajku, ali Milanovićev potez je ipak koristan. Evo i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305942.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305942.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25090833.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25174656.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305944.jpg [title] =>

Zastupnik Zlatko Hasanbegović

Damjan Tadic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305941.jpg [title] =>

Sandra Benčić i Dalija Orešković

Damjan Tadic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305943.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305935.jpg [title] =>

Nema plaže ovoga vikenda!

Damjan Tadic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/20/25305933.jpg [title] =>

Idila u sabornici

Damjan Tadic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najpoznatiji kviz bivše države, “Kviskoteka”, imala je “Igru detekcije”. Tri osobe bi sjele pred natjecatelje i predstavile im se čitajući istovjetan tekst s papira. Nakon toga bi ih sudionici kviza ispitivali i na kraju pogađali tko je od njih troje osoba kojom su se predstavljale. Sudjelovanje je, podrazumijeva se, bilo dobrovoljno.

“Kviskoteka” je prošlost, također i “Igra detekcije” genijalnog Laze Goluže i njegovih suradnika iz nenadmašnog kviza, ali građani Republike Hrvatske danas, bez svoje volje, sudjeluju u neformalnom kvizu koji bi se mogao zvati “Igra protekcije”. Naime, kad se javiš na neki natječaj za posao, zatrebaš usluge suda ili recimo kreneš u bolnicu na neki pregled, nikad ne znaš tko je upravo ušao – preko veze. Ili na račun svoje funkcije. Dakle, nikad ne znaš čija je protekcija bila prodornija od vaše naivne strpljivosti i vjere u neko generalno poštenje i funkcioniranje sustava. Shvaćate, bit te “igre” je da pogodite koji vas je moćnik “pretekao”, a da pojma nemate!

Prekoredni Fuchs

Onako kako je to ovih dana u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici učinio HDZ-ov ministar Radovan Fuchs koji se, prema svjedočenju nekih pacijenata, provukao na pregled preko reda, dok mu je čuvar osigurao i parkirno mjesto u dvorištu bolnice. Stvarno lijep primjer nekoga ispred čijeg imena stoji težina prefiksa funkcije ministra obrazovanja. U onodobnoj “Igri detekcije” izbor je bio sužen na tri osobe, u “Igri protekcije” je puno širi. Od političara na lokalnoj i regionalnoj razini, pa do onih iz “najvažnije” (čitaj: najutjecajnije), nacionalne sfere. Iz tzv. ljige prvaka.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

To što su nakon Fuchsa u roku od dan-dva isplivali još neki slični primjeri, ili barem oni koji “smrde” na protekciju (ministar Banožić riješio je hipoteku na opjevani APN-ov kredit u jednom danu unatoč štrajku) zapravo nije nikakvo iznenađenje. Poimanje politike kao bankomata za osobnu ili korist članova obitelji i prijatelja političara barem kod nas nije nikakva rijetkost, ma tko bio na vlasti i koliko se busali o članstvo u obitelji Europske unije i prepisivali njezine norme.

Gotovo da nema istraživanja u kojem upravo koruptivne prakse ne predstavljaju jedan od najčešće spominjanih problema građana, odmah nakon vječno bolne teme životnog standarda. Nema dugo, objavljeni su podaci Eurobarometra, po kojima čak 96 posto Hrvata vjeruje da u našoj državi ima korupcije na svim razinama. Veća deprimiranost, kad je riječ o članicama EU-a, stanuje jedino u Grčkoj, gdje o sveprisutnosti korupcije svjedoči čak 97 posto ispitanika...

Upravo zato, dobro je da je predsjednik Zoran Milanović, nakon početnog kolebanja i fingiranja da tobože ne želi “zauzeti stranu” posezanjem za ovlasti koju nitko nije koristio prije njega, ipak prihvatio zahtjev oporbe za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora. Pri čemu dnevni red sjednice, po Milanoviću, treba imati dvije točke: pitanje funkcioniranja sudbene vlasti i utvrđivanje koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

---

image

Zastupnik Zlatko Hasanbegović

Damjan Tadic/Cropix
------
image

Sandra Benčić i Dalija Orešković

Damjan Tadic/Cropix
---

Paralizirani sustav

Prva točka je posljedica štrajka koji je, evo, već u sedmom tjednu i gotovo je u potpunosti paralizirao pravosudni sustav, indirektno i gospodarstvo i druge životne tokove u državi, a druga vapi za odgovorima koje traže svi kojima je u najmanju ruku nelogično i zbunjujuće to što je HEP prodao viškove plina daleko ispod cijene po kojoj ga je bio otkupio od Ine.

Premijer Andrej Plenković je poručio da “ne vidi potrebu za izvanrednom sjednicom Sabora”, podsjetivši kako se o tome već raspravljalo na saborskom Odboru za gospodarstvo. “Ne vidim da bi se tu nešto posebno novoga ili drugoga uspjelo saznati na nekoj plenarnoj raspravi. Slaže se mozaik, ovo je vrlo kompleksna tema koja je mnoge zatekla i zato uzimamo određeno vrijeme da zaista ispitamo sve do kraja, to je ono što je ključno”, kazao je premijer.

Drugim riječima, to znači da bi, po HDZ-ovoj logici, javnost možda i do konca godišnjih odmora mogla ostati bez odgovora na pitanja o pozadini ili pravoj prirodi i matematičkoj “logici” plinske afere, zbog čega možemo konstatirati kako izvanredna sjednica ne može škoditi niti u jednom od dva slučaja zbog kojih je sazvana.

---

image

Idila u sabornici

Damjan Tadic/Cropix
---

Pritom ne treba očekivati da ćemo baš u sabornici vidjeti rasplet priče o plinskoj aferi. A kamoli da će se oba problema baš zbog toga razriješiti, pa nemojmo se lagati! Prije svega zato što će oni koji nešto znaju izvanrednu sjednicu uredno - izignorirati. Bit će tu do kraja sjednice “gađanja” teškim riječima (to smo vidjeli već prvog dana, u petak!), olakih zaključaka samozvanih stručnjaka za energetiku, populističkih pokušaja da se poraste u očima biračima, poziva na ostavke i smjene, iako nije nebitno i to što se sve odvija u špici sezone, kad fokus dobrog dijela javnosti, sasvim razumljivo, tradicionalno nije na politici.

Tako da ne treba otpisati mogućnost da ono što je trebalo biti pokušaj da se osujeti HDZ u očitoj kupovini vremena i računici po kojoj bi do jeseni plinska afera trebala postati “tek još jedna”, na kraju postane adut HDZ-a. Pogotovo ako najglasniji među oporbenjacima u pravedničkom gnjevu prijeđu granice parlamentarizma pa se “zaigraju” i sabornicu pretvore u poligon za jeftine performanse. Uostalom, i HDZ-u bi, dugoročno gledano, trebalo više odgovarati da se neke okolnosti plinske afere raščiste u Saboru nego da se nastavi trakavica međusobnog javnog optuživanja između šefova HEP-a i ministra gospodarstva Davora Filipovića ili da najsočniji detalji prebacivanja krivnje cure kroz medije.

Najporaznije bi bilo da se sve svede na likovanje javnosti kako dobro plaćeni zastupnici ipak nisu krenuli na odmor kako su planirali...

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Politička razina analize Milanovićeve intervencije u rad Sabora ukazuje nešto što smo otprije znali – Milanović pred superizbornu 2024. ipak želi biti na čelu oporbe (na ruku mu ide i što nema lidersku konkurenciju među nekarizmatičnim vođama najvećih oporbenih stranaka) i osigurati njihovu podršku u utrci za novi mandat. Ali, Milanovićeva odluka, neovisno o dnevnopolitičkom kontekstu, ipak ima i elemente društvene korisnosti. I dobra je za higijenu demokratske prakse u RH, čak i ako je tek posljedica reakcije izazvanog ega (npr. Mostov Nikola Grmoja je parafrazirao samog Milanovića kad mu je poručio da će ga “progoniti kao vrag grešnu dušu” ako ne sazove izvanrednu sjednicu).

Logika glasačkog stroja

Netko će možda kazati, sigurno mu nije bilo teško posegnuti za ovlasti koju nijedan njegov prethodnik na Pantovčaku nikad nije koristio nakon što se nedavno bio odlučio za izvanredno televizijsko obraćanje naciji u kojem je upozoravao na nešto što vladajući, po njemu, tek kane učiniti. No, njegova odluka je značajna i po tome što vraća reflektore javnosti na – parlament. A ne zaboravimo, Hrvatska je parlamentarna demokracija. Parlamentarna i predstavnička. Pri čemu će ovo drugo reći kako građani ostvaruju vlast svake četiri godine izborom svojih predstavnika u parlament te svakih pet godina izborom predsjednika države.
O tome koliko je Sabor postao "nevidljiv", da ne kažem i nevažan, govori i činjenica da malo tko zna, recimo, ime najaktivnijeg zastupnika u proljetnom zasjedanju. Naime, u pitanju je član Socijaldemokrata  Željko Pavić, koji se od sredine siječnja do sredine srpnja javio za riječ 476 puta, ali je svejedno široj javnosti - gotovo nepoznat.

---

image

Nema plaže ovoga vikenda!

Damjan Tadic/Cropix
---

Uostalom, odavno smo navikli da Sabor sam sebe dezavuira tako što funkcionira logikom glasačkog stroja, pri čemu se amandmane uglavnom redom i s neskrivenom indignacijom većine – odbija. Utoliko su ovakve situacije, iz perspektive demokracije i javnog interesa, itekako poučne. Pa smo tako naučili pod kojim okolnostima može doći do izvanredne sjednice Sabora...

Još ako naučimo nešto iz slučaja HEP, svi ćemo biti na dobitku. Ili gotovo svi, ovisno o tome je li na prvi i svaki drugi pogled čudna trgovina plinom posljedica pljačke i iskorištavanja pozicije podložnog kaznenom zakonu ili nečije očajne poslovne procjene i neznanja, što bi također tražilo neku vrstu sankcioniranja. Ili će nam netko upućen i stručan možda pojasniti da je u pitanju ipak neka “viša poslovna logika”, nama laicima nedokučiva...

Bit će to “igra detekcije” ili “igra protekcije”. Treće opcije ne bi smjelo biti.

---

Štrajk sudskih službenica: Bi li pobunjeni muškarci bolje prošli?

Vlada se često hvali makroekonomskim brojkama. Kako i ne bi kad joj mnoge statistike idu u prilog. Evo recimo, u prva dva mjeseca ove godine prosječna je neto plaća porasla za 60 eura ili šest posto. No, sudskim službenicima to ne znači previše jer su uistinu mizerno plaćeni. Plaće pravosudnih službenika sa srednjom stručnom spremom kreću se između 600 i 700 eura. Zato i traže povišicu od 400 eura. Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je kako trenutno povećanje isključivo njihovih plaća Vladi nije prihvatljivo, jer bi to otežalo provedbu reforme mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koja bi svim službenicima trebala donijeti veće plaće, a utvrdio bi se i sustav napredovanja za najrevnije. Zato iz Banskih dvora nude sporazum. “Spremni smo u taj sporazum staviti i dodatne garancije da će se povećati koeficijenti u sadašnjoj uredbi, ali sindikati to a priori odbijaju, žele trenutačno povećanje plaća”, kazao je Malenica.

Drugim riječima, u Vladi strahuju od sljedećeg scenarija: da sad i podignu službenicima u pravosuđu plaću koliko štrajkaši traže, već sutra bi na cestu izišao netko drugi sa sličnim maksimalnim zahtjevom... Da, moglo bi se malo i o rezultatima pravosuđa, koje po svim anketama i pokazateljima ne stoji najbolje, ali to ne mijenja činjenicu da su aktualni štrajkaši, a uglavnom se radi o ženama, danas na rubu statusa socijalnih slučajeva. I zato su i neki sindikalisti i komentatori s gorčinom primijetili kako u ovom slučaju možemo govoriti i o odnosu prema ženama, jer one čine većinu štrajkaša.

Kolegica Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista zato s gorčinom komentira Vladinu odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku: “Baš junački! Muški, reklo bi se. Zašto takav stav nisu imali proljetos kad su štrajkali liječnici? S njima su se vrlo brzo dogovorili i podigli im plaće. Je li stvar u tome što su Plenkoviću s druge strane stola bili liječnici, dakle visokoobrazovani ljudi i u većem postotku muškarci?”...

Taj dojam, treba dodati, ne može isprati niti jedno obećanje kojemu je jedini cilj samo da se nekako okonča trenutni štrajk.

---

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Josko Ponos/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix
Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik Zlatko Hasanbegović

Damjan Tadic/Cropix

Sandra Benčić i Dalija Orešković

Damjan Tadic/Cropix

Nema plaže ovoga vikenda!

Damjan Tadic/Cropix

Idila u sabornici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/izvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto-1308777 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad1452e8d6edcd20f0b4d3d631de32430bfbf59d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izvanredna+sjednica+Sabora+ne%C4%87e+dati+odgovore+o+HEP-u+i+%C5%A1trajku%2C+ali+Milanovi%C4%87ev+potez+je+ipak+koristan.+Evo+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto-1308777 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizvanredna-sjednica-sabora-nece-dati-odgovore-o-hep-u-i-strajku-ali-milanovicev-potez-je-ipak-koristan-evo-i-zasto-1308777 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otkrivamo parlament! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaotkrivamo parlament!

Izvanredna sjednica Sabora neće dati odgovore o HEP-u i štrajku, ali Milanovićev potez je ipak koristan. Evo i zašto

22. srpnja 2023. - 13:12

Najpoznatiji kviz bivše države, “Kviskoteka”, imala je “Igru detekcije”. Tri osobe bi sjele pred natjecatelje i predstavile im se čitajući istovjetan tekst s papira. Nakon toga bi ih sudionici kviza ispitivali i na kraju pogađali tko je od njih troje osoba kojom su se predstavljale. Sudjelovanje je, podrazumijeva se, bilo dobrovoljno.

“Kviskoteka” je prošlost, također i “Igra detekcije” genijalnog Laze Goluže i njegovih suradnika iz nenadmašnog kviza, ali građani Republike Hrvatske danas, bez svoje volje, sudjeluju u neformalnom kvizu koji bi se mogao zvati “Igra protekcije”. Naime, kad se javiš na neki natječaj za posao, zatrebaš usluge suda ili recimo kreneš u bolnicu na neki pregled, nikad ne znaš tko je upravo ušao – preko veze. Ili na račun svoje funkcije. Da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 23:17