StoryEditor
Hrvatskaneslužbeno

Izraelci se dolaze ispričati Hrvatima zbog propale prodaje borbenih zrakoplova? Završio sastanak u MORH-u, novinarima zabranjeni i kamere i mobiteli

Piše JL, PSD
10. siječnja 2019. - 18:45
sundov_adam3-100119

U prostorijama MORH-a završen je sastanak izraelske delegacije s ministrom Damirom Krstičevićevim i njegovim suradnicima iz ministarstva obrane.

Međutim, kakav je zaključak sastanka, to još uvijek nije poznato.

Izraelski novinar koji je od početka pratio ovaj posao s nabavkom F-16 Baraka najavio je da će se generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Adam ispričati hrvatskim vlastima zbog nemogućnosti realizacije kupoprodajnog ugovora za 12 borbenih zrakoplova, ali je li do isprike uistinu i došlo, u ovom trenutku još je nepoznato, piše Jutarnji list.

Dnevnik.hr prenosi da su u 16 sati pozvani novinari ispred MORH-a, ali još uvijek nema nikakvih izjava. U prostorije u kojima će biti dane izjave ne smiju se unositi uređaji za prenošenje uživo, poput kamera i mobitela, a novinari neće smjeti ni postavljati pitanja.

Također, iz izvora u Vladi doznaje se kako bi ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka trebao o tome izvijestiti premijera u Banskim dvorima i kako bi tek na Gornjem gradu moglo biti izjava.

RANIJE - Izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam stigla je na sastanak u MORH, gdje ih je dočekao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov.

Predviđeno je da će sastanak trajati najmanje dva i po sata.

Prema najavama, Udi Adam će se navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas na Vladi da ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano za nabavu izraelskih F-16 Barak aviona jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor te istaknuo da odluku o nabavci aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

"Kupoprodajnog ugovora nema, nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku. Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, temeljem dužne pažnje koju je stručni tim tada ovoj temi posvetio", kazao je Plenković na sjednici Vlade osvrćući se na pitanje nabavke višenamjenskih borbenih aviona i današnjeg sastanka s izaslanstvom izraelskog ministarstva obrane povodom toga.

"Ukoliko se pokaže da ovaj projekt, kako smo ga zamislili, neće moći biti završen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kao što ju je donijela, može i poništiti", dodao je.

Plenković je istaknuo kako će na današnjem sastanku vidjeti koja je njihova pozicija i kako će pojasniti nove okolnosti, a nakon toga će biti održane konzultacije i Vlada će donijeti odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu.

Naglasio je da postoji neupitna politička volja da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

"Što se tiče tehnologije, eventualnih budućih natječaja i odluka, to ćemo sve donositi kada dobijemo cjelinu informacija i od Izraela i od SAD-a koje su u ovom konkretnom slučaju bitne zbog davanja suglasnosti na transfer tehnologije trećoj strani", kazao je premijer.

#IZRAEL#BORBENI ZRAKOPLOVI#F-16 BARAK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 11:49