StoryEditor
Hrvatskau kućnom budžetu ostaje...

Izračunali smo što će nam sve pojeftiniti, a što poskupjeti

29. listopada 2016. - 22:10
cistoca12-260913

Smanjenje stopa PDV-a na desetak izabranih proizvoda i usluga, sa sadašnjih 25 na zamišljenih 13 posto, od 1. siječnja iduće godine neće se bitnije odraziti na standard onih građana koji glavninu prihoda troše na hranu, odijevanje, školovanje i komunalije.

Cijene proizvoda i usluga iz potonjih gospodarskih branši ostaju iste, izuzev odvoza smeća koji bi na godišnjoj razini u kućnim budžetima trebao ostaviti šezdesetak kuna više.

Vlada je zacijelo zamislila da bi smanjenje PDV-a na isporuku električne energije trebalo imati kumulativni učinak na sve cijene svih drugih proizvoda i usluga, jer su troškovi struje uračunati u gotovo svaku robu. No, nije realno očekivati da će, primjerice, pekari makar i simbolično smanjiti cijene kruha i ostalih proizvoda zbog nižih cijena struje.

Pa kad bi to i učinili, ostaje pitanje bi li trgovci slijedili njihov primjer u formiranju maloprodajne cijene pekarskih proizvoda.

U svakom slučaju, na standard građana, odnosno na njihove račune za struju, povoljno će utjecati smanjenje PDV-a na isporuku električne energije. Godišnje bi kućanstva koja imaju prosječnu godišnju potrošnju struje mogla kroz smanjeni PDV poboljšati svoje budžete za petstotinjak kuna.

Tako ušteđen novac, međutim, vjerojatno će potrošiti u kafićima, restoranima i u kinima kroz povećani PDV na ugostiteljstvo i kinoulaznice. Očekivano je da vlasnici kafića neće propustiti povećanje PDV-a s 13 na 25 posto "provući" kroz svoje cijene, kao ni vlasnici restorana.

Slaba je pri svemu tome utjeha što će cijene pogrebnih usluga u idućoj godini biti osjetno manje, ako se pogrebnici uopće odluče na prilagođavanje cijena smanjenom PDV-u. Za razliku od dobavljača struje koji nakon promjene stope PDV-a na svoje usluge ne mogu izbjeći formiranje novih cijena, poduzetnici u drugim branšama, gdje djeluje "nevidljiva ruka tržišta" ničim nisu obvezani korigirati svoje cijene, već samo unijeti novu poreznu stopu u račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 01:05