StoryEditorOCM
Hrvatskavaučer kao dokaz

Iznimke s propusnicama: ako ste turist, ipak možete napustiti svoju županiju! ‘Hoteli nisu žarišta koronavirusa...‘

19. prosinca 2020. - 10:36

Iako je prvotno bilo predloženo da turistička putovanja bilo koje vrste neće biti razlog za dobivanje propusnice za izlazak iz županije u kojoj se ima boravište, Nacionalni stožer je u sklopu novih restriktivnih mjera koje idućih dana stupaju na snagu, pod pritiskom turističke struke, ipak popustio.

Tako će svi oni koji su već uplatili boravak u nekom od hotela ili privatnih kuća u drugoj županiji, propusnicu za takav odmor i izlazak iz županije moći dobiti uz predočenje vaučera kao dokaza da se radi o već uplaćenom aranžmanu. Svi oni, dakle, koji planiraju blagdane provesti negdje izvan obiteljskog doma u hotelu ili iznajmljenoj kući koji se nalaze u nekom drugom dijelu Hrvatske u odnosu na njihovo prebivalište, a radi se o komercijalnom smještaju, to će ipak moći.

Odredbe o mogućnosti putovanja ne odnose se na nekomercijalni smještaj, tako da se u vikendice ili vlastite apartmane u drugoj županiji neće moći.

To su najnovije informacije koje je u petak komunicirao Nacionalni stožer u okviru novih mjera ograničenja vezanih za suzbijanje epidemije Covid-19. U turističkom sektoru pozdravljaju takvu odluku koju su, zapravo, sami izborili jer prijedlozi oštrijih mjera nisu to bili predvidjeli.

Minimalan promet

- Nema nikakva razloga da se ljudima koji su uplatili novac i planirali boravak u nekom hotelu, wellnessu ili iznajmljenoj kući to sada onemogući. Hoteli koji planiraju biti otvoreni za blagdane već se dugo za to pripremaju, a ljeto iza nas je pokazalo da hoteli i kuće za odmor nisu bili žarišta širenja virusa, nego su, štoviše, odlično bili organizirani i gosti u njima zaštićeni. Zna se da u hotelima nema organiziranog dočeka Nove godine i hotelijeri su dokazali svoju ozbiljnost u mjesecima kada smo imali milijunski turistički promet. Zato pozdravljamo ovu odluku, iako smo svjesni da će se raditi o minimalnom prometu - kazao nam je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma HUT.

Svaki će pružatelj usluga, bez obzira je li to domaćin ili hotelijer, gostu koji je rezervirao i uplatio boravak, izdati vaučer temeljem kojega će ovaj zatražiti propusnicu za putovanje. No, već sada je jasno da velikog turističkog prometa neće biti jer je u Hrvatskoj trenutačno otvoreno tek 130 od ukupno 1200 hotela, a i oni otvoreni imaju rijetke rezervacije za tek pokoji blagdanski vikend u wellnessu ili toplom bazenu hotela.

Lanjski snijeg

Tako od lanjskih 372 tisuće dolazaka, koliko ih je bilo u prosincu, ove godine ne treba očekivati niti približne brojke, osobito zato što je lanjskog prosinca u Hrvatskoj bilo čak 240 tisuća stranih gostiju, koji ove godine nemaju čime doći jer su međunarodne aviolinije svedene na minimum.

U isto vrijeme, uvjeti putovanja unutar EU-a toliko su restriktivni da u većini zemalja traže samoizolaciju bez obzira na rezultat PCR testa, što je doslovno paraliziralo sva turistička kretanja.

Podsjetimo, lanjskog prosinca najbrojniji gosti u Hrvatskoj bili su Slovenci, Austrijanci i Talijani, pri čemu su od njihovih dolazaka najviše profitirali Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija koje su ugostile daleko najviše turista u prosincu. Domaćih gostiju je lani u Hrvatskoj u prosincu putovalo 132 tisuće i to najviše u individualnim aranžmanima bez posredovanja agencija, a turistički djelatnici bili bi sretni kada bi ove godine bilo i 10 posto od tog broja.

Zadnji rok: putovanje uplatite do 22. prosinca

Procjenjuje se da će veći turistički promet za ove blagdane ostvariti kuće za odmor nego hoteli. Zato iz Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA apeliraju na domaćine da se kod rezerviranja pridržavaju svih epidemioloskih mjera koje važe i za sve druge.

- Posebno upozoravamo domaćine kuća u Gorskom kotaru i Lici, koji imaju najbolju popunjenost za blagdane, da vode računa o tome da je dozvoljeno okupljanje maksimalno 10 ljudi te da vode računa o svemu što bi moglo ugroziti zdravlje njihovih gostiju. Građani mogu još do 22. prosinca uplatiti žele li negdje otići u komercijalan smještaj i drago nam je da je tako ipak omogućen kakav-takav turistički promet u zemlji za blagdane - kazao nam je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 05:33