StoryEditor
Hrvatskazavršnica u šibeniku

Izbor za najbolji grad: nagrade Zagrebu, Dubrovniku, Puli i Koprivnici

4. listopada 2019. - 23:43

Trijumf Zagreba u izboru za najbolji veliki grad po kvaliteti života, proglašenje Pule najboljim velikim gradom za gospodarstvo te dodjela pojedinačnih nagrada Koprivnici za ECO City i Dubrovniku za Smart City su najiščekivanije odluke u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, a koji je večeras okončan završnim skupom u šibenskom hotelu "Amadria" u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Osim Zagreba, naslove najboljih u kategoriji kvalitete života izborili su i Poreč u konkurenciji srednjih te Krk kod malih gradova. Poreč je tako obranio naslov najboljeg iz prošle godine, što je pošlo za rukom i Krku te Svetoj Nedelji u kategoriji gospodarstvo za male, odnosno srednje gradove.

– Mark Twain je rekao da je bolje živjeti bez zaslužene nagrade, nego živjeti s nezasluženom nagradom. Ja ću pokušati nadmašiti Twaina pa ću reći da je lijepo biti sugrađanin Zagrepčana koji su zaslužili ovu nagradu – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preuzimajući nagradu najbolji veliki grad po kvaliteti života.

U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres u konkurenciji malih gradova.

– Mi u Cresu pratimo svakog našeg građanina od rođenja do završetka fakulteta, ova nagrada je dokaz za to. Idemo dalje, iduće godine želimo nagradu za gospodarstvo – poručio je uzvanicima skupa zamjenik gradonačelnika Cresa Marin Gregorović.

Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u EU fondovima, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.

– Kao i prilikom prošlogodišnje nagrade, doveo sam ovdje svoj tim te molim jedan pljesak. Time želim reći da je povlačenje novca iz EU-a timski rad – poručio je sudionicima skupa u "Amadriji" gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Koprivnica je naslov ECO Cityja za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša osvojila u konkurenciji Ludbrega, Čakovca, Belišća i Jastrebarskog koji je lani pobijedio u ovoj kategoriji.

– Ne bi bilo ove nagrade bez Koprivničanaca i Koprivničanki koji marljivo odvajaju otpad i tako doprinose naporima koje mi kao gradska uprava poduzimamo na zaštiti okoliša – istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prilikom preuzimanja nagrade.

Dubrovnik je u natjecanju za nagradu Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog. Dubrovački gradonačelnik Mate Franković izrazio je zadovoljstvo što su napore uprave, na čijem je čelu, prepoznali organizatori ovog izbora.

Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je "broj jedan" među velikim gradovima, među ostalim, i po prosječnom dohotku po stanovniku (44.733 kune) te efikasnosti gradske uprave, iskazane kroz podatak o tri milijuna i 574.000 kuna proračunskih prihoda po zaposlenome u gradskoj administraciji.

 

 

Pula je ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo zahvaljujući, među ostalim, plasmanu unutar četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnom izvornom prihodu po stanovniku od 4013 kuna, dok je među najboljih pet po niskoj stopi udjela siromaštva među stanovništvom. U završnoj konkurenciji s Pulom u ovoj kategoriji bili su lanjski pobjednik Varaždin, Rijeka, Samobor i Dubrovnik.

– Lako je dijeliti novac kada imate poduzetnike i obrtnike koji ostvaruju dohodak, a na taj način i proračunske prihode – kazao je prilikom preuzimanja nagrade pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pazin je naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju osigurao zahvaljujući 58-postotnom udjelu u gradskom proračunu izdvojenom za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljega velikoga grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.

– Na ovaj skup došao sam s dana učitelja u Pazinu, i to držim poveznicom koju uvijek moramo imati na umu. Želim reći da su institucije i zgrade u kojima se odvija naše obrazovanje ništa bez ljudi, učitelja – naglasio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić preuzimajući nagradu.

Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovno među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljega velikoga grada po kvaliteti života, a ove godine priskrbio je i posebnu nagradu Smart City.

Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru. Utoliko se Krk može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

– Dobiti dva priznanja u jednome danu nije mala stvar. Iznimna je ipak nagrada za kvalitetu života, pogotovo kada se zna da je dodijeljena uz anketu među samim Krčanima, što nam puno znači – kazao je pročelnik Krka za gospodarstvo Igor Hrast nakon osvojenih nagrada.

Završni skup ovogodišnjeg izbora najboljih gradova pratilo je stotinjak predstavnika 36 nominiranih gradova, predstavnici organizatora i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu čijih su dana proglašeni pobjednici izbora najboljih gradova.

U ime organizatora, skup je otvorio glavni urednik Goran Ogurlić, a pobjednicima su nagrade uručili predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković, osnivač portala Gradonačelnik.hr Vanja Sertić, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije Marko Biočina i direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma Jerko Dumanić.

Obrativši se sudionicima završnog proglašenja najboljih gradova državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić osvrnula se na nagradu najboljega grada u povlačenju novca iz EU fondova, ocijenivši kako to priznanje potiče gradove da budu još bolji u korištenju novca iz Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 06:30