StoryEditorOCM
Hrvatskastigla je potvrda

Policija potvrdila trovanje: ‘Čovjeku je pozlilo u kafiću‘; Ministarstvo: ‘Nismo nadležni, ta voda se puni u Austriji!‘

Piše Vijesti SD
7. studenog 2023. - 11:32

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdili su da im danas na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode renomiranog svjetskog proizvođača. Bočice s pićem uzete su u riječkim kafićima, javlja Novi list. N1 je dobio odgovor KBC-a Rijeka u kojoj je jedna osoba hospitalizirana pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

Stručnjaci NZJZ-a će, piše Novi list, provjeriti njihovu potencijalnu kontaminiranost, nakon panike koja se podigla sinoć kolanjem ogromnog broja SMS i WhatsApp poruka s tvrdnjama da je u riječkoj bolnici zabilježeno nekoliko slučajeva pacijenata s doslovno sprženim jednjacima i želucima.

Nakon što su iz KBC-a Rijeka potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osobu pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka, oglasili su se i iz PU primorsko-goranske.

- Policijska uprava primorsko-goranska je 4. studenoga zaprimila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.

Napominjemo da osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji, poručuju iz policije.

Iz Ministarstva zdravstva kažu pak kako nisu nadležni u slučaju navodnog trovanja vodom Romerquelle s obzirom da je sanitarna inspekcija od 1. travnja 2019. u sastavu Državnog inspektorata i ista je nadležna za provođenje službenih kontrola.

- Romerquelle prirodna mineralna voda puni se u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno tijelo, poručili su.

Prema dostupnim informacijama slučaj trovanja vodom iz boce koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorka predmetne vode radi utvrđivanja činjenica - kažu iz Ministarstva zdravstva.

Oglasila se i riječka bolnica

Iz KBC-u Rijeka za Jutarnji list kažu kako je jedna osoba zaprimljena na bolnički odjel pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

- Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tijekom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko – goranskoj, kojima se možete obratiti vezano uz eventualne dodatne informacije - kažu iz KBC Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:25