Hrvatskasastanak u hdz-u

Iz Vlade osim Gabrijele Žalac i Marije Pejčinović Burić odlaze i Nada Murganić te Tomislav Tolušić, poznata su imena njihovih nasljednika; Josip Đakić iskazao veliko nezadovoljstvo

Piše Goran Penić / JL, A. B. K., H
17. srpanj 2019. - 22:29
hdz_predsjednistvo1-170719

20:29 - U Banske dvore je stigao premijer, a pristižu i koalicijski partneri. Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da će podržati ministre koje Plenković predloži.

- Gledali smo sad malo prijenose, premijer je taj koji donosi odluke, da podržat ćemo kandidate, to su sve kadrovi HDZ-a, većina su mi poznati, ali pustimo da budu najprije službeno predloženi, da ih izaberemo pa da vidimo kako će raditi, mislim da tu neće biti problema, rekao je Hrg.

SDP: Ovakva rekonstrukcija Vlade je pokušaj prikrivanja korupcije

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u srijedu je poručio da je ovakva rekonstrukcija Vlade pokušaj da se prikrije korupcija.

"Jedina odgovorna rekonstrukcija u normalnoj zemlji bili bi novi izbori", istaknuo je Vukas nakon što su neslužbeno objavljena imena smijenjenih ministara i kandidata koji će ih zamijeniti na njihovim pozicijama.

"Ovakva rekonstrukcija je pokušaj da se prikriju koruptivne radnje mnogih drugih Plenkovićevih korumpiranih suradnika i da se sakriju tragovi. Stoga očajnički pokušavaju prikazati rekonstrukciju kao nešto pozitivno, a u stvari ona je pokušaj skrivanja mnogih drugih 'kuščevića' i 'marića' ", rekao je Vukas.

Sada je svima i više nego jasno da Plenkovićev bijeg u Bruxelles nije uspio i sad se mora suočiti s problemima s kojima se ne zna nositi i koje ne zna riješiti, kaže Vukas.

"Jedina odgovorna rekonstrukcija Vlade u normalnoj zemlji bili bi novi izbori. Sve ostalo je prodavanje magle i laganje građana", zaključio je Vukas.

20:17 - Središnjicu HDZ-a napustio je predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je samo kratko rekao da ide na sastanak s koalicijskim partnerima. Taj sastanak je zakazan za 20:30 u Banskim dvorima. Pretpostavlja se da bi nakon toga premijer trebao dati izjavu o kadrovskim promjenama u svom kabinetu.

20:10 - Dogodile su se strašne tragedije u mom resoru. Ako će moj odlazak izresetirati sve ove stresove i možda dati šansu za neke nove pokušaje, za neka nova rješenja, ja ću biti itekako zadovoljna. Postavili smo neke dobre temelje. U mom resoru ostalo je puno stručnih ljudi, koji imaju želju i znanje da pomognu. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica, poručila je Nada Murganić.

Na upit kako je primila odluku o smjeni, odgovorila je:

- Prihvatila sam da i moje Ministarstvo bude dio rekonstrukcije Vlade potpuno mirno. Ovo će osvježenje biti dobro za Vladu, rekla je.

20:03 - Nakon sastanka u središnjici HDZ-a Tomislav Tolušić kratko se obratio novinarima.

- Napravili smo puno toga u Ministarstvu poljoprivrede, moja će nasljednica nastaviti isto, možda još i bolje, komentirao je Tolušić, potvrđujući svoj odlazak s ministarske funkcije.

Ministar Oleg Butković komentirao je smjenu ministra Tolušića.

- Ne mogu reći da mi je drago, jer dugo surađujem s Tolušićem, ali stali smo svi iza odluka Plenkovića, komentirao je.

U međuvremenu smo doznali da je ranija neslužbena informacija o odlasku ministra zdravstva Milana Kujundžića ipak netočna - on ostaje na svojem položaju.

Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku u središnjici HDZ-a veliko je nezadovoljstvo iskazao Josip Đakić zbog smjene Tomislava Tolušića.

19:59 - Gabrijela Žalac je bez riječi napustila središnjicu HDZ-a, javlja Jutarnji.

19:55 - Prema neslužbenim informacijama, nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova postaje Nikolina Brnjac, dok bi nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebala biti Sanja Putica.

Josip Bilaver s mjesta pomoćnika ministra prelazi na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu prometa te će zamijeniti spomenutu Nikolinu Brnjac.

19:49 - Novi potpredsjednici Vlade trebali bi postati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

Inače, nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a, oko 19:30 sati započela je sjednica HDZ-ova Nacionalnog vijeća.

18:45 - Premijer Plenković je smijenio ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, umjesto njega na to mjesto dolazi Marija Vučković. 

Odlazi i ministrica obitelji Nada Murganić, zamijenit će je Vesna Bedeković.

Ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Smijenjenu Gabrijelu Žalac zamijenit će dosadašnji ministar rada i socijalne skrbi Marko Pavić. Njega bi pak trebala zamijeniti njegova dosadašnja državna tajnica Majda Burić.

SDP traži izbore - odmah: Svaka rekonstrukcija je besmislena! Ova aferaška, trgovačka Vlada više naprosto nema smisla

18:31 - Zasad se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

Neslužbeno se spominje da će Plenković predsjedništvu HDZ-a predložiti smjenu Gabrijele Žalac koju će zamijeniti dosadašnji ministar rada i socijalne skrbi Marko Pavić. Njega bi pak trebala zamijeniti njegova dosadašnja državna tajnica Majda Burić.

Očekuje se da bi do kraja tjedna trebala biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri.

18:25 - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković došao je u središnjicu HDZ-a, gdje uskoro treba početi sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke na kojoj bi njezini čelnici trebali raspravljati o novim ministrima u Vladi, a premijer je poručio kako je sve gotovo i da će se uskoro sve znati. 

"Sve je gotovo, sve ćete čuti", kratko je odgovorio premijer na pitanje novinara i dodao kako nije bilo previše gubljenja vremena.

Na sastanak u središnjici HDZ-a stigao je i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je novinarima odgovorio kako ne zna tko od ministara odlazi i tko dolazi.

Kako se neslužbeno doznaje, večeras bi u 20,30 sati u Banskim dvorima o rekonstrukciji Vlade trebali razgovarati koalicijski partneri.  

17:00 - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sigurno odlazi iz Vlade u sklopu rekonstrukcije, govore izvori iz HDZ-a za Jutarnji list dva sata prije početka ključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća vladajuće stranke na kojoj bi premijer Andrej Plenković članovima napokon trebao obznaniti tko napušta, a tko ulazi u Vladu.

Nova velika afera Gabrijele Žalac: posao od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, posebno je zanimljivo što se s novcem dogodilo nakon

I dalje se uz nju spominje i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dok je situacija s ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem zasad takva da on najvjerojatnije ostaje u Vladi.

Također, kako prenose dobro upućeni izvori iz HDZ-a, novi ministar vanjskih i europskih poslova neće biti Zvonimir Frka Petešić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Vlade, niti državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, već će premijer predložiti jednog iskusnog diplomata.

Kako doznaje Jutarnji, premijer je konačnu odluku o rekonstrukciji donio zadnja dva sata i to u konzultaciji s najbližim suradnicima na sastanku u Banskim dvorima, a kako će na kraju izgledati ta rekonstrukcija, znat će se danas kasno popodne kada će premijer s imenima doći pred stranačka tijela.

#HDZ#REKONSTRUKCIJA VLADE