StoryEditor
HrvatskaZNAMO LI ŠTO JEDEMO?

Iz Hrvatske udruge proizvođača svinja upozoravaju: Dok mi propadamo, uvozi se sumnjivo meso iz visoko rizičnih zemalja i ugrožava zdravlje građana

19. studenog 2020. - 14:02
Domaći proizvođači nekontrolirani uvoz smatraju nelojalnom konkurencijomJakov Prkić/Cropix

Kraj mjeseca studenog tradicionalno je vrijeme svinjokolja. Svinje posljednjih godina samo rijetki drže po oborima, pa onog šušura vezanog uz svinjokolje po dalmatinskim selima odavno nema. Ipak, ljudi sve češće po trgovačkim lancima kupuju gotove svinjske polovice, pancete, umbule i pršute pa ih suše za vlastite potrebe. Nažalost, uglavnom se radi o uvoznom svinjskom mesu dok domaći proizvođači ne mogu prodati svoje svinje.

Nažalost nekontrolirani uvoz u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom srušio je domaće tržište svinja u RH, mesne industrije u RH smanjile su narudžbe svinja sa domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje.

Razlog je poplava jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 - 0,9 eura po kilogramu dovezenih u RH. Ova cijena je 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih se svinjetina uvozi.

Razlog ovoj rasprodaji vjerojatno leži u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koje imaju afričku svinjsku kugu (ASK) te njihove klaonice nemaju izlaz za ovo meso. Uvoz mesa svinja i dalje se pojačava te cijene drastično padaju u trgovačkim lancima. Domaći proizvođači svinja sumnjaju da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti.

- Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama uvoze se prasad težina oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako, velika je mogućnost da se uvoze prasad koja se nalaze pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do 7 dana pa na tržište za klanje prasad može ići tek nakon 85-90 dana starosti, a tada su i težine prasadi puno veće od 20 kg, ističe predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, Krešimir Kuterovac.

Ova udruga, koja inače okuplja velike proizvođače svinja, koji godišnje proizvedu i do 700 tisuća komada od Vlade RH, Ministarstvo poljoprivrede i tržna inspekcija zahtjeva da izvrše provjeru uvoza živih svinja za klanje, procjene njihovo zdravstveno stanje te zabrane uvoz iz zemalja koje imaju dijagnosticiranu afričku svinjsku kugu. izvršiti procjenu rizika za zdravlje svinja u RH i zabraniti uvoz iz zemalja koje imaju dijagnosticiranu afričku svinjsku kugu. Proizvođači svinja također smatraju da institucije trebaju spriječiti narušavanje tržišta i uvjeta trgovanja s obzirom na dampinške cijene i rasprodaju uvoznog mesa u RH zbog čega domaći proizvođači bilježe štetu od 70 milijuna kuna, što bi im u konačnici trebala nadoknaditi država.

- Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas kada je sezona najveće potrošnje mesa ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama. Korona kriza trebala nas je osvijestiti o stanju u hrvatskom agraru i pokazati kakva nam je poljoprivredna suverenost i samodostatnost, te koliko je poljoprivreda važna za opstanak RH, proizvodnje i života u ruralnim područjima. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju nego je nužna hitna akcija, poručuju hrvatski proizvođači svinja, koji su dovedeni na rub opstanka. Mnogi od njih razmišljaju o gašenju proizvodnje jer se ne mogu nositi sa nelojalnom uvoznom konkurencijom. Osim što uvoz svinja i svinjskog mesa uništava domaću proizvodnju, ugrožava se i sigurnosti i zdravlje hrvatskih građana koji kupuju takvo meso.

image
Blagdani će pojačati potražnju za proizvodima od svinjskog mesa
Niksa Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 15:33