StoryEditor
Hrvatskan1 doznaje

Ivo Sanader ide u zatvor: pravomoćno je osuđen na šest godina!; Vrhovni sud povećao mu je kaznu u slučaju Planinska

Piše PSD, JL
4. travnja 2019. - 16:43

Kako N1 saznaje iz visokih pravosudnih izvora Ivo Sanader pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na 6 godina zatvora.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora, javlja N1.

Ovom odlukom bivši premijer Sanader upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

Prije dva dana na Vrhovnom sudu RH počela je sjednica žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg premijera i ostalih optuženih u aferi Planinska.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Sanader je po USKOK-ovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića dobio "proviziju" od 17 milijuna kuna.

Upravo je Fiolić, podsjeća Jutarnji list, priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu temeljem lažnog elaborata, te je rekao da je odnio Sanaderu 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u Kozarčevoj. Nekadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobankovićtakođer je iznio priznanje te je prije početka suđenja osuđen temeljem nagodbe s USKOK-om na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Kaznenih postupkom obuhvaćen je i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa, kojega je USKK teretio za pomaganje u zloupotrebi zbog izrade prenapuhane procjene vrijednosti nekretnine.

Prvostupanjskom presudom Mlinarević i Fiolić osuđeni su na po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Ujedno je Sanaderu naložen vraćanje primljenog novca, 17 milijuna kuna, a spomenutu razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni bi proračun solidarno trebali nadoknaditi Sanader, Fiolić i njegove dvije tvrtke. Tim je tvrtkama izrečena i novčana kazna od ukupno 120.000 kuna.

Sanader i Mlinarević od početka poriču krivnju te su njihove žalbe usmjerene na ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. S druge strane žalbu je podnio i USKOK koji traži povećanje kazni za ovu dvojicu optuženika.

Izdvojeno

26. svibanj 2020 11:02