StoryEditorOCM
Hrvatskajučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Tajnik predstojnika Ureda koordinacije za ku*ac-palac ustvari je licencirani kopač nosa, masno plaćen za očajničke pokušaje ubijanja vremena u klimatiziranom uredu...

27. kolovoza 2022. - 18:18
Ugledni dužnosnik se izvolio oblokati kao zemlja, sjesti za upravljač automobila, udariti dijete i onda pobjeći s mjesta nesrećeNikša Stipaničev/Cropix

Mi, analogni tipovi koji još uvijek nismo digli ruke od papirnatih dnevnih listova i revija, imamo jedan omanji problem.

On, doduše, iz dana u dan biva sve većim jer se po našim stanovima talože hrpe kartušine različitih formata. Oklijevamo s njihovim bacanjem jer se plašimo da je u toj gomili starih vijesti zaturen i poneki članak koji bismo svakako trebali pročitati. Kad se tornjevi novina “s nekim datumima jula”, kako je pjevao Arsen, propnu u uznemirujuće visine, nema nam druge nego baciti se na posao i pokušati probrati žito od kukolja, sačuvati poneki list vrijedan naše pažnje, a sve ostalo odnijeti do najbližeg kontejnera.

Dok sam se tako ovih dana bavio raščišćavanjem papirnate linije Maginot povučene u dnevnom boravku, pogled mi je pao na tekstove o jednom našem visokom i, razumije se, uglednom dužnosniku koji se izvolio oblokati kao zemlja, sjesti za upravljač automobila, udariti dijete i onda pobjeći s mjesta nesreće. Zacijelo pamtite taj slučaj u kojemu su ulogu policije preuzeli obični građani, štoviše, navijači Hajduka. Oni su pijanca zaustavili i zadržali do dolaska prave policije koja se, kao konjica u klasičnim američkim vesternima, pojavila nakon što je sve već bilo gotovo.

Tajnik za tajnika za tajnika

Težina incidenta i sramni bijeg počinitelja s poprišta nesreće toliko su se dojmili našu javnost da nitko nije pokazao preveliki interes za pitanje što je u životu do tada radio dotični čimbenik. Da, površno smo preletjeli one dijelove novinskih izvještaja u kojima je sažeto opisan njegov profesionalni put, shvatili smo da je cijeloga života bio na državnoj sisi, ali se nismo udubljivali u potankosti sisanja.

Sa zakašnjenjem od skoro mjesec dana moja je dokona malenkost poželjela popuniti rupe u općoj kulturi i saznati kakve je sve visoke i odgovorne dužnosti obnašao čovjek kojega je žeđ stajala slobode. Njegova karijera počela je vrlo obično i očekivano. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu, postao je upravni referent u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a potom sudački vježbenik na Prekršajnom sudu. Vrlo kratko radio je u jednoj privatnoj tvrtki, zatim je dobio namještenje kao sudski savjetnik na Prekršajnom sudu, a onda je počeo njegov uspon metafizičkom dužnosničkom vertikalom. Imenovan je za – pozor, molim! – tajnika predstojnika Ureda Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, pa za tajnika ravnatelja Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, pa za tajnika ravnatelja Ureda Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje, pa za tajnika Koordinacije za upravljanje državnom imovinom.

Potom je bio savjetnik za informacijsku sigurnost u glavnom tajništvu Vlade, savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, da bi na koncu dobio namještenje u Uredu potpredsjednika Vlade, gdje je napredovao do funkcije predstojnika.

Zidari zidaju, kuhari kuhaju, liječnici liječe, vojnici (kad ustreba) pucaju, novinari piskaraju, ali što točno radi tajnik predstojnika Ureda koordinacije za ovo ili ono?

Neki mudrijaš iz vrhova vlast sad bi mi vjerojatno, uz nadmoćan osmijeh, spremno citirao zakonsku ili podzakonsku odredbu koja vrlo precizno definira djelokrug poslova na tome prevažnom radnom mjestu. Nimalo ne sumnjam da je dotična odredba toliko detaljna da zauzima cijelu jednu ili čak dvije gusto tipkane stranice. No još i manje sumnjam da se radi o pukoj nakupini pompoznih riječi i birokratskih fraza koje ništa ne otkrivaju, nego samo zamagljuju bit. A bit se sastoji u jednostavnoj činjenici da je tajnik predstojnika Ureda koordinacije za kurac-palac ustvari licencirani kopač nosa, masno plaćen za očajničke pokušaje ubijanja vremena u klimatiziranom uredu osnovanom samo s jednom jedinom svrhom: da se milosnici režima nekamo uhljebe.

Pijani gazitelj i bjegunac

Pijani gazitelj nejači i bjegunac dva je desetljeća proveo radeći veliko, okruglo, prazno ništa. Kao i tisuće, pardon, deseci tisuća ljudi posijanih po besmislenim općinama, fantomskim gradovima, grotesknim županijama, državnoj upravi, javnim poduzećima...gusto ispletenoj mreži za zbrinjavanje rodbine i prijatelja u partijskoj režiji, a na teret ovaca, dakle, nas koji uredno pristajemo da nas gule i koji smo povjerovali kako je savršeno normalno na neku specijalističku pretragu čekati mjesecima, a hitnu pomoć ni ne dočekati.

Što reći osim ponoviti onu staru, olinjalu rečenicu koja poručuje kako svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Nismo mi uvezli HDZ, on je autentični proizvod hrvatskog idiotizma s oznakom izvornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 11:33