StoryEditor
Hrvatskapredsjednik hho-a o obilježavanju 40. obljetnice hrvatskog proljeća

Ivan Zvonimir Čičak: Mesić stalno trči lijevo - desno

Piše PSD.
21. svibnja 2010. - 19:03

- Neće nam više protivnici hrvatskog proljeća i štajkbreheri pisati povijest, toga je dosta. Ako se prije dvadeset godina nije moglo zbog Tuđmana, sada ćemo tu obljetnicu obilježiti na dostojan način – kazao je Ivan Zvonimir Čičak za naš list u povodu konstituiranja Odbora za obilježavanje četrdesete godišnjice hrvatskog proljeća.

Nakon što je prije nekoliko dana u jednom dnevniku izjavio da progonitelji proljećara i njihova djeca lažu i krivotvore povijest, Čičak je kazao kako misli na oca predsjednika Ive Josipovića, Antu, kao i na samog predsjednika RH, bivšeg predsjednika Stipu Mesića i još niz osoba, među kojima su “štrajkbreher“ Radimir Čačić i “posljednji sekretar Partije“ Neven Budak.

- Odjednom ispada da je Josipovićev otac štitio proljećare, a u siječnju 1972. je izabran u Izvršni komitet Partije u radnu grupu koja je pripremala procese protiv nas. Nakon toga, otišao je u Croatia osiguranje za direktora, što je politička funkcija – rekao je Čičak te dodao kako je “1971. Ante Josipović bio u Karađorđevu kod Tita na Savkinoj strani, a onda u vlaku iz Karađorđeva za Zagreb od Savkinog ponovno postao Titov pristaša“.

Predsjednik Ivo Josipović, kako je ustvrdio Čičak, u razgovoru za “Globus” izjavio je da je Savka bila preradikalna za njegova oca te da je otac bio na Savkinoj strani dok pokret nije postao antisrpski.

- Nazvao nas je antisrpskim pokretom, što je laž – kazao je Ivan Zvonimir Čičak. Prema njegovim riječima, i bivši predsjednik Mesić “svakih par godina pretrčava s lijeve na desnu stranu i obrnuto, te danas drukčije interpretira ono što je mislio jučer“.

Zbog svega toga, najavio je Čičak, ove godine oformit će odbor u kojem će biti relevantni stručnjaci koji će nizom manifestacija obilježiti godišnjicu hrvatskog proljeća.

- Više nam se neće dogoditi kao kad je Savka Dabčević-Kučar – protivnica štrajka – otkrivala spomen-ploču u čast hrvatskih sveučilištaraca, uz koju su bili Radimir Čačić - štrajkbreher - kao i posljednji sekretar partije Neven Budak s Odjela za povijest Filozofskog fakulteta – zaključio je Čičak.

TINA DISOPRA

‘Čičkov osobni stav’

Predsjednik Josipović nije htio komentirati Čičkove izjave. On je i ranije u intervjuima govorio da je njegov otac sedamdesetih bio na srednjoj liniji i isticao njegove pozitivne strane.

Izvori bliski Predsjedniku, i sami zgroženi izjavama proljećara, u neformalnom razgovoru kazali su nam kako nema smisla da Jospović komentira Čičkov subjektivni stav i proizvoljne zaključke, nego se treba držati činjenica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 10:12