StoryEditorOCM
HrvatskaU SRIDU

Ivan Ugrin: Ova mi je godina počela s dvije cenzure na Facebooku, još će me proglasiti neonacistom

12. siječnja 2022. - 21:23
Don Josip Mužić, jedan od svećenika za koje je faktograf.hr ustvrdio da iznose netočne informacijeTom Dubravec/Cropix

Ova mi je godina počela s dvije cenzure na Facebooku. Najprije sam u komentaru jednog teksta o tome što mislimo o nekom našem gay paru, koji se u korist svoje promidžbe ljubio na objavljenim fotografijama, napisao kratko i jasno: Sodoma i Gomora, što su "Fejs" cenzori uskoro skinuli obrazlažući to govorom mržnje(!)

Dakle, spominjanje dvaju gradova iz pradavnih vremena, koje je, kako to navodi Biblija, Jahve u svom gnjevu totalno razorio i od kojih nije ostalo ništa osim sjećanja da su bili u blizini Mrtvog mora, za neke je govor mržnje. To je kao da neki post na Facebooku komentirate riječju Atlantida, koja je također poznata kao propali i nestali grad, pa da vam netko od vrlih cenzora to ocijeni kao govor mržnje.

No, ne leži vraže, znaju oni što čine kad vam brišu riječi Sodoma i Gomora. Knjiga Postanka u 19. glavi opisuje sudbinu tih dvaju gradova o kojima traje legenda kao mjestima koja je Gospodin uništio jer su bili zagrezli u grijehu i nemoralu, osobito pederluku. Piše tako u prvoj knjizi Starog zavjeta kako dvojica anđela u ljudskom obliku dođoše Lotu na vrata Sodome i on ih ugosti u svojoj kući. "Još ne bijahu legli na počinak, kad građani Sodome, mladi i stari, sav narod do posljednjeg čovjeka, opkole kuću. Zovnu Lota pa mu reknu: 'Gdje su ljudi što su noćas došli k tebi? Izvedi nam ih da ih se namilujemo!'" (Post 19, 4-5)

Sumporni oganj

Lot ih zaklinjaše da ne čine ništa gostima pod njegovim krovom, nudio im je čak i svoje dvije kćeri.

- "Odstupi odatle!" rekoše. "Došao kao dotepenac, a za suca se već postavlja. Sad ćemo mi s tobom gore nego s njima." I nasrnuše na jadnika Lota i navališe na vrata da ih razbiju. Ali ona dvojica pruže ruke van, povukoše Lota k sebi u kuću i zatvore vrata; a ljude pred vratima, mlade i stare, zabliješte tako da nisu mogli naći vrata. (Post 19 10-11)

Anđeli potom uputiše Lota da svoju ženu i kćeri izvede iz grada, jer će zatrti ovo mjesto: vika je na njih pred Jahvom postala tolika da ih je Jahve poslao da ga unište.

"Kako je sunce na zemlju izlazilo i Lot ulazio u Soar, Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i sve raslinstvo na zemlji. A Lotova se žena obazre i pretvori se u stup soli." (Post 19 23-26)

Biblija se može tumačiti na razne načine, no nema nikoga tko bi osporio postojanje ovih dvaju biblijskih gradova, osim što neki danas pokušavaju sve protumačiti nekom neobjašnjivom prirodnom nepogodom koja se sručila na Sodomu i Gomoru, isključujući homoseksualizam kao povod Božjega gnjeva.

I Isus u Novom zavjetu spominje ta dva grada kad govori u Kafarnaumu i drugim mjestima svoga vremena koji su zaglibili u grijesima, pa im je poručio, ako se ne obrate, da će im na dan Suda Božjega biti gore nego Sodomi i Gomori. Kafarnaum je danas također grad koji ne postoji, kao i neki drugi na obalama Galilejskog jezera, gdje je Isus tri godine oko sebe okupljao apostole i narod navješćujući im Evanđelje.

Zahvaljujući arheolozima koji su pronašli neke ostatke grada koji je prije dvije tisuće godina bio jako velik, danas dolaze kršćanski hodočasnici sa svih strana svijeta koji obilaze Petrovu kuću i sinagogu, ono što je od Kafarnauma ostalo.

Dakle, to da ima gradova i civilizacija koje su nestale, nema ih više na zemlji, notorna je činjenica. Što će se tek dogoditi s ovom našom ako ovako nastavimo, pitanje je na koje možda dobijemo odgovor dok smo još živi, a možda je Bog ipak toliko strpljiv pa još uvijek čeka da se obratimo i živimo po njegovih Deset zapovijedi te ne doživimo sudbinu nestalih gradova.

Petnaest svećenika

Druga se cenzura dogodila kad sam podijelio poveznicu s portala medjugorje-info.com, koja nosi naslov "Petnaest svećenika u četiri minute diglo glas uz roditelje za djecu: Neka Bog očuva djecu od eksperimentalnoga cjepiva!". Među svećenicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su i don Josip Mužić, fra Mario Knezović, don Toni Aviani, fra Mario Radman, pater Mato Anić, brat Dražen Marija Vargašević, don Siniša Paušić i drugi.

"Djeca zaslužuju samo najsigurnije i posve provjereno! Ona ne smiju biti žrtva eksperimentalnog cjepiva za koje nitko ne preuzima odgovornost! Djeca ne smiju biti žrtva retorike zastrašivanja! Djeca ne smiju biti žrtva ucjena! Djeca ne smiju biti izigrana!"

To ističu svećenici u nekim od poruka koje se mogu pročitati na spomenutom portalu i vidjeti u posebnome videoprilogu. Povod izlaska u javnost petnaest svećenika je bio blagdan Nevine dječice, a na kraju su svi podijelili blagoslov svoj djeci svijeta.

Na tom postu na mom je Facebook profilu osvanulo crnilo s natpisom: Netočne informacije, ispitano neovisnom provjerom točnosti podataka. Pa vas još upućuju da pogledate zašto. I onda možete vidjeti kako neki faktograf.hr na silu pokušava prikazati ovaj sadržaj kao neistinit. To je stranica tobože bez ideološkog predznaka, jedina fact-checking platforma u Hrvatskoj.

Nastali su 2015. godine, kao zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a. Redovito otvoreno favoriziraju radikalnu ljevicu, dok konzervativce u pravilu demoniziraju. Ako ste kojim slučajem zastupnik pro-life stava, protiv pobačaja, i o tome javno svjedočite, nemojte se začuditi ako vas proglase neonacistom. Svaki daljnji komentar je suvišan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 10:53