StoryEditorOCM
HrvatskaMALI VAKULA

Ivan Šolić za Slobodnu: U Hrvatsku stiže pravo ljeto, temperature se ovaj vikend penju i do +35. A onda nam dolazi pakao

Piše ivan šolić - mali vakula
7. lipnja 2024. - 15:25

PAKAO NA JUGOISTOKU BALKANA, U SLAVONIJI ZA VIKEND +35C

Klimatske promjene će (još jednom) ponovno pokazati svoje ruho, dok posljednjih dana čitamo o poplavama na jugu Njemačke, idućih dana se pripremite na udarne vijesti o vrućinama na jugoistoku Balkanskog poluotoka. Naime, temperature bi u susjedstvu za vikend mogle ići do vrlo vrućih +38 C, a ljeto (klimatološki) tek što je počelo. Pitamo se, što će tek biti kad ljeto užeže, a vrućine stisnu? Subota će u Dalmaciji biti pravi ljetni dan, s temperaturama na obali koje će se približiti 30 C, do Zagore u kojoj će se mjeriti više od 30 C. Slične vrijednosti temperatura zraka nas očekuju i u nedjelju. Naime, već od jutarnjih sati, u Zagori će biti vrlo toplo, a u sredinom dana i poslijepodne nas očekuje i vrući dan.

image

Čeka nas vrući srpanj - ECMWF

Pogled na prognostičke mape izgleda zabrinjavajuće za krajnji istok zemlje, Slavonija bi za vikend mogla mjeriti i do vrlo vrućih +35 C! Nalazili se u Kninu ili u Vinkovcima, nek vam krema za sunčanje bude pri ruci, i da, držite se debele hladovine! Kada je pak o oborinama riječ, nestabilnosti su moguće uglavnom na krajnjem sjeveru Lijepe naše. Dalmatinkama i Dalmatincima će naročito nedjelja biti teška, disat će se na škrge i tražit će se u hladovini katriga više! WRF model signalizira u noći na ponedjeljak nestabilnosti u Zagori, ali ponedjeljak će, također, biti savršen dan.

image

Ivan Šolić Mali Vakula

U prvoj polovici idućeg tjedna ponovno raste mogućnost za dnevni razvoj naoblake i ljetne pljuskove u unutrašnjosti Dalmacije, dok u kontinentalnom dijelu domovine, gledajući iz današnje perspektive, po pitanju potencijalnog nevremena, utorak izgleda vrlo nepovoljno. Zaključak, čitatelji koji su „drukali“ za ljeto, konačno će doći na svoje, naime, pred nama je pravi ljetni vikend, bit će vrlo toplo, a unutrašnjosti Dalmacije i vruće, stoga, naoružajte se tekućinom i držite se hlada!

MJESEČNA (SEZONSKA) PROGNOZA

Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga u Engleskoj sugerira umjereno pozitivna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka na području Dalmacije, dok na Sjevernom Jadranu i na sjeveru zemlje signalizira čak i negativna odstupanja od prosjeka. U razdoblju između 17. i 24.6. povećana je vjerojatnost za pozitivno odstupanje temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek, između 1 i 3 C na području cijele domovine.

image

Odstupanja temperature od prosjeka u kolovozu koji nas čeka ECMWF

U zadnjoj dekadi lipnja, za Dalmaciju se signalizira nastavak laganog pozitivnog odstupanja temperature zraka u odnosu na prosjek. Dobra je vijest što se u ovom trenutku, Bogu hvala, u lipnju u Dalmaciji ne naziru temperaturni ekstremi. Kada je pak o oborinama riječ, kad se sve „zbroji i oduzme“, oborine bi na koncu lipnja trebale biti u okviru višegodišnjeg prosjeka (u Dalmaciji), dok bi one na sjeveru Jadrana trebale biti „debelo“ iznad prosjeka, naravno, uzimajući u obzir sam početak mjesec. Uvijek, pa i ovoga puta, naglašavamo kako sezonske prognoze nisu pretjerano pouzdan sinoptički materijal, ali one svakako nagovješćuju trendove, a oni su takvi da bi srpanj i kolovoz, uz veliku vjerojatnost ostvarivanja prognoze, trebali biti „debelo“ iznad prosjeka.

Ako je vjerovati sezonskim prognozama, ovog ljeta bi se mogli kuhati, naročito kroz udarne ljetne mjesece, srpanj i kolovoz, a hoće li se sezonske prognoze pokazati zaista i pouzdanima, imat ćete priliku pratiti na portalu „Slobodne“, kroz one kratkoročne, i naravno, kudikamo pouzdanije prognoze…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 07:39