StoryEditorOCM
Hrvatskaklub nevidljivih

Ivan Budalić nije ni zucnuo u Saboru, a u zadnjih je pet mjeseci dobio 22.800 kn samo za auto! Drugi ‘prvak šutnje‘, Vinko Zulim još je bolje prošao

2. veljače 2021. - 07:59

Većina građana, da ih pitate u anketi što misle kako zaraditi za nekoliko mjeseci stotinjak tisuća kuna a raditi ništa ili gotovo ništa, vjerojatno bi odgovorila – trebaš biti saborski zastupnik! I bili bi u pravu, makar djelomično. Nećemo ovdje govoriti o hiperaktivnim zastupnicima, poput Branka Bačića, Sandre Benčić, Josipa Borića, Mira Bulja, Katarine Peović, Dalije Orešković, Nikole Grmoje, Domagoja Hajdukovića ili Tomislava Tomaševića, koji non-stop nešto imaju za reći i u Saboru "iskaču iz paštete" radeći svoj posao za koji su plaćeni novcem građana.

U ovom ćemo se članku posvetiti onima samozatajnima, onima koji u miru primaju desetke tisuća kuna mjesečno a nema ih ni za vidjeti ni za čuti! Jedan od njih je i Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog, koji je na Markov trg došao kao zamjena za splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, a za kojeg je Slobodna Dalmacija "friško" objavila da je u 2019. godini na troškove reprezentacije potrošio nešto više od 205 tisuća kuna.

Trošilo se na domjenke i ručkove po konobama, OPG-ovima, častilo se razna izaslanstva, uprave državnih tvrtki, a više od 20 tisuća kuna otišlo je na poklone u vidu kravata i rubaca te košara. U uredu gradonačelnika su se pravdali da će on sve pojasniti kad se vrati iz Zagreba, gdje je zbog zastupničkih obveza u Hrvatskom saboru. A kako ispunjava te svoje zastupničke obveze, vidljivo je iz podataka o aktivnosti saborskih zastupnika od 22. srpnja 2020. godine, kada je postao saborski zastupnik.

Dakle, njegova je aktivnost kad se gleda po kategorijama – obrazloženje predlagatelja, povreda poslovnika, obrazloženje amandmana, odgovor na repliku, replika, pojedinačna rasprava, ono što je kazao kao predstavnik kluba zastupnika te kao izvjestitelj odbora – čista nula!

E, ali je zato uredno primao saborsku plaću, koja po njegovoj imovinskoj kartici iznosi bruto 20.807 kuna, odnosno neto 15.254 kune. Uz to je dobivao i razne naknade u ovih pet mjeseci pa mu je tako isplaćeno ukupno 35.756,94 kune naknada, od čega 22.800 za korištenje automobila, 4853 kune za cestarinu, 3759 kuna za troškove hotela, 2533 kune za odvojeni život te 1811 kuna za službeni stan. Iako se u sabornici nije iskazao, Budalić je i član Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, te od 16. listopada i član Državnog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Ta se članstva i aktivnosti, kako nam je pojašnjeno u Saboru, dodatno ne plaćaju.

Plenković ga ušutkao

Nije Budalić iznimka u svojoj neaktivnosti. Tu je, s nula posto aktivnosti u svom saborskom mandatu, i njegov stranački kolega Vinko Zulim, načelnik općine Seget neprekidno još od 1993. godine, koji je široj javnosti postao poznat po istoj stvari kao što je i ona zbog koje se sad piše o Budaliću. Njemu su novinari portala Index otkrili da je u 2018. godini potrošio na hranu i piće čak 171.142,19 kuna, dok je Općinsko vijeće u istom razdoblju i za istu svrhu utuklo 124.562 kune.

image
Vinko Zulim, načelnik općine Seget
Božidar Vukičević/Cropix

Uvaženi zastupnik Zulim je, spomenimo, član i dva saborska odbora, onog za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za obitelj, mlade i sport, te je od srpnja primao plaću u iznosu od gotovo 18 tisuća kuna neto. Posljednja njegova plaća za prosinac iznosila je 24.600,36 kuna bruto, odnosno, 17.891,44 neto. Na ime ostalih troškova, Zulimu je u razdoblju od 22. srpnja 2020. do 21. siječnja 2021. godine isplaćeno 7983 kune kao zastupnički paušal, za naknadu za odvojeni život dobio je 3033,33 kune (ne isplaćuje se tijekom ustavne stanke u radu Sabora), za naknadu za upotrebu osobnog automobila zaradio je 13.680 kuna, potom još 3003 za cestarinu, za hotelski smještaj 3759 kuna, a plaćeni su mu i troškovi za najam stana u iznosu od 11.100,24 kune (navedena najamnina uplaćuje se najmodavcu stana).

Ukupno, grubo računajući, od srpnja do danas Zulimu je za plaće i naknade isplaćeno više od 130 tisuća kuna. Dodajmo još i da je segetski vječni načelnik kao član Odbora za pomorstvo nazočio na četiri od ukupno šest održanih sjednica, a kao član Odbora za obitelj, mlade i sport na tri od ukupno četiri održane sjednice. Htjeli smo Zulima čuti da nam osobno pojasni ove brojke, no nije se javljao na mobitel niti je odgovorio na SMS poruku. Kuloarske priče, pak, pojašnjavaju zašto se Zulima u Saboru ni ne čuje ni ne vidi.

Naime, nakon što je u srpnju prošle godine verbalno napao Katarinu Peović, zastupnicu Radničke fronte, urlajući da su joj preci bili koljači, a što je ona javno objavila, navodno ga je na razgovor pozvao premijer Andrej Plenković. Upućeni kažu da mu je tad kazao kako je tako nešto napravio sad i nikad više te mu je "preporučio" da više nikad ni riječi ne izgovori dok je u Saboru. I što reći, Zulim je poslušao šefovu "preporuku".

Masno plaćeni za šutnju

Koliko su puta Budalić i Zulim uopće bili, a ako ikad jesu, na saborskim sjednicama, nismo uspjeli doznati.

– Evidenciju i podatke o nazočnosti zastupnika na plenarnim sjednicama u ovome sazivu Sabora nismo u mogućnosti dati s obzirom na posebne uvjete rada u vrijeme pandemije koronavirusa, tijekom koje zastupnici mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama i sjednicama radnih tijela bilo fizičkom nazočnošću, putem videokonferencija ili ostalih web-platformi za online sastanke – pojasnila nam je Sonja Marolin iz saborske Službe za medije.

Ali nisu Budalić i Zulim jedini "nevidljivi" zastupnici koji su masno plaćeni za svoju nevidljivost. Po podacima, osim Zulima i Budalića, tu je još četvero njihovih kolega koji, otkad su izabrani, nisu apsolutno nikad ništa rekli u Saboru i svi su iz HDZ-a osim Gorana Dodiga, splitskog psihijatra koji je ušao kao zastupnik na listi Hrvatske demokršćanske stranke.

A od HDZ-ovih "nulaša" tu su još i Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, zatim Anita Pocrnić-Radošević iz Gospića te zvijezda posljednje afere, donedavni požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika HDZ-a nakon što je otkriveno da je kao gradonačelnik sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu u tom gradu.

image
Damjan Tadić/ILustracija/Cropix

Od ostalih 150 zastupnika koji su se u ovom sazivu Sabora "mukotrpno naradili" za svoje plaće i naknade, izdvajamo Krešimira Ačkara (HDZ), v.d. gradonačelnika Velike Gorice, s jednom jedinom replikom, Darka Sobotu (HDZ), zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije, i Hrvoja Šimića, HDZ-ovca iz Našica.

No, da ne bi ispalo da samo članovi vladajućih ništa ne rade, ne smijemo izostaviti ni bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića, koji je u ovom sazivu Sabora samo jedanput govorio, i to kao predstavnik kluba zastupnika. Njegov primjer slijede i kolege mu iz stranke Stjepan Kovač i Irena Šimunić sa po jednom replikom, odnosno jednim govorom u ime kluba zastupnika.

Nabrojimo još i one koji su se "ubili od posla" pa imaju po dvije zabilježene aktivnosti u posljednjih pet-šest mjeseci kao zastupnici, a to su Marijana Balić (HDZ), Jure Brkan (HDZ), gradonačelnik Makarske, riječki kirurg Ivan Kirin (HDZ), Ljubomir Kolarek (HDZ), Dubrovčanin Nikša Vukas (SDP), koji je aktualni predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te naposljetku Ankica Zmaić, HDZ-ova načelnica općine Vrpolje u Brodsko-posavskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 18:14