StoryEditor
HrvatskaFali milijun noćenja

Istra i Kvarner ostvarili najlošije rezultate, jedino Split i Dubrovnik zabilježili rast broja turista u lipnju: evo tko su najbrojniji hrvatski gosti, nisu ni Nijemci ni Česi

4. srpnja 2018. - 09:30

Prvu polovicu godine Hrvatska je u turističkom prometu završila u plusu s kojim u glavni dio sezone ulaze sve turističke županije u zemlji, a lipanj je prvi mjesec u ovoj godini u kojemu su zabilježeni manji podbačaji u odnosu na lani.

Šteta, jer bi ukupni rezultati bili još impresivniji. Dostupne brojke iz sustava eVisitor koji se mijenjaju iz dana u dan pa u konačnici mogu izgledati malo drukčije, pokazuju kako je lipanj najviše podbacio u Istri gdje je bilo 14 posto manje dolazaka te na Kvarneru koji je zabilježio 10 postotni pad broja turista. Ni Dalmacija nije ostala pošteđena lošijih brojki, pa je tako Šibenska županija zabilježila pad dolazaka od 5 posto, Zadarska je u malom minusu za 2 posto dolazaka gostiju koliko ih je manje bilo i u Zagrebu. Dubrovačka i Splitsko-dalmatinska županija jedine su turističke regije koje su u lipnju imale rast turističkog prometa i to za po 6 odnosno 7 posto.

Fali nam milijun noćenja

Iako je u Hrvatskoj tijekom „produženog vikenda od 21. do 25. lipnja 2018. zabilježeno 2,9 milijuna turističkih noćenja i 621 tisuću turističkih dolazaka, što je turističku statistiku podebljalo za devet posto više noćenja te sedam posto više dolazaka u odnosu na prošlogodišnje iste praznike u lipnju, ipak cijeli lipanj nije donio očekivani rast turističkog prometa. Ostali smo kraći za oko milijun noćenja i nekih oko 200 tisuća gostiju.

U razgovoru sa direktorima prodaje i voditeljima velikih hotelskih kuća na Jadranu, ne vidi se ni trunke brige zbog malih lipanjskih minusa u statistici. To je, kažu, posljedica rasporeda blagdana u kojima je lani Tijelovo bilo u lipnju i dovelo više gostiju, a ove je godine bilo u svibnju, što se osjetilo na broju dolazaka, baš kao i nogometni šušur koji je dio gostiju odveo u Rusiju.

No, svi ti manji podbačaji prvog ljetnog mjeseca neutralizirani su značajnim rastom u svim drugim ovogodišnjim mjesecima. Tako je za svih šest mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo više od 6,5 milijuna gostiju koji su zabilježili više od 26 milijuna turističkih noćenja, što je ukupno gledano 8 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja.

Ono što posebno veseli u turističkom prvom polugodištu ove godine jest podatak da smo u ovih proteklih šest mjeseci sami sebi bili najbrojniji gosti. Tako je u svih šest mjeseci odmaralo i putovalo po Hrvatskoj oko 980 tisuća naših građana, dok su im od stranaca najbliži po brojnosti bili Nijemci i Austrijanci kojih je bilo po oko 550 tisuća.

Zaliha od pola milijuna

U svih šest mjeseci ove godine najveći rast turističkog prometa bilježi Splitsko-dalmatinska županija (14 posto) i Zadarska (13 posto), dok je rast prometa u Dubrovačkoj županiji 8 posto, Istri 9 posto, na Kvarneru 7 posto koliko i u Šibenskoj županiji, te u gradu Zagrebu 10 posto.

Naravno, sve su ovo za sada tek dostupni podaci koji pokazuju trend, dok će oni službeni biti objavljeni za koji dan. No, u svakom slučaju, u drugi dio godine ulazi se s pristojnom zalihom od pola milijuna gostiju više nego lani u istom razdoblju, te oko oko 3 milijuna noćenja više. Slijedi špica...

 

Dubrovnik najposjećeniji
I u takvom promjenjivu lipnju koji je donio poremećaj turističkog prometa u nekim dijelovima Hrvatske, ipak su top tri najposjećenija grada u komercijalnom smještaju bili Dubrovnik, Zagreb i Split, dok je Vir šampion prvog polugodišta u rastu noćenja u nekomercijalnom smještaju (vikendice i kuće za odmor) za 45 posto u dolascima i za oko 65 posto u noćenjima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 15:31