stdClass Object ( [id] => 146151 [title] => ISPOVIJEST SPLIĆANKI 'Karcinom dojke otvorio nam je oči, konačno mislimo i na sebe' [alias] => ispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Venera Stojan
Koncem ovoga kolovoza, 59-godišnja Splićanka Venera Stojan proslavila je 10. godišnjicu od operacije raka dojke. Tog dana bila je posebno emotivna jer se iznova osjećala kao ponovno rođena, po tko zna koji put zahvaljujući Bogu što joj je podario život. Listala je svoju autobiografsku knjigu “Škatule batule” pisanu na čakavici, izdanu tek lani, nakon što je roman godinama čuvala u ladici zbog, kako kaže, vlastite nesigurnosti s kojom, pak, danas nema problema.

– Te 2001. godine bilo je pitanje biti ili ne biti. Odlučila sam se za ono prvo. Karcinom dojke me potpuno izneredio. Nisam funkcionirala ni sa sobom, ni s obitelji. Stalno sam se pitala zašto ja, zašto... Onda mi je netko dao savjet da se zapitam “za što ja” i tek tada sam pomislila da Bog možda ima još planova sa mnom.

Tako sam počela pisati dvije godine nakon operacije. Pisala sam o svemu što sam tada proživljavala, čak i o onom tuširanju kada sam napipala kvržicu, što me totalno razorilo i kao osobu, i kao ženu, i kao majku. Pa zašto na čiču?! – stalno me progonilo.

Trebalo mi je tri godine da pogledam svoju dojku i kažem idemo dalje životu u goste svaki dan! – kazuje nam ova hrabra žena, koja je u međuvremenu postala aktivna članica Kluba žena liječenih na dojci. S nama je podijelila intimne i teške trenutke suočavanja s opakom bolesti. Bio joj je to pravi šok koji ju je paralizirao, pa je mjesecima stajala kod kuće ništa ne poduzimajući.

Bezlična siva masa

– Bio je to strah, jedna bezlična siva masa koja me zagrlila. Onda sam skupila snage i napravila ultrazvuk i punkciju, a rezultati su bili poražavajući. Pobjegla sam tada u svoju rodnu Maslinicu na Šolti, gdje se kriju mirisi i škatule mog djetinjstva i tu sam skupila snagu za borbu. Operirana sam, i to dva puta u jednom danu, a godinu dana nakon toga pješačila sam sama Gospi Sinjskoj u čast i zahvalu.

Danas pjevam u Društvu “Marjan”, pišem poeziju, družim se s dragim ljudima i živim bez razmišljanja o tome što će biti sutra. Radujem se svakom danu i uvijek ponavljam da svaka žena treba voditi računa o sebi jer samo ona ima vlastiti život u svojim rukama – poručuje gospođa Venera, priznajući kako je život danas ne mazi jer i dalje treba obavljati redovite liječničke kontrole, a svaki pregled donosi novu dozu straha. Lijekova se, na sreću, oslobodila nakon pet godina uzimanja, a pazi na prehranu, prakticira šetnje, te život bez nervoze koliko je to moguće.

I 56-godišnja Divna Pralija prošla je isti križni put, sve one dijagnoze, zračenja i kemoterapije, gubitak kose, strah od smrti, poglede okoline... Njoj je prije devet godina otkriven karcinom na dojci tijekom rutinskog pregleda.

Šok, strah, užas

– Sa svojih 47 godina mislila sam da sam u najboljim godinama, a onda mi je otkrivena kvržica od svega pet milimetara. Bio je to šok, strah, užas... al’ evo me, prisutna sam. Nakon operacije i terapija, vratila sam se poslu trgovkinje do mirovine. Ne krijem da sam sve to prošla, nemam komplekse i trudim se živjeti kvalitetno iako mi ruka otiče kao posljedica operacije, pa sam redovito na drenaži.

Divna Pralija.
U klubu idem na gimnastiku, idemo na večere, smijemo se, ali i radimo puno na podizanju svijesti o prevenciji. Čak se odlazi u bolnicu kod tek operiranih žena kako bismo im pružile podršku i dale savjete – kaže nam gospođa Divna, koja i dalje odlazi na specijalističke kontrole. Od upisivanja za termin do ulaska u ordinaciju još su uvijek mjeseci u pitanju, a dok sustav ne bude pravedniji, treba se naoružati strpljenjem, kaže smireno naša sugovornica.

Kada smo ove dvije žene zapitali znaju li uzrok opake bolesti koja ih je snašla, obje su slegnule ramenima. No, priznale su kako su prije bolesti živjele prilično užurbano, trčeći svakodnevno s posla u nabavu, pazeći da svi budu siti u željeno vrijeme, pazeći da su dobre majke i supruge, pazeći na sve osim na sebe. Stres su dodatno pojačale i životne neprilike, poput gubitka posla, smrti u obitelji, još niz situacija koje se ne mogu izbjeći... A potom još jedan veliki šok – rak dojke s kojim se trebalo boriti godinama.

– Meni su trebale čak 52 godine da naučim reći “neću”. Čitala sam negdje da je karcinom dojke bolest žena koje ne znaju to reći. I mislim da je to točno – kaže Venera, savjetujući ženama koje imaju sličnih problema neka govore o tome, sa stručnjacima, ali i sa svojom obitelji. Mnogi rak dojke drže tabu temom, a većina žena se toga srami jer gubitak dojke ili dijela nje proživljavaju kao gubitak svog identiteta.

Svijest o redovitim pregledima još uvijek je nerazvijena, a dobna granica oboljelih žena sve je niža. Ovaj mjesec u dvadeset hrvatskih gradova organizirat će se pregledi magnetskom rezonancijom za žene od 20 do 30 godine jer se tom metodom otkriva 80 posto tumora dok se još nalaze u mliječnim kanalićima dojke.

merien ilić
snimio vojko bašić/cropix

Prošle godine preminule 983 žene

Listopad je svake godine posvećen borbi protiv raka dojke, a ove je Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima. Iako je rak dojke najčešći u žena između 50. i 69. godine, iz godine u godinu dobna granica se smanjuje, pa prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2008. godini bilo je 11 oboljelih žena u dobi od 25. do 29. godine, 26 u dobi od 30. do 34. godine, a 59 žena između 35. i 39. godine.

Upravo stoga se uvodi i magnetska rezonancija u ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova, za žene od 20. do 30. godine. Uobičajene dijagnostičke metode za otkrivanje raka dojke su - samopregledi i pregledi, ultrazvuk i mamografija. Mjesec posvećen borbi protiv raka dojke počeo je 1. listopada tradicionalnim “Danom ružičaste vrpce” u organizaciji Udruge Europa Donna. Od karcinoma dojke lani su umrle 983 žene, te je on peti najčešći uzrok smrti u žena.

Rizične skupine

Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti u ranom stadiju, što znači i veće šanse za ozdravljenje. Opasnost od obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ako su pretile.

Simptomi raka dojke su:

- Čvor u dojci koji se može opipati na dodir. Najčešće je čvor bezbolan, ali može biti praćen i bolovima.
- Neprirodan iscjedak iz bradavice.
- Rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice.
- Uvučena bradavica koja se ne može izvući.
- Crvenilo ili otekline na dojci.
- Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Operirana sam,  i to dva puta u jednom danu, a godinu dana nakon toga pješačila sam sama Gospi Sinjskoj u čast i zahvalu. Danas pjevam u Društvu ‘Marjan’, pišem poeziju, družim se s dragim ljudima i živim bez razmišljanja o tome što će biti sutra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije hrabre splićanke, 59-godišnja venera stojan i 56-godišnja divna pralija borbenim duhom pobijedile su zloćudnu bolest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-18 17:01:30 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-19 08:45:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-18 21:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20308 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/18/Panorama/pralijastojan00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x246" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38084185 Threads: 4 Questions: 7079099784 Slow queries: 3296361 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607874085 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe-146151 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe-146151?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233521 [name] => rakdojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rakdojke [link] => /tag/rakdojke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Operirana sam,  i to dva puta u jednom danu, a godinu dana nakon toga pješačila sam sama Gospi Sinjskoj u čast i zahvalu. Danas pjevam u Društvu ‘Marjan’, pišem poeziju, družim se s dragim ljudima i živim bez razmišljanja o tome što će biti sutra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije hrabre splićanke, 59-godišnja venera stojan i 56-godišnja divna pralija borbenim duhom pobijedile su zloćudnu bolest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ISPOVIJEST SPLIĆANKI 'Karcinom dojke otvorio nam je oči, konačno mislimo i na sebe' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-06-28-25-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/18/Panorama/pralijastojan00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/18/Panorama/pralijastojan00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Venera Stojan
Koncem ovoga kolovoza, 59-godišnja Splićanka Venera Stojan proslavila je 10. godišnjicu od operacije raka dojke. Tog dana bila je posebno emotivna jer se iznova osjećala kao ponovno rođena, po tko zna koji put zahvaljujući Bogu što joj je podario život. Listala je svoju autobiografsku knjigu “Škatule batule” pisanu na čakavici, izdanu tek lani, nakon što je roman godinama čuvala u ladici zbog, kako kaže, vlastite nesigurnosti s kojom, pak, danas nema problema.

– Te 2001. godine bilo je pitanje biti ili ne biti. Odlučila sam se za ono prvo. Karcinom dojke me potpuno izneredio. Nisam funkcionirala ni sa sobom, ni s obitelji. Stalno sam se pitala zašto ja, zašto... Onda mi je netko dao savjet da se zapitam “za što ja” i tek tada sam pomislila da Bog možda ima još planova sa mnom.

Tako sam počela pisati dvije godine nakon operacije. Pisala sam o svemu što sam tada proživljavala, čak i o onom tuširanju kada sam napipala kvržicu, što me totalno razorilo i kao osobu, i kao ženu, i kao majku. Pa zašto na čiču?! – stalno me progonilo.

Trebalo mi je tri godine da pogledam svoju dojku i kažem idemo dalje životu u goste svaki dan! – kazuje nam ova hrabra žena, koja je u međuvremenu postala aktivna članica Kluba žena liječenih na dojci. S nama je podijelila intimne i teške trenutke suočavanja s opakom bolesti. Bio joj je to pravi šok koji ju je paralizirao, pa je mjesecima stajala kod kuće ništa ne poduzimajući.

Bezlična siva masa

– Bio je to strah, jedna bezlična siva masa koja me zagrlila. Onda sam skupila snage i napravila ultrazvuk i punkciju, a rezultati su bili poražavajući. Pobjegla sam tada u svoju rodnu Maslinicu na Šolti, gdje se kriju mirisi i škatule mog djetinjstva i tu sam skupila snagu za borbu. Operirana sam, i to dva puta u jednom danu, a godinu dana nakon toga pješačila sam sama Gospi Sinjskoj u čast i zahvalu.

Danas pjevam u Društvu “Marjan”, pišem poeziju, družim se s dragim ljudima i živim bez razmišljanja o tome što će biti sutra. Radujem se svakom danu i uvijek ponavljam da svaka žena treba voditi računa o sebi jer samo ona ima vlastiti život u svojim rukama – poručuje gospođa Venera, priznajući kako je život danas ne mazi jer i dalje treba obavljati redovite liječničke kontrole, a svaki pregled donosi novu dozu straha. Lijekova se, na sreću, oslobodila nakon pet godina uzimanja, a pazi na prehranu, prakticira šetnje, te život bez nervoze koliko je to moguće.

I 56-godišnja Divna Pralija prošla je isti križni put, sve one dijagnoze, zračenja i kemoterapije, gubitak kose, strah od smrti, poglede okoline... Njoj je prije devet godina otkriven karcinom na dojci tijekom rutinskog pregleda.

Šok, strah, užas

– Sa svojih 47 godina mislila sam da sam u najboljim godinama, a onda mi je otkrivena kvržica od svega pet milimetara. Bio je to šok, strah, užas... al’ evo me, prisutna sam. Nakon operacije i terapija, vratila sam se poslu trgovkinje do mirovine. Ne krijem da sam sve to prošla, nemam komplekse i trudim se živjeti kvalitetno iako mi ruka otiče kao posljedica operacije, pa sam redovito na drenaži.

Divna Pralija.
U klubu idem na gimnastiku, idemo na večere, smijemo se, ali i radimo puno na podizanju svijesti o prevenciji. Čak se odlazi u bolnicu kod tek operiranih žena kako bismo im pružile podršku i dale savjete – kaže nam gospođa Divna, koja i dalje odlazi na specijalističke kontrole. Od upisivanja za termin do ulaska u ordinaciju još su uvijek mjeseci u pitanju, a dok sustav ne bude pravedniji, treba se naoružati strpljenjem, kaže smireno naša sugovornica.

Kada smo ove dvije žene zapitali znaju li uzrok opake bolesti koja ih je snašla, obje su slegnule ramenima. No, priznale su kako su prije bolesti živjele prilično užurbano, trčeći svakodnevno s posla u nabavu, pazeći da svi budu siti u željeno vrijeme, pazeći da su dobre majke i supruge, pazeći na sve osim na sebe. Stres su dodatno pojačale i životne neprilike, poput gubitka posla, smrti u obitelji, još niz situacija koje se ne mogu izbjeći... A potom još jedan veliki šok – rak dojke s kojim se trebalo boriti godinama.

– Meni su trebale čak 52 godine da naučim reći “neću”. Čitala sam negdje da je karcinom dojke bolest žena koje ne znaju to reći. I mislim da je to točno – kaže Venera, savjetujući ženama koje imaju sličnih problema neka govore o tome, sa stručnjacima, ali i sa svojom obitelji. Mnogi rak dojke drže tabu temom, a većina žena se toga srami jer gubitak dojke ili dijela nje proživljavaju kao gubitak svog identiteta.

Svijest o redovitim pregledima još uvijek je nerazvijena, a dobna granica oboljelih žena sve je niža. Ovaj mjesec u dvadeset hrvatskih gradova organizirat će se pregledi magnetskom rezonancijom za žene od 20 do 30 godine jer se tom metodom otkriva 80 posto tumora dok se još nalaze u mliječnim kanalićima dojke.

merien ilić
snimio vojko bašić/cropix

Prošle godine preminule 983 žene

Listopad je svake godine posvećen borbi protiv raka dojke, a ove je Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima. Iako je rak dojke najčešći u žena između 50. i 69. godine, iz godine u godinu dobna granica se smanjuje, pa prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2008. godini bilo je 11 oboljelih žena u dobi od 25. do 29. godine, 26 u dobi od 30. do 34. godine, a 59 žena između 35. i 39. godine.

Upravo stoga se uvodi i magnetska rezonancija u ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova, za žene od 20. do 30. godine. Uobičajene dijagnostičke metode za otkrivanje raka dojke su - samopregledi i pregledi, ultrazvuk i mamografija. Mjesec posvećen borbi protiv raka dojke počeo je 1. listopada tradicionalnim “Danom ružičaste vrpce” u organizaciji Udruge Europa Donna. Od karcinoma dojke lani su umrle 983 žene, te je on peti najčešći uzrok smrti u žena.

Rizične skupine

Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti u ranom stadiju, što znači i veće šanse za ozdravljenje. Opasnost od obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ako su pretile.

Simptomi raka dojke su:

- Čvor u dojci koji se može opipati na dodir. Najčešće je čvor bezbolan, ali može biti praćen i bolovima.
- Neprirodan iscjedak iz bradavice.
- Rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice.
- Uvučena bradavica koja se ne može izvući.
- Crvenilo ili otekline na dojci.
- Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe-146151 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=19061deef5e75983a2054b2a1491c845a944b2f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ISPOVIJEST+SPLI%C4%86ANKI+%26%23039%3BKarcinom+dojke+otvorio+nam+je+o%C4%8Di%2C+kona%C4%8Dno+mislimo+i+na+sebe%26%23039%3B+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe-146151 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fispovijest-splicanki-karcinom-dojke-otvorio-nam-je-oci-konacno-mislimo-i-na-sebe-146151 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Operirana sam,  i to dva puta u jednom danu, a godinu dana nakon toga pješačila sam sama Gospi Sinjskoj u čast i zahvalu. Danas pjevam u Društvu ‘Marjan’, pišem poeziju, družim se s dragim ljudima i živim bez razmišljanja o tome što će biti sutra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dvije hrabre splićanke, 59-godišnja venera stojan i 56-godišnja divna pralija borbenim duhom pobijedile su zloćudnu bolest [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadvije hrabre splićanke, 59-godišnja venera stojan i 56-godišnja divna pralija borbenim duhom pobijedile su zloćudnu bolest

ISPOVIJEST SPLIĆANKI 'Karcinom dojke otvorio nam je oči, konačno mislimo i na sebe'

Piše PSD.
18. listopada 2011. - 23:05

Venera Stojan
Koncem ovoga kolovoza, 59-godišnja Splićanka Venera Stojan proslavila je 10. godišnjicu od operacije raka dojke. Tog dana bila je posebno emotivna jer se iznova osjećala kao ponovno rođena, po tko zna koji put zahvaljujući Bogu što joj je podario život. Listala je svoju autobiografsku knjigu “Škatule batule” pisanu na čakavici, izdanu tek lani, nakon što je roman godinama čuvala u ladici zbog, kako kaže, vlastite nesigurnosti s kojom, pak, danas nema problema.

– Te 2001. godine bilo je pitanje biti ili ne biti. Odlučila sam se za ono prvo. Karcinom dojke me potpuno izneredio. Nisam funkcionirala ni sa sobom, ni s obitelji. Stalno sam se pitala zašto ja, zašto... Onda mi je netko dao savjet da se...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:28