StoryEditorOCM
Hrvatskahoror scene

Ispovijest daruvarskog medicinara, svjedočio je jezivim prizorima: Ušao sam u dom i među ubijenima ugledao svoju baku...

Piše VIJESTI SD
24. srpnja 2024. - 20:48

Nevjerojatnim pričama vezanima uz tragediju u domu za starije i nemoćne u Daruvaru, ispovijesti od kojih zastaje knedla u grlu, kao da nema kraja. Jednu takvu je nakon krvavog pohoda umirovljenog vojnog policajca Krešimira Pahokija (51), u kojem je ubio šest osoba, s novinarima portala MojPortal podijelio zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu BBŽ koji je molio za anonimnost (podaci poznati redakciji).

Ovaj vozač saniteta bio je na terenu u Pakracu kad je saznao za pokolj u Daruvaru, piše MojPortal.

- Kolegica i ja smo prevozili pacijente kad smo čuli što se dogodilo. Skamenili smo se kad smo shvatili da je do pucnjave došlo u domu u kojem su smještene i moja i njezina baka. Štoviše, bile su cimerice – prisjeća se potresnih trenutaka naš sugovornik.

Kaže kako je spomenuta medicinska tehničarka odmah počela zvati kolege po okolnim zdravstvenim ustanovama ne bi li došla do koje korisne informaciju o stradalima. Tako je doznala da je njezina baka teško ranjena te da ju kolege iz daruvarske Hitne voze u virovitičku bolnicu.

- Bila je izvan sebe i u šoku jer je znala da situacija nije dobra. Ostavio sam je kod kuće s obitelji, a kasnije sam čuo kako je njezina baka preminula – prisjeća se zaposlenik Zavoda.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

On sam nije uspio doznati ništa o svojoj baki te je, kaže, odjurio u Zavod kako bi vidio može li ikako pomoći. On i kolege uskoro su dobili informaciju kako preživjele starice iz doma u kojem je došlo do pucnjave treba prebaciti u Veteranski centar. Uputio se onamo sanitetskim vozilom, a kad je ušao u dom ugledao je prizor koji će pamtiti do kraja života.

‘Žene su bile paralizirane‘

- Među ubijenima sam vidio i svoju baku.

Ona je poginula na licu mjesta. Imala je 92 godine – priča medicinar koji je i danas potresen svime što je u ponedjeljak doživio. Iako ga je saznanje da je izgubio dragu osobu, i to na krajnje okrutan način, na trenutak izbacilo iz takta, znao je da se mora brzo pribrati.

- Radim takav posao na kojem moram biti spreman na sve. To je jednostavno tako. Znam sam da je u tom trenutku najvažnije da s tog groznog mjesta odvedemo preživjele žene. Te su starice bile izvan sebe od straha i šoka, mnoge su bile paralizirane, nisu mogle govoriti. Bila im je potrebna pomoć – prisjeća se.

Stoga je zatomio bol zbog vlastite bake i nastavio obavljati svoj posao, kao da se ništa nije dogodilo. Da stvar bude nevjerojatnija, i jučer i danas je bio na poslu, a obišao je i prijateljice svoje bake u Veteranskom centru.

- Rekao sam i ljudima koji ondje rade da im moji kolege i ja stojimo na raspolaganju 24 sata dnevno. Ovo je jako teška situacija za čitav Daruvar, nikad nismo doživjeli nešto ovakvo, moramo biti jednu uz druge – kaže.

Teško mu je, i zbog bake, ali i svih drugih koji su stradali. Poznavao je i ubijenog njegovatelja Damira Fijalu.

- Kakav krasan čovjek, vrijedan, pošten, uvijek nasmijan. Nikada mu ništa nije bilo teško učiniti za druge. Ne mogu vjerovati da ga više nema – kaže.

Tijela ubijenih u pohodu pomahnitalog ubojice Krešimira Pahokija danas bi iz Bjelovara, gdje su nakon pokolja poslana na obdukciju, trebala biti vraćena u Daruvar. U svoj grad koji je zanijemio od boli i u kojem je danas proglašen Dan žalosti.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:06