StoryEditorOCM
Hrvatskamanje posla

Isplatio im se štrajk: sucima smanjilo normu za četvrtinu nakon što im je diglo plaću 500 eura

Piše Marko Didić
2. listopada 2023. - 15:19

Predsjednik Vrhovnog suda mr. sc Radovan Dobronić donio je uputu 28. rujna ove godine o smanjivanju norme za suce na svim sudovima u Hrvatskoj za 25 posto. Tu uputu je poslao predsjednicima viših i županijskih sudova kojima je zadaća tu uputu provesti u djelo.

"S obzirom na činjenicu da je u razdoblju od 5. lipnja od 27. srpnja ove godine, odnosno punih 39 radnih dana trajao štrajk službenika i namještenika na sudovima, a važeća okvirna mjerila za rad sudaca iz prosinca 2021. propisuju ispunjavanje sudačke dužnosti na osnovu 220 radnih dana godišnje, nužno je kod odlučivanja o obnašanju sudačke dužnosti uzeti u obzir i objektivnu nemogućnost ispunjavanja sudačke norme propisane Okvirnim mjerilima rada sudaca iz prosinca 2021. u gore navedenom razdoblju", stoji u Dobronićevoj uputi.

On konstatira da se treba uzeti u obzir da je uslijed štrajka došlo do značajnog poremećaja u radu sudova koji je trajao i dulje od samog štrajka službenika i namještenika na sudovima, a koja okolnost predstavlja opravdani razlog za umanjenje ispunjavanja sudačke dužnosti u smislu odredbe članka 13. Okvirnih mjerila za rad sudaca iz prosinca 2021. Zato je, tvrdi Dobronić, propisanu normu u 2023. godini potrebno umanjiti za 25 posto.

Kada se doda da je sucima plaća porasla za 500 eura u odnosu na dosadašnju i ova vijest, točnije uputa im je došla kao "kec na jedanaest" i kako doznajemo u sudačkoj branši je odlično prihvaćena s tezom da predsjednik Vrhovnog suda uistinu zna i uvažava sve probleme koji se događaju i u radu sudaca, a samim tim i u ispunjavanju njihovih sudačkih obveza te da cijeni i razumije njihov rad.

Punih 39 radnih dana trajao je štrajk službenika i namještenika na sudovima,a važeća Okvirna mjerila za rad sudaca iz prosinca 2021. propisuju ispunjavanje sudačke dužnosti na osnovu 220 radnih dana godišnje, pa je zbog toga potrebno sucima smanjiti normu za 25 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:47