StoryEditor
Hrvatskamatura u nastavcima

Ispit iz hrvatskog trajat će četiri dana, test se sastoji od dva dijela i svaki od tih dijelova ima A i B razinu, a svaki dio će se polagati zasebno

4. svibnja 2020. - 21:02
Tom Dubravec/Hanza media

Maturanti bi tijekom ovoga tjedna napokon trebali doznati konkretne datume polaganja ispita državne mature u ljetnom roku, koji bi se, prema vremenskom okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), trebali održati između 8. i 29. lipnja.

Ministarstvo je taj okvir postavilo za provedbu obveznih ispita mature, poput hrvatskoga i prvog stranog jezika te matematike, koji će se sigurno pisati, a hoće li se ove godine polagati i izborni predmeti, također bi trebalo biti poznato ovaj tjedan.

Prvi put nakon deset godina, od početka provedbe ispita zrelosti u našoj zemlji, jedna će generacija ispite mature polagati u potpuno novim, zbog epidemije koronavirusa svakako rigoroznijim okolnostima.

Obvezni predmeti

Podsjetimo, glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček najavio je u subotu da će se prvi put razdvojiti termini pisanja A (više) i B (osnovne) razine istog obveznog predmeta (neće se pisati isti dan), i to prije svega onih na koje izlazi najveći broj pristupnika – hrvatskoga i matematike, te vjerojatno engleskog jezika.

Epidemiolozi to savjetuju zbog zaštite maturanata od mogućih rizika, budući da na svaki od tih ispita na obje razine ukupno izlazi tridesetak tisuća pristupnika i ne bi bilo dobro da svi oni borave u školama u isto vrijeme.

S obzirom da se hrvatski jezik sastoji od dva dijela, testa i eseja, a svaki od tih dijelova ima A i B razinu, proizlazi da će se ove godine samo hrvatski jezik na maturi pisati čak četiri dana (dosad dva), a engleski jezik i matematika po dva (dosad svaki predmet po jedan dan).

– Važno je naglasiti kako postoje i drugi obvezni ispiti na maturi za pojedine grupe maturanata, pa to mogu biti i oni iz materinskih jezika nacionalnih manjina, ostali strani jezici koje su maturanti učili kao prvi izbor (njemački, talijanski, francuski, španjolski) pa do latinskog ili grčkog jezika koji maturanti klasičnih gimnazija mogu na maturi polagati kao prvi strani jezik. Međutim, to su uglavnom obvezni ispiti koje prijavljuje znatno manji broj maturanata i kod njih se vjerojatno neće razdvajati datumi pisanja A i B razine istog predmeta, nego će se pisati isti dan – ističe Marko Košiček.

Dodaje i kako sve provedbene pojedinosti ovogodišnje državne mature, u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama, razrađuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, te će, nakon što ih odobri Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sve upute i pojedinosti biti predstavljene ovaj tjedan.

Ono što se zasad zna jest i da će, zbog nešto strožih mjera sigurnosti, maturanti koji dođu na ispit u prostor škole vjerojatno ulaziti u skupinama, i to u različito vrijeme, što znači da će taj ulazak biti nešto sporiji i dulji nego dosad.

Međutim, vrijeme početka ispita trebalo bi biti jednako za sve. Na ulazima u škole stajat će dezinfekcijska sredstva, a, koliko se zasad može doznati, vjerojatno će na ulazu dobiti i raspored u koju su učionicu raspoređeni te će u nju izravno odlaziti kako se ne bi stvarale gužve. I dosad je razmak između učenika na maturi u učionicama morao biti najmanje jedan metar, što znači da ih je u prosjeku u učionici bilo desetak. Ako se ove godine bude trebao poštovati razmak od dva metra, bit će ih i manje.

image
Polaganje mature ove je godine suočeno s brojnim izazovima
Tom Dubravec/Hanza media

– Školama prostor ne bi trebao biti problem budući da su uglavnom prazne jer su ostali učenici kod kuće, u online nastavi – ističe Košiček.

Preporuke s manama

Hoće li zbog novih mjera škole na dežurstvima na maturi trebati osigurati više nastavnika nego dosad, tek treba vidjeti, kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

– Ovisi od škole do škole, o tome koliko učenika piše koju razinu ispita. Vidjet ćemo kada stignu upute. Međutim, svakako nas zanimaju i druge pojedinosti za koje se nadamo da će biti navedene u preporukama – ističe Hitrec.

Na primjer, pita se što će biti s maturantima koji su kronični bolesnici i spadaju u rizične skupine, koji imaju respiratorne i druge zdravstvene probleme. U preporukama o povratku djece razredne nastave u osnovne škole od 11. svibnja, za te je kategorije djece, kaže Hitrec, navedeno da je bolje da ne dolaze na nastavu u školu.

– Hoće li isto pravilo vrijediti za maturante s takvim teškoćama i na koji će način oni onda polagati maturu? Što će biti sa spremačicama i drugim osobljem koje ima zdravstvenih problema, a od kojih će se u vrijeme polaganja mature zahtijevati povećani angažmana zbog potreba dezinficiranja prostora? Također, hoće li maturanti za vrijeme pisanja ispita morati imati maske, rukavice i tko će to platiti? – niz je pitanja na koje, ističe Suzana Hitrec, škole očekuju odgovore.

Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod, smatra kako se ovogodišnju generaciju maturanata trebalo poštedjeti mature, a maturantima gimnazija izmjenama zakona na drugi način osigurati završnost srednjoškolskog obrazovanja.

– Štrajk u prosvjeti, potres u Zagrebu, pa i da nije bilo epidemije koronavirusa, razlozi su zbog kojih se kod ove generacije mogla napraviti iznimka. Problem je što ta djeca značajan dio svoga gradiva nisu bila u prilici svladati, ali i, za razliku od prijašnjih generacija, čitavo drugo polugodište nisu imala mogućnosti pohađati pripreme za maturu – upozorava Stipić.

Online sve do kraja


Dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u otvorenom pismu ovih je dana pozvala na zaštitu interesa i prava maturanata u uvjetima pandemije te, među ostalim, obavijestila kako neki maturanti predlažu da im se posljednji tjedni nastave, ili barem pripreme za maturu, organiziraju u školi te navode kako im online nastava ne može pružiti jednako kvalitetnu pripremu.

Međutim, kako doznajemo u MZO-u, od toga neće biti ništa. Maturanti će nastavnu godinu, i to najkasnije do 29. svibnja, završiti u online nastavi, u svojim kućama.

– Jedino u slučaju da imaju zaključenu negativnu ocjenu iz nekog predmeta maturantima se nakon završetka nastavne godine može organizirati dolazak u školu radi ispravka te ocjene – objašnjava Marko Košiček.

Podsjeća, međutim, kako će dolazak u škole biti dopušten manjim grupama učenika strukovnih škola radi potreba praktikuma i vježbi, kao i maturantima tih škola radi obrane završnih radova.

Probni esej sredinom svibnja


Maturanti će, najvjerojatnije sredinom svibnja, pisati probni online esej iz hrvatskog jezika, a točan datum doznat će također ovaj tjedan.

Podsjetimo, prema prijašnjem kalendaru državne mature, maturanti su 16. svibnja trebali kao prvi ispit mature pisati "pravi" esej iz hrvatskog jezika, međutim, zbog novonastalih okolnosti on je odgođen za lipanj. Umjesto njega, u sličnom terminu pisat će se probni esej koji neće biti za ocjenu, ali će maturanti dobiti povratnu informaciju o uspješnosti.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:20