stdClass Object ( [id] => 245356 [title] => Islamski teroristi prijete smrću hrvatskom zetu; Obitelj: Ne želimo ništa govoriti kako mu ne bismo naštetili [alias] => islamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 

 

NOVIJE

Nedovršena katnica na križanju ulica Mije Goričkog i Josipa Pupačića, dom je obitelji Davida Hainesa, britanskog humanitarca, koji je od ožujka prošle godine u zarobljeništvu islamista i kojemu, prema prijetnjama islamskih terorista prijeti ista sudbina koja je zadesila dvojicu novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotlofta - odsjecjanje glave.

U kući kućnog broja 34 žive Dragana, Davidova supruga, njihova četverogodišnja kćer i Draganina majka Dragica Prodanović. Do prije dvije godine tu je živio i David.

Vijest da je taj tihi, susretljivi David, o kojemu susjedi govore samo najbolje, u životnoj opasnosti, da islamisti prijete da će mu odsjeći glavu, šokirala je mirni kvart Siska.

- To je užas, ne mogu o tome ni govoriti, imaju tako lijepu kćer, rekla nam je prva susjeda.

Susjedi prekoputa kažu kako Davida već dugo nisu vidjeli, ne znaju gdje je, a ostali su šokirani kada su u srijedu prijepodne na portalima pročitali da je njihov susjed u takvoj ugrozi.

- Nismo puno komunicirali zbog jezične barijere, nekoliko smo puta popili susjedsku kavu, a jednom sam im svojim kombijem nešto prevezao. Moja mama i Draganina mama dobre su, mogu za njih reći samo da su jako dobri ljudi, ispričao nam je Prodanoviće susjed iz Ulice Mije Goričkog nedaleko od sisačkog Herbosa.

Obitelj Prodanović nije u srijedu popodne bila spremna za razgovor s novinarima. Netko je, najvjerojatnije Draganina majka Dragica Prodanović, s balkona kuće zatražio od novinarskih ekipa da odu, da ih ostave na miru ili će u protivnom zvati policiju. Na telefon se nitko nije javio, a iza kuće, na terasi, zatekli smo dvije žene, te djevojčicu koja se na terasi vozila na biciklu.

„Molim vas, nemojte nas slikati, molim vas ostavite nas na miru. U strahu smo, trebamo mir, ne želimo ništa govoriti kako ne bismo naštetili Davidu“, jedino je što nam je željela reći mlađa od dvije žene koje su sjedile na terasi.

David Haines, porijeklom iz Škotske, iz grada Pertha, u Hrvatsku je, kako doznajemo, stigao 2000. godine. Radio je u uredima njemačke humanitarne organizacije ASB, najprije u Kninu, a potom u Petrinji.

Od Joze Ljubičića, iz petrinjskog naselja Brest, koji je kao član civilne zaštite radio na sanaciji terena, doznajemo da se sjeća Davida kao pouzdanog i tolerantnog suradnika.

- Bio je vrijedan, susretljiv, ali nisam se s njim privatno družio da bih vam mogao reći kakav je bio čovjek, rekao nam je Ljubičić.

Dok je radio u Petrinji, David je upoznao Draganu Prodanović, lijepu mladu Siščanku. Zasnovali su obitelj i uskoro su dobili kćer. Doznajemo od susjeda a su pokrenuli nekakav biznis, no miran život nije očito zadovoljio Davida. Vratio poslu kojeg je nabolje znao i najviše cijenio, humanitarnom radu, u čemu iza sebe ima više od 20 godina iskustva.

Najprije je u Sudanu radio na poslovima osiguranja konvoja humanitarne pomoći, a potom se preselio na novo krizno područje. Zarobljen je u Siriji, neki podaci govore na granici Turske i Sirije, početkom ožujka 2013. godine. Zarobljen je od strane islamista kao humanitarac.

Obitelj dugo nije znala gdje je David, je li živ, u kakvom je stanju. Sada su doznali da mu oni koji su ga zarobili i držali u zarobljeništvu godinu i pol dana, prije strašnom smrću.

 

 

Mate Piškor


RANIJE

Velika Britanija pokrenut će vojnu misiju spašavanja humanitarca Davida Cawthornea Hainesa (44). To je novinarima potvrdio ministar vanjskih poslova Phillip Hammond.

On je također potvrdio da je posljednji pokušaj spašavanja kojeg je pokrenuo SAD propao.

- Razmotrit ćemo sve opcije kako bi zaštitile tu osobu - rekao je Hammond koji na traženje obitelji nije htio reći ime otetoga, a prema svemu sudeći to za sada poštuju i britanski mediji, iako su skoro svi svjetski mediji objavili identitet otetog.

Kako je ranije otkriveno, Haines je oženjen za hrvatsku državljanku s prebivalištem u Sisku. Radio je kao humanitarac na tursko-sirijskog granici gdje je pomagao žrtvama rata.

 

 

Obiteljska kuća u Sisku - obitelj nije željela razgovarati s novinarima / FOTO: MATE PIŠKOR / CROPIX

Detalji o njegovoj otmici procurili su nakon što je Islamaka država objavila video na kojem su prikazali ubojstvo još jednog američkog novinara, Stevena Sotloffa.

Vjeruje se da je njega pogubila ista osoba koja je ranije smaknula Jamesa Foleya, također američkog novinara.

Ova posljednja snimka posebno je digla na noge britansku javnost, jer znaju da bi ukoliko ništa ne poduzmu uskoro mogla osvanuti snimka pogubljenja njihovog državljana.

- Ova zemlja nikada neće pokleknuti pred terorizmom. Nađa borba protiv SS-a će se nastaviti i u zemlji i u inozemstvu - poručio je David Cameron.

- Zemlja poput naše neće zastrašiti barbarski ubojice - rekao je premijer, kojem se pridružio vođa oporbe Ed Miliband.

- Događaji poput ovog moraju ojačati, a ne oslabiti naše napore kao bi ih porazili - rekao je Miliband.

 

 

 

 

 


Jutros je inače zasjedao vladin odbor za hitne situacije, pod nazivom 'Cobra' na kojem je ministar Hammond upozorio na nedavnu američku neuspješnu akciju spašavanja.

- Znamo da je naš državljanin već neko vrijeme otet, ali sa IS-om se moramo drugačije postaviti jer predstavljaju prijetnju široj britanskoj javnosti, ali i pojedincu - rekao je Hammond dodavši kako ova situacija neće spriječiti daljnje zračne udare na militante.

- Ova situacija ne mijenja našu strategiju. Pažljivo ćemo razmotriti načine na koje ćemo pomoći vladi u Iraku i Kurdistanu kako bi se obranili od IS-a - poručio je Hammond.

Potvrdio je i da je video snimka smaknuća američkog novinara autentična.

- Naše analize su to potvrdile, a čini se i kako je to ista osoba s britanskim naglaskom koja se pojavila i na prethodnom videu - zaključio je Hammond.

David Haines, porijeklom iz škotskog Pertha, inače je oženjen hrvatskom državljankom. U Hrvatsku je došao 2000. godine, a prema podacima s LinkedIna direktor je tvrtke Astraea registrirane u Sisku, koju je pokrenuo sa suprugom. Kao mjesto prebivališta u profilu navodi Hrvatsku.

Radio je kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu i poslije u Sisku zasnovao obitelj.

Također je radio kao čelnik misije Handicap Internationala, humanitarne organizacije za izbjeglice i više od desetljeća proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja", navodi se na profilu.

Nakon šestomjesečnog rada u Južnom Sudanu za Nonviolent Peaceforce, civilnu mirovnu skupinu, Haines se početkom 2013. prebacio u Siriju.

U međuvremenu, hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je kako zbog sigurnosnih razloga ne može komentirati situaciju u kojoj se našao oteti britanski humanitarac.

 

 

 

 

(JL)

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sljedeći na listi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-09-03 13:23:26 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-06 12:55:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-09-03 16:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7113 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7734034 Threads: 3 Questions: 1630584281 Slow queries: 4845171 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111257334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/islamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili-245356 [printLink] => /vijesti/hrvatska/islamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili-245356?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201600 [name] => DavidHaines [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davidhaines [link] => /tag/davidhaines ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sljedeći na listi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Islamski teroristi prijete smrću hrvatskom zetu; Obitelj: Ne želimo ništa govoriti kako mu ne bismo naštetili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-11-11-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 

 

NOVIJE

Nedovršena katnica na križanju ulica Mije Goričkog i Josipa Pupačića, dom je obitelji Davida Hainesa, britanskog humanitarca, koji je od ožujka prošle godine u zarobljeništvu islamista i kojemu, prema prijetnjama islamskih terorista prijeti ista sudbina koja je zadesila dvojicu novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotlofta - odsjecjanje glave.

U kući kućnog broja 34 žive Dragana, Davidova supruga, njihova četverogodišnja kćer i Draganina majka Dragica Prodanović. Do prije dvije godine tu je živio i David.

Vijest da je taj tihi, susretljivi David, o kojemu susjedi govore samo najbolje, u životnoj opasnosti, da islamisti prijete da će mu odsjeći glavu, šokirala je mirni kvart Siska.

- To je užas, ne mogu o tome ni govoriti, imaju tako lijepu kćer, rekla nam je prva susjeda.

Susjedi prekoputa kažu kako Davida već dugo nisu vidjeli, ne znaju gdje je, a ostali su šokirani kada su u srijedu prijepodne na portalima pročitali da je njihov susjed u takvoj ugrozi.

- Nismo puno komunicirali zbog jezične barijere, nekoliko smo puta popili susjedsku kavu, a jednom sam im svojim kombijem nešto prevezao. Moja mama i Draganina mama dobre su, mogu za njih reći samo da su jako dobri ljudi, ispričao nam je Prodanoviće susjed iz Ulice Mije Goričkog nedaleko od sisačkog Herbosa.

Obitelj Prodanović nije u srijedu popodne bila spremna za razgovor s novinarima. Netko je, najvjerojatnije Draganina majka Dragica Prodanović, s balkona kuće zatražio od novinarskih ekipa da odu, da ih ostave na miru ili će u protivnom zvati policiju. Na telefon se nitko nije javio, a iza kuće, na terasi, zatekli smo dvije žene, te djevojčicu koja se na terasi vozila na biciklu.

„Molim vas, nemojte nas slikati, molim vas ostavite nas na miru. U strahu smo, trebamo mir, ne želimo ništa govoriti kako ne bismo naštetili Davidu“, jedino je što nam je željela reći mlađa od dvije žene koje su sjedile na terasi.

David Haines, porijeklom iz Škotske, iz grada Pertha, u Hrvatsku je, kako doznajemo, stigao 2000. godine. Radio je u uredima njemačke humanitarne organizacije ASB, najprije u Kninu, a potom u Petrinji.

Od Joze Ljubičića, iz petrinjskog naselja Brest, koji je kao član civilne zaštite radio na sanaciji terena, doznajemo da se sjeća Davida kao pouzdanog i tolerantnog suradnika.

- Bio je vrijedan, susretljiv, ali nisam se s njim privatno družio da bih vam mogao reći kakav je bio čovjek, rekao nam je Ljubičić.

Dok je radio u Petrinji, David je upoznao Draganu Prodanović, lijepu mladu Siščanku. Zasnovali su obitelj i uskoro su dobili kćer. Doznajemo od susjeda a su pokrenuli nekakav biznis, no miran život nije očito zadovoljio Davida. Vratio poslu kojeg je nabolje znao i najviše cijenio, humanitarnom radu, u čemu iza sebe ima više od 20 godina iskustva.

Najprije je u Sudanu radio na poslovima osiguranja konvoja humanitarne pomoći, a potom se preselio na novo krizno područje. Zarobljen je u Siriji, neki podaci govore na granici Turske i Sirije, početkom ožujka 2013. godine. Zarobljen je od strane islamista kao humanitarac.

Obitelj dugo nije znala gdje je David, je li živ, u kakvom je stanju. Sada su doznali da mu oni koji su ga zarobili i držali u zarobljeništvu godinu i pol dana, prije strašnom smrću.

 

 

Mate Piškor


RANIJE

Velika Britanija pokrenut će vojnu misiju spašavanja humanitarca Davida Cawthornea Hainesa (44). To je novinarima potvrdio ministar vanjskih poslova Phillip Hammond.

On je također potvrdio da je posljednji pokušaj spašavanja kojeg je pokrenuo SAD propao.

- Razmotrit ćemo sve opcije kako bi zaštitile tu osobu - rekao je Hammond koji na traženje obitelji nije htio reći ime otetoga, a prema svemu sudeći to za sada poštuju i britanski mediji, iako su skoro svi svjetski mediji objavili identitet otetog.

Kako je ranije otkriveno, Haines je oženjen za hrvatsku državljanku s prebivalištem u Sisku. Radio je kao humanitarac na tursko-sirijskog granici gdje je pomagao žrtvama rata.

 

 

Obiteljska kuća u Sisku - obitelj nije željela razgovarati s novinarima / FOTO: MATE PIŠKOR / CROPIX

Detalji o njegovoj otmici procurili su nakon što je Islamaka država objavila video na kojem su prikazali ubojstvo još jednog američkog novinara, Stevena Sotloffa.

Vjeruje se da je njega pogubila ista osoba koja je ranije smaknula Jamesa Foleya, također američkog novinara.

Ova posljednja snimka posebno je digla na noge britansku javnost, jer znaju da bi ukoliko ništa ne poduzmu uskoro mogla osvanuti snimka pogubljenja njihovog državljana.

- Ova zemlja nikada neće pokleknuti pred terorizmom. Nađa borba protiv SS-a će se nastaviti i u zemlji i u inozemstvu - poručio je David Cameron.

- Zemlja poput naše neće zastrašiti barbarski ubojice - rekao je premijer, kojem se pridružio vođa oporbe Ed Miliband.

- Događaji poput ovog moraju ojačati, a ne oslabiti naše napore kao bi ih porazili - rekao je Miliband.

 

 

 

 

 


Jutros je inače zasjedao vladin odbor za hitne situacije, pod nazivom 'Cobra' na kojem je ministar Hammond upozorio na nedavnu američku neuspješnu akciju spašavanja.

- Znamo da je naš državljanin već neko vrijeme otet, ali sa IS-om se moramo drugačije postaviti jer predstavljaju prijetnju široj britanskoj javnosti, ali i pojedincu - rekao je Hammond dodavši kako ova situacija neće spriječiti daljnje zračne udare na militante.

- Ova situacija ne mijenja našu strategiju. Pažljivo ćemo razmotriti načine na koje ćemo pomoći vladi u Iraku i Kurdistanu kako bi se obranili od IS-a - poručio je Hammond.

Potvrdio je i da je video snimka smaknuća američkog novinara autentična.

- Naše analize su to potvrdile, a čini se i kako je to ista osoba s britanskim naglaskom koja se pojavila i na prethodnom videu - zaključio je Hammond.

David Haines, porijeklom iz škotskog Pertha, inače je oženjen hrvatskom državljankom. U Hrvatsku je došao 2000. godine, a prema podacima s LinkedIna direktor je tvrtke Astraea registrirane u Sisku, koju je pokrenuo sa suprugom. Kao mjesto prebivališta u profilu navodi Hrvatsku.

Radio je kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu i poslije u Sisku zasnovao obitelj.

Također je radio kao čelnik misije Handicap Internationala, humanitarne organizacije za izbjeglice i više od desetljeća proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja", navodi se na profilu.

Nakon šestomjesečnog rada u Južnom Sudanu za Nonviolent Peaceforce, civilnu mirovnu skupinu, Haines se početkom 2013. prebacio u Siriju.

U međuvremenu, hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je kako zbog sigurnosnih razloga ne može komentirati situaciju u kojoj se našao oteti britanski humanitarac.

 

 

 

 

(JL)

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/islamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili-245356 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5746bf43d2cc26f7a28cdf071b2f54b18341b44 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Islamski+teroristi+prijete+smr%C4%87u+hrvatskom+zetu%3B+Obitelj%3A+Ne+%C5%BEelimo+ni%C5%A1ta+govoriti+kako+mu+ne+bismo+na%C5%A1tetili+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fislamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili-245356 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fislamski-teroristi-prijete-smrcu-hrvatskom-zetu-obitelj-ne-zelimo-nista-govoriti-kako-mu-ne-bismo-nastetili-245356 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sljedeći na listi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasljedeći na listi

Islamski teroristi prijete smrću hrvatskom zetu; Obitelj: Ne želimo ništa govoriti kako mu ne bismo naštetili

Piše PSD.
3. rujna 2014. - 18:55

 

 

NOVIJE

Nedovršena katnica na križanju ulica Mije Goričkog i Josipa Pupačića, dom je obitelji Davida Hainesa, britanskog humanitarca, koji je od ožujka prošle godine u zarobljeništvu islamista i kojemu, prema prijetnjama islamskih terorista prijeti ista sudbina koja je zadesila dvojicu novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotlofta - odsjecjanje glave.

U kući kućnog broja 34 žive Dragana, Davidova supruga, njihova četverogodišnja kćer i Draganina majka Dragica Prodanović. Do prije dvije godine tu je živio i David.

Vijest da je taj tihi, susretljivi David, o kojemu susjedi govore samo najbolje, u životnoj opasnosti, da islamisti prijete da će mu odsjeći glavu, šokirala je mirni kvart Siska.

- To je užas, ne mogu o tome ni govoriti, imaju tako lijepu kćer, rekla nam je prva su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:11